ABD'li Amiral: Putin herkesi savaşa çekiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore ve Vietnam ziyaretleri Batıda tedirginlik uyandırdı. Gelişmeleri 'Haberglobal.com.tr'ye değerlendiren ABD'li emekli Oramiral Scot Davidson'a göre Putin bir yandan Ukrayna Savaşı'na destekçi arıyor diğer yandan yeni bir güvenlik sistemi kuruyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore ve Vietnam ziyaretleri ABD'yi de paniğe sürükledi. New York Times gazetesine konuşan ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Kremlin'in ABD etkisi dışındaki ülkelerin “baş organizatörü” olmayı hedeflediğini iddia etti. Putin, Pasifik bölgesindeki ülkelerle çok sayıda ticari ve stratejik anlaşma da imzaladı. Birleşik Devletler İndo-Pasifik Deniz Komutanlığı'nın (USINDOPACOM) eski komutanı ve güvenlik uzmanı emekli Oramiral P. Scot Davidson ziyaretin küresel anlamını ve ABD için ne ifade ettiğini 'haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. Davidson'a göre Vladimir Putin bölgede ABD ile yakınlığı olmayan her ülkeyi Ukrayna ile olan savaşına çekmeye çalışıyor. Rusya'nın etkisinin Çin Denizi'ne kadar indiğinin altını çizen Davidson şu çarpıcı açıklamalarda bulunmakta:
RUSYA HERKESİ SAVAŞA ÇEKİYOR
“Rusya ile Kuzey Kore yönetimlerinin karşılıklı savunma güvencesi sağlayan ve içinde nükleer araştırma faaliyetlerine destek de sunan bir anlaşmayı imzalamış olmaları tarihsel bir kırılma. Bu Rusya için de çok riskli bir karar çünkü kaynakları ve dikkatini aynı anda hem Ukrayna'ya hem de artık Pasifik bölgesine vermek zorunda. Anlaşma çerçevesinde iki ülkenin de ellerindeki tüm askeri araçları kullanması öngörülmekte. Bu nükleer silahların da kapsama girdiği toplu bir seferberlik halini işaret ediyor. Bu askeri dünyada alınabilecek en sert karardır. Bir ülkeye askeri stratejik cevaplar vermek ile savaşa çekmeye çalışmak arasında ciddi bir fark var ve Rusya anlaşma imzaladığı ülkeleri savaşa çekiyor.”
ÇİN DENİZİ'NE İNİYOR
“Vietnam başta İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere çok sayıda ülke ile ticaret anlaşmalarına sahip. Stratejik anlaşmalar söz konusu olduğunda Vietnam'ın alternatif arayışları da var. Fransa örneğin Vietnam'a silah, mühimmat ve askeri teknoloji satmak için anlaşmaya varan ülkeler arasında. Yine de Rusya'nın tüm Asya-Pasifik bölgesini içine alan bir plan çerçevesinde hareket etmesi dolayısıyla Moskova'yı da bu alternatiflerin bir parçası olarak görmek mümkün değil. Burada gerginlik yaratan bir başka nokta da Vietnam'ın da bir alternatif arayışı ile Rusya ile anlaşmalar imzalamamış olması. Burada söz konusu olan şey Vietnam ile petrol ve doğalgaz anlaşmaları imzalanmış olması değil Rusya'nın Güney Çin Denizi'ne kadar etki alanını yayması.”
SAVAŞA DESTEKÇİ ARIYOR
“Vladimir Putin gezilerindeki amacını da saklamıyor. Tüm Asya-Pasifik bölgesinde bir güvenlik sistemi kurmak istediğini açıkça söyleyen Putin'in bir başka hedefi de Ukrayna Savaşı'nda uluslararası alanda Moskova'ya destek olacak ülke sayısını arttırmak. Putin daha önce Çin'i de ziyaret etmiş ve savaşına bir destekçi kazanmıştı.”
ABD'DEN DİPLOMATİK HAMLE
“ABD Savunma Bütçesi'nin büyük bölümü Çin ve Pasifik'teki çatışma olasılıklarına karşı ayrılmış durumda. Son bir kaç yılda Filipinler, Tayland ve Avustralya ile stratejik ortaklıklar kuruldu. Japonya, Tayvan ve Güney Kore'ye verilen destekler yenilendi. Putin'in gezileri ABD'nin son 3 yıldır geliştirdiği Pasifik ağırlıklı savunma konseptini yalnızca doğruladı. Ancak yakın zamanda Washington'dan bölgede çok aktif dış politika atılımları görebiliriz.”
Kaynak: Web Özel