Bunun adı katliam! Yola değil ecele gidiyorlar

Trafik kazası Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Otomobil haberleri Otomobil Teknoloji Haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER İstanbul
Bunun adı katliam! Yola değil ecele gidiyorlar

Otoyolları yarış pistine çevirenler ölüm saçmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı 2023 yılı trafik ölümlerine göre, 6 bin 548 kişi kazalarda yaşamını yitirdi. Ölüm oranı bir önceki yıla göre yüzde 25 artarken, dehşet manzara karşısında "hız limitleri düşürülsün" çağrısı yapıldı.

Türkiye'de trafik katliamı dur durak bilmiyor. Son olarak Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda meydana gelen zincirleme kazada 10 kişi hayatını kaybederken, 39 kişi de yaralandı. Karayollarında yaşanan feci kazalar resmi rakamlara da yansırken, 2023 yılında ülke genelinde 6 bin 548 kişi yaşamını yitirdi. Ölüm oranı ise bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı. İçişleri Bakanlığının açıkladığı son istatistiklere göre Türkiye genelinde 2023 yılında; 2 bin 984’ü olay yerinde, 3 bin 564 kişi de bir ay içinde olmak üzere toplam 6 bin 548 kişi trafik canavarının kurbanı oldu. Asıl felaket ise yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda yaşandı. Şehirler arası otobüs ölümlerinde 2022’den 2023’e yüzde 45’lik artış olduğu saptandı. Türkiye karayollarında 2022 yılında yaşanan kazalarda ise ölenlerin sayısı 5 bin 229 olmuştu. 

Bunun adı katliam! Yola değil ecele gidiyorlar - Resim : 1
Riskli sürüş ve hatalı sollamaların en tehlikeli olduğu kısımlar ise İstanbul-Kocaeli arasındaki viyadükler.

KARAR İPTAL EDİLSİN

Ortaya çıkan tablonun en büyük nedeni olarak otoyollardaki otomobil hız sınırının saatte 140 km'ye çıkartılması olduğuna dikkat çekilirken, Otomobil-Otoyol Uzmanı Yüksek Mühendis Alpay Lök, artan ölüm oranları üzerinde herkesin durup düşünmesi gerektiğini belirtti. Hız sınırının vakit kaybetmeksizin düşürülmesi gerektiğine de dikkat çeken Lök; "Maalesef bu ölüm artışlarıyla Emniyet Genel Müdürlüğünün '2012-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi' ile trafik ölümlerinin on yılda yarıya düşürülmesi hedefi tehlikeye girmiştir. Bu hedefin gerçekleşmesi için çok acil olarak 1 Temmuz 2022'deki otomobil hız sınırı artış kararı iptal edilmeli " dedi. 

ALMANYA ÖRNEK ALINSIN

Hız sınırlayıcı sistemlerin kamyonlarda 90 km, otobüslerde 100 km olarak ayarlanması gerektiğini de sözlerine ekleyen Lök, " Otoyollarda EDS destekli hız, şerit ve takip mesafesi denetimleri de yapılmalı. Ayrıca araç servisleri, denetim, kayıt ve sorumluluk altına alınmalı, merdiven altı önlenmeli, Elektronik Sürüş Destek Sistemi ve çevreyle ilgili sistemlerin iptali de önlenmeli. 2027’den itibaren Almanya’daki SP denetimine benzer bir şekilde ağır ticari taşıtlara Makine Mühendisleri Odası işbirliğiyle denetimi yapılmalı" diye konuştu. 

140 KM'YE ÇIKIYORLAR

Yolcu otobüsleri ve ağır tonajlı araçlardaki takograf oyunlarına da dikkat çeken Lök, "Türkiye’de otobüslerde fabrika çıkışı takılı ve 100 km hıza ayarlı "sınırlayıcı donanımlar" iptal ediliyor, takograflar sabunlanıyor. İki dingilli 18 tonluk bir şehirlerarası otobüs 141 km süratle gittiğinde kinetik enerjisi 100 km hızla giden iki otobüsün enerjisine eş oluyor, yani bir yerine iki otobüs çarpmış gibi hasar veriyor. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde 120-130 km hızla giden otobüs veya TIR yok" diye konuştu. 

HIZ PİSTİ YAPTILAR

Öte yandan yolcu otobüsleri için bölünmüş yollardaki hız sınırı 90, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 80, otoyollarında ise 100 km olarak belirlenirken, kamyon ve tırlar için belirlenen limitler ise otoyolda 90, bölünmüş yollar ile çift yönlü karayollarında 80 km ile sınırlı. Ancak İstanbul-Kocaeli, İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir ve tersi istikamette ise ağır tonajlı araçların çoğu kez bu sınırları aştığı biliniyor. 

Bunun adı katliam! Yola değil ecele gidiyorlar - Resim : 2
Şehiriçi yollarda hız sınırına uymayan sürücüler felakete neden olabiliyor. 

AĞIR TAŞIT FAZLA 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Bölümü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise, TEM yolunun İstanbul-Kocaeli arasındaki kesiminde tehlikeli görüntüler oluştuğuna dikkat çekerken, "TEM otoyolu, ağır vasıtaların en yoğun olduğu güzergahlardan biri. Otoyolda ağır taşıt yüzdesi fazla. En önemlisi ise iklim şartlarına göre limitlerin belirlenmesi gerekliliği" diyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel