Dolar yükselişini sürdürüyor... Ortadoğu izleniyor

Ekonomi haberleri dolar
Dolar yükselişini sürdürüyor... Ortadoğu izleniyor

ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişelerinin dinmesi üzerine dolar küresel para birimleri karşısında güçleniyor... Dolar/TL kuru salı gününe 34,26 TL'den başladı. Euro ise 37,64 TL'den başladı. Yatırımcılar bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyona odaklandı.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD işgücü piyasasının canlı olduğuna ilişkin veriler doları küresel para birimleri karşısında güçlendirdi. Doların başlıca 6 büyük para birimine karşı ölçen DXY Endeksi 100.10 seviyesinden 102,20 seviyesine kadar yükselmişti. Bugüne de 102,175'ten başladı.

Dolar küresel para birimleri karşısında güçlenirken, TL karşısında da 10 iş gününde 33 TL altından 34.26 TL'ye yükseldi. 

Küresel piyasalar perşembe günü açıklanacak ABD enflasyonunu bekliyor. 

İçerde ise piyasalar TCMB'nin ne zaman faiz indirmeye başlayacağını anlamaya çalışıyor. Eylül ayında beklentilerin hafif üstünde gelen enflasyon rakamlarının ardından küresel yatırım bankaları TCMB'den faiz indirimlerini ötelemeye başladı. JP Morgan, Goldman Sachs'ın ardından Deutsche Bank'ta TCMB'den faiz indirimlerini Kasım ayından Ocak 2025'e öteledi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ihtiyatlı reaksiyon mekanizmasını korumaya devam edeceği gözlemini de paylaştı. Notta daha önce Kasım'da başlaması beklenen faiz indirimlerinin, ortaya çıkan riskler dolayısıyla öteleneceği beklentisi de dile getirildi.

Onay ve Wietoska, ayrı bir notta, merkez bankasının gevşeme döngüsüne önceki tahminlerinin aksine Kasım ayı yerine Ocak 2025’te başlamasını beklediklerini söylediler. Deutsche Bank, TCMB'nin indirime 250 baz puan indirimlerle başlamasını bekliyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, dün yılın 8. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada yatırım ve iş ortamını iyileşme ortamını iyileştirme konusunda adımların atılmaya devam edileceği belirtilirken, haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin ise devam ettiği vurgulandı. 

Yatırımcılar, ortadoğu'daki savaşın yayılıp yayılmayacağını izlemeye devam edecek.