Ayçiçeği kurudu, Sıcaklık Trakyalı çiftçiyi yaktı
Ayçiçek ambarı Trakya'da bu yıl da kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Edirne ve ilçeleri başta olmak üzere bölge genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçekleri kuruyup çürüdü. Bir dekarda 2 bin 500 lira maliyeti olan çiftçinin mevcut rekolte ile kazancı sadece bin TL'de kalabilir.
Türkiye’nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya’da kuraklık nedeniyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da büyük verim kaybı yaşanıyor. Yaz ayları boyunca süren kuraklık ve aşırı sıcak değerleri üretimi üçte bir oranında azaltırken, çiftçiler ise 'kara kara' ne yapacaklarını düşünüyor. Trakyalı ayçiçek üreticilerine göre verim kaybı bölgesel olarak değişmekle birlikte yüzde 25 ila yüzde 50 arasında değiştiği ifade ediliyor. Edirne merkeze bağlı bazı köyler ile Lalapaşa ve Uzunköprü ilçelerinde ise bitkinin gelişememesinden dolayı hasat bile yapılmadığı gündeme getirildi.
AYÇİÇEĞİ DEPOSU TRAKYA
Trakya'nın tamamında 9 milyon dönüm işlenebilir arazi bulunurken, yaklaşık 4 milyon dekarlık arazide ise ayçiçeği ekiliyor. Ancak kuraklık ve kuraklığa dayanıksız olduğu iddia edilen tohum nedeniyle Edirne ve çevresinde ayçiçeğinde verim kaybı yüzde 50 olarak telaffuz ediliyor. Kuraklığın yoğun yaşandığı bölgelerde ise maddi kayıp, bir dönüm arazi için ortalama 2 bin 500 lira olarak belirtilirken, çiftçilerin beklentisi bir kilogram ürüne 25 TL fiyat biçilmesi.
EDİRNELİ ÜRETİCİ PERİŞAN
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu yıl da kötü bir sezon geçirdiklerini ifade ederken, "Bölgemizde kuraklık var. Geçen yıl bir tohumdan kaynaklı sıkıntı vardı bu yıl ise kuraklık mağduruyuz. Ayçiçeği alım fiyatları henüz açıklanmadı ancak borsada kilogramı 17 TL'den alıcı bulduğu kulağımıza geliyor. Bir dekarlık arazideki maliyetimiz 2 bin 500 TL. Kuraklık ve verim kaybına bağlı olarak bir dekardan kazancımız bin TL'ye gerilemiş durumda. Zararımız büyük" dedi.
Edirne'ye bağlı köyler ile Lalapaşa'daki üreticilerin adeta kan ağladığını sözlerine ekleyen Arabacı, "Hasat edilemeyecek durumda araziler var. Ortaya çıkan tablo ayçiçeği yağında market raflarına yansır mı elbette yansıyacaktır. Açığı kapatmak için ithal ürüne yönelim olacaktır" diye konuştu.
UZUNKÖPRÜ'YÜ YAKTI GEÇİT!
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı da ilçe genelinde toplam 200 bin dönümlük araziye ayçiçeği ekildiğini belirtirken, "Kuraklık nedeniyle mağduruz. Yaz dönemi hiç yağmur yağmadı. Kış dönemi de kurak geçti. Toprak iki yıldır kurumuş durumda. Henüz ayçiçeği alım fiyatları açıklanmadı ancak 25 TL'nin altı bizi kurtarmaz. Neyse ki bir kg ithal ürüne karşılık bir kg yerli üreticiden ürün alınması zorunluluğu getirildi" ifadelerini kullandı.
ÇORLU BU YIL ŞANSLI
Geçen yıl kuraklık ve 145 no'lu tohumdan kaynaklı zarar gören Çorlulu üreticiler, bu yılda verim kaybı yaşıyor. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, ise tablo için şunları söylüyor: "Edirne ve ilçeleri kadar olmasa da kuraklığa bağlı verim kaybımız var. Çorlu'da 300 bin dönüm arazi buğday, 300 bin dönümde ayçiçeği, 50 bin dönümde arpa, 20 bin dönümde ise kanola ekili. Yaz çok kurak geçti umarız ayçiçeğinin kilosuna 35 TL fiyat biçilir."
AKDENİZ'DE DE BENZER TABLO
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Akdeniz Bölgesindeki duruma dikkat çekerek, "Akdeniz Bölgesi’nde ayçiçeği hasadı başladı, çiftçilerimiz beklediği verimi alamıyor. Bu yıl artan aşırı sıcaklıklar çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya neden oldu" dedi.
Kaynak: Web Özel