Çin'in gizli donanma planı, ABD ile savaş kapıda mı?

Çin Askeri teknoloji Dünya haberleri ABD Filipinler Japonya drone Gündem haberleri Yaşam Haberleri Üçüncü Dünya Savaşı
Çin'in gizli donanma planı, ABD ile savaş kapıda mı?

Çin'de kayıp bakanın yerine yeni Savunma Bakanı olarak denizci kökenli Dong Jun atanması dikkat çekti. Atamanın arka planında ABD ile Pasifik Okyanusu'nda rekabete girme amacı bulunduğu, seri deniz aracı üretimine geçen Çin'in eninde sonunda ABD ile burun buruna geleceği öne sürüldü.

Çin'in ABD'ye karşı oluşturmayı planladığı yeni deniz gücünün ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Küresel denizcilik dünyasının önemli yayın organlarından Naval News'in askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Çin'de Savunma Bakanlığı görevine eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Dong Jun atanması da planın parçası. Çin'in nükleer denizaltı, uçak gemisi, teknolojisi sır gibi saklanan savaş gemileri ile drone pistine sahip çıkarma gemilerine kadar çok sayıda deniz aracını eş zamanlı üretmeye başladığı da gündeme getirildi. Analistlere göre amaç önce Filipinler ve Japonya'yı geride bırakarak Güney Çin Denizi'nde hakimiyet kurmak; sonrasında ise Pasifik Okyanusu'nda ABD ile rekabete girmek.

Çin'in gizli donanma planı, ABD ile savaş kapıda mı? - Resim : 1
Çin'de Savunma Bakanlığı görevine eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Dong Jun atandı. (fotoğrafta) Çin'in ABD karşısındaki askeri stratejisindeki değişikliğin Jun'un atanmasının gerekçesi olduğu ifade ediliyor. 

DENİZ GÜCÜNE DÖNÜŞECEK

Askeri kaynaklar, Çin hükümetinin 2024 ve 2025 yılı için küresel askeri planlarının Dong Jun'un bakanlık görevinde gerçekleşeceğinin altını çiziyorlar. Buna göre Çin en kısa süre içinde amfibik saldırı kapasitesini üç katına çıkarma, 20'den fazla yeni fırkateyn inşa etme ve yeni uçak gemisi 'Fujian'a bir deniz görev gücü atayarak Pasifik'te devriye görevine çıkarma gibi amaçları bulunuyor. Çin'in ayrıca 2025 yılı sonuna kadar elindeki tüm deniz savaş araçlarını modernize etmek için çalışmalara başladığı da ifade edilmekte.

SERİ ÜRETİME GEÇTİ

Elde edilen bilgilere göre Çin tarihinde ilk kez denizlerde hakimiyet ve güç stratejisini, kara gücü stratejisinin önüne almış durumda. Bu çerçevede ocak ayı başında dünyanın sayılı üstün teknolojik donanımlarına sahip yeni jenerasyon fırkateyni 'Type 054B' ilk kez Şangay limanında halka tanıtıldı. Guangzhou ve Şangay'daki tersanelerde ise 12 adet yeni 'Type 054B' sınıfı fırkateyn de hali hazırda üretim aşamasında.

8 YENİ DESTROYER

Çin donanmasının yıl sonuna kadar 8 adet '052D' sınıfı destroyerinin de donanma envanterine girmesi planlanıyor. Yine planlamalar çerçevesinde yeni '055 DDG' Tipi destroyerlerin de üretimine devam edileceği gelen bilgiler arasında.

Çin'in gizli donanma planı, ABD ile savaş kapıda mı? - Resim : 2
Çin'in yeni uçak gemisi 'Fujian'a bir deniz görev gücü atayarak Pasifik'te devriye görevine çıkarma amacı da bulunuyor.

DRONE ÇIKARMA GEMİSİ

Çin'in bu yıl envantere giren üçüncü uçak gemisi 'Fujian'ın pistinin Çin Hava Kuvvetleri envanterindeki tüm uçakların iniş kalkışına uygun hale getirildiği ve dört adet yeni 'Tip 075' sınıfı amfibik çıkarma gemisinin inşasına başlandığı da vurgulanıyor. Çıkarma gemilerinin ayrıca drone pistine de sahip olacağı ifade ediliyor.

GÖRÜNMEZ KORVET İNŞASI

En gizli proje ise yeni korvetler. Lushun Deniz Üssü'nde büyük bir gizlilik içinde inşasına devam edilen korvetlerin 'deneysel ileri teknolojiler ve gövdeye' sahip olacağı belirtilirken, Bohai Tersaneleri'nde ise 9 adet geliştirilmiş '09III Tipi' nükleer denizaltının üretildiği de daha önce ortaya çıkmıştı. Çin'in ayrıca dört adet 'Yuan Tipi' saldırı denizaltısı üreterek Pasifik'te görevlendireceği de kaynaklar tarafından iddia edilmekte.

AMAÇ ABD REKABETİ

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Defense News ise Çin'in yeni Savunma Bakanı'nın Pasifik'teki deniz sahanlığı ve adalar üzerindeki hak taleplerine ulaşmak için 'Büyük Savaş gemileri Projesi' adı altında yeni bir deniz stratejisini hükümete sunduğunu iddia ediyor. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel