Deli saçmalığı para eder mi? "Göbeklitepe" vurgunculuğu!

Arkeoloji Uzay haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Dünya haberleri Kültür Sanat haberleri Şanlıurfa Türkiye Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER
Deli saçmalığı para eder mi? "Göbeklitepe" vurgunculuğu!

'Göbeklitepe'nin 12 bin yıl önce inşa edilmiş olması ve T biçimindeki sütunlar, arkeoloji dünyasından olmayan komplocuların iştahını kabartıyor. Kendilerini 'araştırmacı' unvanı ile tanıtan birçok kişi, 'Göbeklitepe' efsaneleri üzerinden kazanç sağlarken, adeta deli saçması söylemler de hava da uçuşuyor.

Dünya'nın arkeolojik incisi sayılan Şanlıurfa sınırlarındaki Göbeklitepe, insanlığın son 12 bin yıllık sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik geçmişine ışık tutuyor. Eşsiz kültürel miras günümüzde komplo teorileri üzerinden rant elde etmeye çalışanların da radarında. Göbeklitepe'nin 12 bin yıl önce inşa edilmiş olması ve T biçimindeki sütunlar, arkeoloji dünyasının dışındaki komplocuların iştahını kabartıyor. Öyle ki, kendilerini 'araştırmacı' unvanı ile tanıtan birçok kişi türlü türlü Göbeklitepe efsaneleri uydurarak, adeta komplolar üzerinden rant devşirip, bilgi kirliliğine neden oluyor. Bu kişilerin bir kısmı, Göbeklitepe'nin aslında 'Ön Türk' uygarlığı olduğunu ortaya atarken, 'araştırmacı' kimliği ile kitap yayınlayan birçok kişi ise; Göbeklitepe'nin uzaylılar tarafından inşa edildiğini bile iddia ediyor. 

Deli saçmalığı para eder mi? "Göbeklitepe" vurgunculuğu! - Resim : 1
Göbeklitepe Kültürü, Fırat-Dicle havzası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Kuzey Suriye ve Irak ile Elazığ ve Malatya'yı da içine alan bir alanı kapsıyor."

T BİÇİMLİ 12 DİKİLİTAŞ

Oysa Alman Arkeolog Klaus Schmidt’in öncülüğünde 1995 yılında başlanan kazılar sonucu ortaya çıkartılan Göbeklitepe, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınırken, 10  yıl önce yaşamını yitiren Schmidt iseeşsiz miras için, “Kendi gücünün farkına varan insanoğlunun, doğanın parçası olmaktan çıkıp, ona hükmetmeye giden yolu açtığı yerdir” tanımını yapmıştı.

Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık 22 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğunun ortak özelliği ise, T biçimindeki 12 adet dikilitaşın yuvarlak planda dizilmiş, aralarının taş duvarla örülmüş olmasından kaynaklanıyor. Bu yapının merkezinde ise daha yüksek boyda iki dikilitaş karşılıklı olarak bulunuyor.

PİRAMİTLER KONUŞULUYORDU

Sadece Göbeklitepe değil, birçok arkeolojik miras üzerinde spekülatif veya komplo teorileri üretip para kazananlar söz konusu. Türkiye'deki komplocuların ilk hikaye durağı Mısır ve Maya piramitleriydi. Piramitlerin uzaylılar tarafından yapıldığını öne sürenlerden sonra bu kez Türkiye'deki arkeolojik miras üzerinden hayali senaryolar başladı. Göbeklitepe ise komplocuların en gözde mekanı halinde geldi. 

EKSİK BİLGİYE SAHİPLER

Göbeklitepe, bugünkü uygarlığın, sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik sistemin ilk tohumlarının atıldığı yer olarak kabul ediliyor. Uzmanlar ise "Göbeklitepe bizim neolotik dediğimiz yani insanların ilk defa üretime geçtiği, yaban buğday ve arpanın bulunduğu, yerleşik yaşamın başladığı, köyden kente, kentten devlete, devletten imparatorluğa giden sistemin temellerinin atıldığı yer" bilgisini paylaşıyor. 

Komplo simsarlarının 'yazıp, söyledikleriyle' adeta rant kapısı haline getirdikleri Göbeliktepe'nin gerçek hikayesini en iyi bilen isimlerin başında ise Anadolu Neolitik kültürü üzerine çalışmalarıyla bilinen Arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan geliyor. Prof. Dr. Özdoğan her defasında, "Değişik senaryolar üretenler var. Toplumun ilgisini çekmek için her konuda daima spekülatif yayın yapan kişiler vardır. Toplumun temel bilgisi eksik olduğunda, heyecan verici hikayeler uydurursanız, bu hikayeler insanların ilgisini çeker, siz de bunu kazanç haline getirirsiniz" diyor.

Deli saçmalığı para eder mi? "Göbeklitepe" vurgunculuğu! - Resim : 2
Bölgede 12 bin yıldan önce sert, soğuk iklim hakimken kısa süre muson yağışları geliyor, iklim değişikliği ile geniş çayırlıklar oluşuyor. Göbeklitepe kısa sürede binlerce karaca, geyik, ceylanının yaşadığı bir alan haline geliyor.

DÖRT YANA DAĞILDILAR

Öte yandan komplo teorilerini daha da ileri götürenler, Göbeklitepe'nin 'zaman kapsülü', 'ezoterizm ve ezoterik örgütlerin' doğduğu yer tanımlamasında bile bulunuyorlar. Prof. Dr. Özdoğan ise "Göbeklitepe Kültürü'nden çıkan insanlar ise 12 bin yıl önce üst kültürü taşıyan insanlar oluyor. Buradan çıkan insanlar önce Trakya üzerinden Balkanlar'a, Kuzey'de Kafkasya ve Asya'ya doğru yayılmaya bağlıyor. Böylelikle kültür aktarımı da gerçekleşiyor" bilgisini veriyor. . 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel