Büyükşehir tazminatı masada! Memura kira yardımı şart

Memur maaşı zammı Ocak zammı Kiracı Ekonomi haberleri Gündem haberleri Enflasyon Konut İstanbul Ankara İzmir Antalya Bursa Emlak haberleri
Büyükşehir tazminatı masada! Memura kira yardımı şart

Büyükşehirlerde artan kiralar memur sendikalarını harekete geçirdi. Geçtiğimiz toplu sözleşme döneminde masaya gelen memura kira yardımı yine gündemde. Hem Memur-Sen hem de Birleşik Kamu İş yetkilileri büyükşehirlerde durumun ciddiyetine dikkat çekerken, önünüzdeki günlerde somut adım bekleniyor.

Büyükşehirlerdeki fahiş kiralar, tüm vatandaşlarla birlikte kamu çalışanlarını da olumsuz etkiliyor. Memurlar İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerden uzak durmaya çalışırken, memur sendikalarının temsilcileri bu durumun büyükşehirlerde kamu hizmetlerini zora sokabileceği uyarasında bulunuyor. Tayin imkanı olan kamu çalışanları kiraların nispeten düşük olduğu taşra kentlerine atanmak istiyor, ilk görev yeri büyükşehre çıkan yeni memurlar ise öğrencilik yıllarında olduğu gibi arkadaşlarıyla birlikte ev tutmak zorunda kalıyor.
Memur konfederasyonlarının gündeminde bir süredir, 'büyükşehir tazminatı' adı altında kamu çalışanına kira yardımı yapılması var.

Büyükşehir tazminatı masada! Memura kira yardımı şart - Resim : 1
İstanbul'da kira fiyatları özellikle son üç yıldır rekor kırıyor. 

TOPLU SÖZLEŞMEYE GİRMEDİ

Toplu sözleşmede yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, geçen yaz sonu yapılan toplu sözleşme görüşmelerine 'büyükşehir tazminatı'nı taşımış; bunun bir ödeme kalemi olarak toplu sözleşmede yer almasını talep etmişti. Ancak Hakem Kurulu'na götürülen toplu sözleşme görüşmelerinde kira yardımı yer almadı. Konfederasyonlar ise yerel seçim öncesi bu konuyu yeniden gündeme getirdi.

EV ARKADAŞI ARIYORLAR

Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz şu bilgileri verdi: “Büyükşehir tazminatı bizim uzun bir süredir dillendirdiğimiz bir talepti. Türkiye'nin büyükşehirleriyle Anadolu kentleri arasında yaşama, tutunma noktasında ciddi farklılıklar var. Bu noktada yıllardır büyükşehirlerde çalışan memurlara kira yardımı, büyükşehir tazminatı verilmesini dillendirdik. Bu sorunu hep görüyorduk. Son dönem yaşanan ekonomik krizlerden sonra bu çok daha ihtiyaç haline geldi. Kiralar o kadar yükseldi ki büyükşehirlere yeni atanan öğretmenler üniversite öğrencilik yıllarındaki gibi beraber ev tutup kalmaya başladılar.

Büyükşehir tazminatı masada! Memura kira yardımı şart - Resim : 2
Memurların gözü kulağı beklenen 'büyükşehir tazminatı'nda. 

SOMUT TEKLİFLER

Yavuz, şöyle devam etti: "Bizim yıllardır gündeme getirip talep ettiğimiz ihtiyaç artık somut teklifler haline gelmeye başladı. AK Parti'nin yerel seçim kampanyasında bir başlık olarak gördük. Buna çok da memnun olduk; ne kadar haklı olduğumuz bu şekilde tescillenmiş oldu. Çünkü 25 bin TL kiranın olduğu bir yerde, enflasyonun hızla yükseldiği bir dönemde, ev sahibi-kiracı kavgalarının mahkemelerin yükünü artırdığı bir dönemde bu talebi önemsiyoruz."

"Bu durum toplumda bir yaraya dönüştü. Bunu bir ilk adım olarak görüyoruz. Teknik olarak bordroya nasıl yansıyacağı bulunur. Önemli olan bir iradenin ortaya çıkması, problemin görülmesi. Bunu başardık diye düşünüyorum. Bu konuyu takip edeceğiz.”

Büyükşehir tazminatı masada! Memura kira yardımı şart - Resim : 3
Memurlar büyükşehirlerden uzak durmanın yollarını arıyor. 

MEMURLAR TAYİN İSTİYOR

Kira yardımı Birleşik Kamu İş'in de gündeminde. Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı - Eğitim İş İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül ise birçok memurun ev sahibi ile sorunu olduğunu belirterek, "İstanbul'da sorun kangrenin ötesine geçmiş durumda. Büyükşehirler için vakit kaybetmeden kira yardımı başlatılmalı. Büyükşehirlerin yanında tatil ilçelerinde de sorun var. Muğla, İzmir, Antalya, Aydın gibi şehirlerin tatil ilçelerinde kira sıkıntısı yaşayan memurlar tayin istiyor. Bu durum, memurlarımızın yaşam standartlarını düşürmekte ve motivasyonlarını olumsuz etkilemektedir. Yaşam standardı konusunda özellikle psikolojik soruna da ayrı vurgu yapmak lazım. Çünkü memur sadece bir kişi değil çocukları ve eşi de var" diye konuştu.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel