Fişleme gibi nüfus sayımı! Bunun adı Türk'e asimilasyon
Irak'ın kuzeyinde 1957 yılından sonra ilk kez nüfus sayımı yapılacak. İki ay süreceği açıklanan sayımda, 1957 verileri kullanılacak. Kürt, Arap ve Türkmen görevliler nüfus sayımı için 3 ayrı dilde form hazırladı. Saddam'ın devrilmesinden sonra demografik yapısı büyük ölçüde değiştirilen Kerkük'teki Türkmenlerin nüfus sayımında nasıl ele alınacağı ise merak konusu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki nüfusun belirlenmesi için nüfus sayımı başlatılıyor. İki ay sürmesi beklenen sayımda, 20 bin görevli; 4 vilayet, 42 ilçe, 154 nahiye, 2 bin 163 mahalle ve 5 bin 533 köyde tespit yapılacak. Irak'ın kuzeyinde en son nüfus sayımı 1957 yılında yapılmıştı. Yeni sayımda da bu tarihte elde edilen verilerin temel alınacağı belirtiliyor. Bölgede Türkmenler, Kürtler ve Araplar açısından önemli değişiklikler yaşandı. Özellikle Kerkük Türkmenleri sürgün ve asimilasyon nedeniyle nüfus kaybına uğradı. Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Kerküklü Türkmen siyasetçi ve Irak Türkmen Cephesi Temsilcisi Ahmet Muratlı nüfus sayımıyla ilgili Türkmenlerin endişelerini anlattı. Muratlı bölgenin demografik yapısıyla ilgili de önemli bilgiler verdi.
İNGİLİZLER KIŞKIRTTI
Bölgenin yapısının en fazla belgelendirildiği sayımın 1957'de yapıldığını belirten Ahmet Muratlı şunları söyledi: "O sayımda Kerkük'te yoğunluk olarak Türkmenler görülüyor. Şehrin yüzde 60'ı Türkmen olarak kaydedildi. Demografik yapının değiştirilmesi monarşi döneminde başlıyor. 1930'larda başlayan bu değişim için güvenlik gerekçesi gösteriliyor. Türkiye'de Misakı Milli sınırları içerisinde Kerkük de yer alıyor. Bu durum Türkiye'nin bu bölgeyi işgal edeceği anlamına gelmiyor. Misakı Milli; Türkiye'nin güvenliği için bu sınırlardaki nüfus yapısının değiştirilmemesi demek. Ancak bu İngilizler tarafından başka yansıtılıyor. Böylelikle bölgenin nüfus yapısının değiştirilmesi hedefleniyor. Irak devleti bu sebeple bölgeyi Araplaştırmaya başlıyor."
ARAPLARA İLÇE KURULDU
İngilizlerin Kerkük'te petrol şirketi bulunmasının asimilasyona ön ayak olduğunu belirten Muratlı şu bilgileri verdi: "En büyük rezervlerden biri olan Kerkük yatakları bu işi hızlandırdı. Irak yönetimi şehrin batısına, güneyine Sünni Arapları yerleştirmeye başladı. O dönemde Kerkük'ün güneybatısında bir ilçe ihdas ediliyor ve Araplar buraya yerleştiriliyor. O arada iktidara gelen Saddam da aynı politikayı devam ettiriyor. Güneyde Arapları teşvik ederek, maddi destek sağlayarak Arapları Kerkük'e yerleştiriyor. Gitgide burası Kerkük'ün demografik yapısını değiştiriyor."
TÜRKMENLER AZINLIK OLDU
Saddam yönetiminin; Erbil ve Süleymaniye'den o dönemde Kerkük'e yerleşen Kürtleri kuzeye geri gönderdiğini belirten Muratlı "O dönemde yerleşen Kürtlerin sayısı belgelidir ve 11 bin 800 kişi kadardır. Ancak 2003'te Saddam devrildikten sonra Irak'ın kuzey yönetimi bunu bahane ederek 1 milyon kişiyi Kerkük'e yerleştirdi. Hanları, hamamlarıyla, camileriyle Kerkük'e kimliğini veren Türkmen nüfusumuz azınlığa düşürüldü" dedi.
BİZİ DAHİL ETMİYORLAR
Nüfus sayımının yöntemiyle ilgili de endişelerini dile getiren Ahmet Muratlı şunları söyledi: "Bu bölgede Osmanlı izlerinin silinmesi uzun zamandır planlanıyor. 500 yıldır dokuduğumuz kardeşliği, huzuru ve barışı bozmak isteyen büyük güçler var. Nüfus sayımında her ne kadar 'Türkmen misin', 'Kürt müsün', 'Arap mısın' şeklinde bir soru yoksa da biliyoruz ki nüfus sayımı teknik yönden değişti. Sorulacak soruların içinde sonradan analiz edilecek veriler olacak. Sonradan karşımıza çok tuhaf tablolar çıkabilir. Bu baskın bir nüfus sayımı. Türkmenlerden sürülen insanlar var. Bizi hiçbir şekilde nüfus sayımına dahil etmeyecekler."
FORMDA 70 SORU VAR
Bölge kaynaklarından verilen bilgilere göre 4 kentte numaralandırılacak 11 milyon 917 bin bina olduğu belirtiliyor. Numaralandırmalar yapıldıktan sonra aileler hakkında temel bilgiler toplanacak. Nüfus sayımı formunda 70 soru yer alacak. Nüfus Sayımı Yüksek Komitesi'nin ‘tartışmalı bölgeler’ olarak anayasada geçen Kürt bölgeleri ve Kerkük'te yaptığı anlaşmaya göre görevli ekipler Kürt, Arap ve Türkmen olmak üzere 3 üyeden oluşacak. Nüfus sayımı için 3 ayrı dilde form doldurulacak.
[email protected]
Kaynak: Web Özel