CIA, FBI, askeri şirketler, ABD'nin yeni Afrika planı ne?

ABD Afrika Rusya Dünya haberleri Somali Sudan Gündem haberleri Yaşam Haberleri Kızıldeniz Ekonomi haberleri
CIA, FBI, askeri şirketler, ABD'nin yeni Afrika planı ne?

İstihbarat yayın organları CIA Direktörü William Burns'un gizlice Somali ve Kenya'yı ziyaret ettiğini ortaya koydular. ABD'nin Afrika kıtası genelinde istihbarat alanının yanı sıra askeri şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte gizli yürütülen bir atılım içinde olduğu ifade ediliyor.

Küresel istihbarat gelişmelerine yer veren haber organı Intel News'in paylaştığı bilgilere göre ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in Direktörü William Burns'un geçtiğimiz günlerde gizli şekilde Afrika'nın doğusundaki Somali ve Kenya'yı ziyaret ettiğini iddia etti. Bu üst düzey ziyaretin bir yandan Kızıldeniz'de Husilerle yaşanan gerilimler diğer yandan her iki ülkedeki iç karışıklıklar dolayısıyla gerçekleştirildiği ifade ediliyor. ABD'nin ayrıca kıta genelinde büyük bir gizlilikle etkisini arttırması dikkat çekiyor.

CIA, FBI, askeri şirketler, ABD'nin yeni Afrika planı ne? - Resim : 1
CIA Direktörü William Burns (fotoğrafta) Somali ve Kenya'ya gizli ziyaret gerçekleştirdi.

ÇATIŞMA RİSKİ VAR

CIA Direktörü William Burns, Afrika'daki ilk ziyaretini Pazartesi günü Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Kenya Ulusal İstihbarat Örgütü'nün Direktörü Noordin Haji ile gerçekleştirdi. Burns'un Perşembe günü de Somali Devlet Başkanı Hassan Şeyh Mahmud ile gizli bir görüşme gerçekleştirdiği bilgileri paylaşılmakta.

Intel News'in ulaştığı istihbarat kaynaklarının paylaştığı bilgilere göre bir CIA direktörünün Sahra Altı Afrika ülkelerini ziyaret etmesi “son derece alışılmadık bir durum.” İstihbarat kaynakları ABD'nin Afrika ülkelerindeki iletişiminin genellikle Büyükelçiliklerdeki istasyon istihbarat şefleri tarafından gerçekleştirdiğinin altını çizerken “Afrika'nın doğusunda uluslararası bir çatışma riski yaşanması olasılığı dolayısıyla” Burns ilgili ülkeleri bizzat ziyaret etti.

SUDAN VE KONGO ELE ALINDI

Burns'un temaslarında iki ülkedeki gelişmelerin haricinde Sudan'da hükümet güçleriyle paramiliter güçler arasında devam eden çatışmalara ve Kongo'da tartışmalı bir seçimin ardından yeniden Devlet Başkanı olarak seçilen Felix Tshisekedi karşısında ülkede artmaya başlayan silahlı eylemlere de değindiği ifade edilmekte.

EŞ-ŞEBAB'A OPERASYON

İstihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre CIA Direktörü Burns, Somali'de hükümet karşıtı olan ve El-Kaide'nin Somali kolu olarak da bilinen Eş-Şebab'a karşı operasyonlar gerçekleştirilmesi için de bazı önerilerde bulundu. Elde edilen bilgilere göre perde arkasındaki görüşmelerde ayrıca ABD Federal Soruşturma Bürosu – FBI tarafından çok uluslu olarak Somali'de kurulan 'Terörizm Ortak Görev Gücü'nün genişletilmesi de masaya yatırıldı. Görev gücü, kıtanın en doğusunda yer alan ve başta Kızıldeniz olmak üzere küresel ticaret için önemli merkezi rotalara ev sahipliği yapan Afrika Boynuzu bölgesinde terörle mücadeledeki en etkin uluslararası güç olarak kabul edilmekte.

HİNT OKYANUSU ENDİŞESİ

Intel News'e konuşan istihbarat kaynakları William Burns'un ziyaretinin arka planında ABD'nin Kızıldeniz'in yanı sıra Hint Okyanusu'ndaki ticaret ve güvenlik endişesinin de yer aldığının altını çizmekteler. Kaynaklar ABD'nin Afrika'nın doğusundaki güvenlik sorunlarında en güvendiği müttefikin Kenya olduğunu ve Burns'un Kenya ile yeni bir mücadele ekibi oluşturmak istediğini de dile getiriyorlar.

 

CIA, FBI, askeri şirketler, ABD'nin yeni Afrika planı ne? - Resim : 2
Rus Wagner'in Afrika genelindeki varlığına karşı ABD'li özel askeri şirket Bancroft da kıta genelinde etkinliğini arttırıyor. 

ABD'Lİ STK LİBYA'DA

Öte yandan Afrika kıtası genelindeki istihbarat haberlerini paylaşan Africa Intelligence sitesi de ABD'nin kıtadaki etkinliğinin gizli şekilde arttığını iddia etti. Yayın organındaki bilgilere göre ABD'deki en büyük uluslararası sivil toplum kalkınma şirketi olan ve 100 ülkede varlık gösteren Chemonics firması Libya'daki milis grupları silahsızlandırmak için Birleşik Devletler hükümetiyle birlikte geliştirdikleri yeni bir plan dahilinde ülkede faaliyete geçmeye başladı.

WAGNER'E KARŞI BANCROFT

Yayın organı ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadéra'nın ülkedeki Rus Wagner askeri şirketinin etkisini azaltmak için ABD merkezli özel askeri şirket Bancroft ile anlaşmaya vardığını da dile getirdi. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Wagner'in Afrika genelindeki varlığına karşı son aylarda ABD'li özel askeri şirketler de kıtada giderek yayılmaya başlamış durumda.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel