Avrupalılar yeni üye istemedi

Avrupa Birliği Avrupa Türkiye Bosna Hersek Arnavutluk Sırbistan
Avrupalılar yeni üye istemedi

AB Brüksel Zirvesi öncesinde Avrupa genelinde yapılan bir anket, AB vatandaşlarının Türkiye, Gürcistan ve bazı Balkan ülkelerinin üyeliğine karşı olduğunu, Ukrayna'nın aday üyeliğine ise sıcak bakıldığını ortaya koydu.

Avrupa Birliği'nin (AB) Brüksel'de gerçekleştirilen liderler zirvesi öncesinde Avrupa genelinde yapılan bir anket, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının AB'nin genişlemesine karşı olduğunu ortaya koydu. The Guardian gazetesinde yer verilen habere göre üyelik süreci devam eden Türkiye ile bazı Batı Balkan ülkelerinin değerlendirildiği anketten; söz konusu ülkelerin AB'ye kabul edilmemesi sonucu çıktı. Öte yandan Ukrayna'nın aday üyeliğine ise olumlu yaklaşıldığı kaydedildi.

YÜZDE 51 TÜRKİYE'YE KARŞI

Ankete katılanların yüzde 51'i Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıktı. Yanıt verenlerin sadece beşte biri Türkiye'nin üyelik sürecini destekledi. Avrupa ülkelerinin vatandaşları ayrıca Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'ın üye olmasına da soğuk bakıyor.

Avrupalılar yeni üye istemedi - Resim : 1
Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına Türkiye ile bazı Balkan ülkelerinin AB'ye tam üyeliği hakkındaki görüşleri soruldu. 

BALKANLARA DESTEK YÜZDE 30

Ankete katılanların toplamda yüzde 30'u söz konusu Balkan ülkelerinin üyeliğine destek verdi. Kosova'nın üyeliğine destek talebi yüzde 20 oldu. Arnavutluk'a destek ise yüzde 24. Sırbistan'ın ve Gürcistan'ın üyeliğine destek de yüzde 25'te kaldı. Kuzey Makedonya, Moldova, Bosna-Hersek ve Karadağ'ın üyeliğine destek de yüzde 25 olarak görüldü.

UKRAYNA'YA YEŞİL IŞIK

Önemli zirve öncesinde yapılan ankete göre Avrupalılar Ukrayna'nın AB'ye katılmasına açık. The Guardian haberinde Avrupalıların, maliyetlere ve risklere rağmen Ukrayna'nın AB'ye katılması fikrine genel olarak açık olduğu yorumu yapıldı. Avrupa Komisyonu geçen ay Ukrayna ve Moldova ile resmi katılım müzakerelerinin başlamasını tavsiye etmişti.

EN YÜKSEK DESTEK DANİMARKA'DA

Anket, Ukrayna'nın katılımına en yüksek desteğin Danimarka (yüzde 50) ve Polonya'da (yüzde 47) olduğunu ortaya koyarken Romanya (yüzde 32 lehinde, yüzde 29 aleyhte), Almanya (yüzde 37 lehinde, yüzde 39 aleyhte), Fransa (yüzde 29 lehinde, yüzde 35 aleyhte) şeklinde yer aldı.

GÜVENLİK ENDİŞESİ DE VAR

Ancak ankete yanıt verenlerin yüzde 45'i Ukrayna'nın katılımının AB'nin güvenliği üzerinde olumsuz etki yaratacağından endişe ediyor. Özellikle Avusturya (yüzde 42) ve Almanya vatandaşları (yüzde 32) Ukrayna'nın üyeliğinin AB'nin dünyadaki siyasi gücünü azaltacağını düşünüyor.  

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel