Ajanların gizli mekanları, İşte casus restoranlar!

İstihbarat Fransa Birleşik Arap Emirlikleri Rusya Ermenistan İran Özbekistan Moskova Vladimir Putin Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri
Ajanların gizli mekanları, İşte casus restoranlar!

Küresel istihbarat siteleri uluslararası ajanların hangi mekanlarda buluştuklarını yazdı. Ajanların, diplomatların, danışmanların ve iş insanlarının bir araya gelip kapalı kapılar ardında görüşmeler yaptıkları gizli yerler arasında bir ibadethane ve Özbek restoranları da bulunmakta.

Ajan filmlerinde sıklıkla karşımıza çıkan, şık kafelerde bilgi değiş tokuşu yapan ajan görüntüleri yeniden gerçek olmaya başladı. Küresel saygınlığa sahip istihbarat yayın organı Intelligence Online'ın (IO) elde ettiği bilgilere göre Ermenistan'dan, Fransa'ya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Rusya'ya kadar ajanlar kafeler, restoranlar, oteller ve hatta ibadethanelerde bile gizlice buluşuyorlar.

Ajanların gizli mekanları, İşte casus restoranlar! - Resim : 1
Erivan'daki Mavi Camii'nin İran'ın Kafkasya'daki en büyük istihbarat buluşma noktasına dönüştüğü ifade ediliyor.

ERİVAN'DAKİ İRAN CASUSLARI

Ajan kafelerdeki ilk durak Ermenistan. İstihbarat kaynakları Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın tam merkezinde bulunan ve İran'a yakın Şii camii olarak da bilinen 'Mavi Camii'nin aynı zamanda İranlı diplomat ve ajanların dış ülkelerin istihbarat üyeleriyle de buluşma yeri olduğu iddiasında bulundu. Mavi Camii'nin İran'ın Kafkasya'daki en büyük istihbarat buluşma noktasına dönüştüğü de ifade ediliyor. Kaynaklar caminin Ermenistan ile İran arasındaki yakınlaşmanın da sembolü haline geldiğini dile getirmekteler. Elde edilen bilgilere göre İranlı casuslar caminin hane olarak kullanılan bölümlerinde çok sayıda üst düzey yabancı yetkiliyle gizli görüşmeler gerçekleştiriyorlar.

BAE'NİN 'PRESTİJ' ÇABASI

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de bulunan ve ülkenin yönetici ailesinden Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan'a ait olan 'Em Sherif Sea Cafe' adlı lüks restoranda ise son derece gizli görüşmeler gerçekleştiriliyor. Daha önce adı küresel istihbarat olaylarına karışan Şeyh el Nahyan'ın üst düzey danışmanları yabancı, özellikle de Batı ülkeleri diplomatları ve istihbarat yetkilileriyle “ofis çıkışı” bir araya geliyorlar. Restoranda hem BAE'nin hem de Şeyh el Nahyan'ın prestijini yükseltecek projelerin sunumlarına yer verildiği de ifade edilmekte.

Ajanların gizli mekanları, İşte casus restoranlar! - Resim : 2
Moskova'da yer alan 'Hotel President' hakkındaki bilgiler casus filmlerini aratmayacak cinsten.

RUS TEKNOLOJİSİNİ ÇALDILAR

Moskova'da yer alan 'Hotel President' hakkındaki bilgiler ise casus filmlerini aratmayacak cinsten... Batılı ülkelerin ajanlarının sıklıkla uğradıkları ve istihbarat paylaşımları gerçekleştirdikleri otelde yakın zamanda Rusya iç istihbarat birimi FSB'de deprem etkisi yaratan bir gelişme yaşandığı ifade ediliyor. Elde edilen bilgilere göre Ukrayna istihbarat örgütü SBU'nun ajanları uzun süreli çabalarının sonucunda Rusya'nın savaşta özellikle gözlem, keşif ve ajanlık faaliyetlerinde kullandıkları yüksek teknoloji donanımlarının ciddi bir kısmını ele geçirmeyi başardılar. SBU ajanlarının kimlik ve kılık değiştirerek sahte bir teknoloji firmasıyla Rusya'daki büyük bir savunma fuarına katıldıkları ve gerekli bağlantıları kurarak zaman içinde kritik teknoloji bilgilerini ele geçirdikleri ifade ediliyor. SBU ajanlarının elde ettikleri bilgileri de Hotel President'de Batılı ajanlarla paylaştığı iddia ediliyor. Skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in öfkelendiği de belirtilmekte. Hotel President Rus ajanları tarafından yoğun gözlem altında tutulmasına karşın yaşanan bilgi sızıntısına ilişkin Rusya İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldığı da aktarılan bilgiler arasında.

AJAN NOKTASI MANTICI

İstihbarat kaynakları ayrıca Fransa'daki iki restoranın “Orta Asya ajanlarının” buluşma yerine dönüştüğünü de ifade etmekteler. Elde edilen bilgilere göre 'Restaurant de cuisine ouzbéque Boukhara Trévise' ve 'Uzbekistan Boukhara Amelot et la cuisine d’Asie Centrale' adlı iki Özbek restoranında Özbekistan'ın Paris Büyükelçiliği çalışanları ve iş insanları Fransız meslektaşlarıyla bir araya geliyorlar. Kaynaklar son iki aydır diğer Orta Asya ülkeleri olan Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Kırgızistanlı diplomat, ajan ve iş insanlarının da bu restoranlara gelip Fransız yetkililerle gizli görüşmeler gerçekleştirdiklerini iddia etmekteler. Kaynaklar Fransa'nın Orta Asya'ya ilişkin istihbarat bilgilerinin bir kısmını söz konusu iki restorandan elde ettiğinin de altını çizmekteler.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel