ABD'li kuruluştan övgü, Ankara-Bakü model ortaklık

ABD Türkiye Türk Savunma Sanayii Askeri teknoloji NATO Azerbaycan SİHA İHA Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Rusya Ukrayna Savaşı
ABD'li kuruluştan övgü, Ankara-Bakü model ortaklık

ABD'nin en etkin düşünce kuruluşu kabul edilen Atlantic Council'de düzenlenen toplantıda Türkiye'nin savunma endüstrisiyle öncü ülke haline geldiğine vurgu yapıldı. Kritik isimlerin katıldığı toplantıda Türkiye-Azerbaycan askeri ortaklığı için de "örnek ve model ilişki" tanımı yapıldı.

ABD'nin en büyük düşünce kuruluşu olarak kabul edilen Atlantic Council'de geçtiğimiz haftalarda düzenlenen stratejik bir toplantıda Türkiye'nin savunma sanayi övüldü. Türkiye'nin özellikle insansız savaş araçları, yapay zeka ve robotik savaş endüstrisi konusunda öncü ülkeler arasına girdiğine vurgu yapılan toplantıda bu teknolojilerin NATO üyesi ülkelere entegre edilmesi gerektiğine değinildi. Başarılı entegrasyon modeli olarak da Türkiye-Azerbaycan askeri ortaklığı örnek gösterildi.

ABD'li kuruluştan övgü, Ankara-Bakü model ortaklık - Resim : 1
ABD'nin en büyük düşünce kuruluşu olarak kabul edilen Atlantic Council'deki toplantıda Türk savunma endüstrisinin öncü konuma geldiği ifade edildi.

TOPLANTIDA ÖNEMLİ İSİMLER

Atlantic Council'in Washington D.C'deki binasında gerçekleştirilen “Türkiye'nin yükselen savunma teknolojileri ve NATO'nun geleceği” başlıklı toplantıda Türkiye'nin savunma sektörüne değinildi. Türkiye'nin savunma endüstrisinin başta askeri havacılık olmak üzere her alanda öncü ilerlemeler sağladığı ve NATO'nun bundan nasıl dersler çıkarabileceği masaya yatırıldı. Toplantıya aralarında küresel savunma sektörünün önde gelen yazarlarından Thomas X. Hammes, ABD Başkanlık eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, NATO Başkomutanlığı gibi görevlerde bulunmuş emekli General James L. Jones, Jr. ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı NATO ve Avrupa Atlantik Güvenliği Savunma İşleri Genel Müdür Yardımcısı Volkan Öskiper gibi isimler katıldı.

TÜRKİYE ÖNCÜ ÜLKE

Toplantıda Türkiye'nin insansız hava araçları ve robotik savaş teknolojilerinde hem üretim hem de deneyim olarak çok önemli bir ülke olduğuna değinilerek NATO üyesi ülkelerin de bu stratejiye entegre edilmesi gerektiği ifade edildi. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda insansız hava, kara ve deniz sistemlerinin ne kadar kritik olduğunun gün yüzüne çıktığı vurgusu yapılan toplantıda savaş alanlarının giderek “dijitalleştiği” bilgisine yer verildi. Türkiye'nin güçlü şekilde varlık gösterdiği İHA ve SİHA teknolojilerinin modern savaşların kazanılmasına anahtar öneme sahip olduğuna vurgu yapılan toplantıda ayrıca “Türkiye yalnızca İHA/SİHA teknolojilerinde değil aynı zamanda savaş alanında test edilmiş ve başarıya ulaşan doktrinlerde de öncü ülke konumunda” ifadesine yer verildi.

ABD'li kuruluştan övgü, Ankara-Bakü model ortaklık - Resim : 2
ABD'li emekli General James L. Jones, Jr. Türkiye'nin modern savaş konseptini uzun yıllar önce gördüğünü dile getirdi.

TÜRKİYE UZUN YILLAR ÖNCE GÖRDÜ

Türkiye'nin insansız kara savaş araçları ve robotik savaş endüstrisini entegre etme konusundaki başarılarının “NATO üyesi ülkeler tarafından uygulamaya geçirilmesi” önerisinde bulunulan toplantıda konuşan emekli General James L. Jones, Jr. ise Türkiye'nin savunma sektörünün NATO için önemini şu sözlerle vurguladı:

“Rusya'dan, Çin'e, İran'dan Orta Doğu'ya kadar uzanan küresel gerginliklerin yükseldiği bir dönemde ABD ve Türkiye daha önce olmadığı kadar birbirine ihtiyaç duymakta. Rusya-Ukrayna Savaşı küresel savaşların doğasının nasıl değiştiğini ortaya koyarken Türk savunma sektörü ve stratejik düşünürleri bunu uzun yıllar önce görmeyi başardılar. Türkiye yalnızca SİHA ile değil yapay zeka sistemleri, insansız kara ve deniz araçları ve enerji sektöründeki yaratıcı teknolojileri ile ön plana çıkmakta. Türkiye konvansiyonel silahlarda da hızla ilerliyor. Örneğin 2025 yılında ABD ordusundaki 155 mm'lik tüm top mermilerinin yaklaşık yüzde 30'u Teksas'ta bir Türk firmasının sahip olduğu üretim bandından çıkacak.”

TÜRKİYE-AZERBAYCAN VURGUSU

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı NATO ve Avrupa Atlantik Güvenliği Savunma İşleri Genel Müdür Yardımcısı Volkan Öskiper ise savunma sektörlerinin tam entegre olmasına örnek olarak Türkiye-Azerbaycan ilişkisinin “model ilişki” olduğuna değindi. Öskiper iki kardeş ülke hakkında katılımcılara şu bilgileri verdi:

“Türkiye-Azerbaycan savunma ilişkileri 1992 yılında başladı. Her üç, dört yılda bir yenilenen bu ilişkinin dinamiği her zaman modern dönemin şartlarına uygun hale getirilmesidir. 1992 yılında Azerbaycan ordusuyla ortak eğitimlerle başlayan süreç günümüzde gelişmiş savaş teknolojilerine dönüşmüş durumda. Azerbaycan ordusu NATO standartlarında bir ordu durumunda.”

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel