Dolar kritik enflasyon gününe yükselişle başladı

Ekonomi haberleri dolar Fatih Karahan TCMB ABD Merkez Bankası Jerome Powell
Dolar kritik enflasyon gününe yükselişle başladı

Dolar kuru kritik enflasyon rakamlarının açıklanacağı güne 34,22 TL'den başladı. Euro ise 37,76 TL'den başladı. Bugün kritik eylül ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonun yıllık bazda yüzde 50'nin altına inip inmeyeceği izlenecek. Öte yandan TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM'de sunum yapacak

Dolar kuru kritik enflasyon rakamlarının açıklanacağı güne 34,22 TL'den başladı. Euro ise 37,76 TL'den başladı. Bugün kritik eylül ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonun yıllık bazda yüzde 50'nin altına inip inmeyeceği izlenecek. Öte yandan TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM'de sunum yapacak.

Bugün TÜİK saat 10:00'da eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Ekonomistler, enflasyonun yüzde 50'nin altına gerilemesini bekliyor. Aylık enflasyon ise yüzde 2,2 ila 2,9 arasında bekleniyor. Enflasyon yüzde 50'nin altına inerse TCMB'nin belirlediği politika faizi aylar sonra ilk defa pozitif getiri sağlamış olacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni yasama döneminde yeni vergi paketinin olmayacağını açıkladı. Bakan Şimşek, 2025'te enflasyonda baz etkisinin ötesinde bir düşüş sağlanacağını söyledi ve ekledi: "Enflasyonda kalıcı düşüş başlayacak."

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM'de Bütçe Komisyonu'nda sunum yapacak. Karahan'ın komisyonun enflasyon ve faiz ile ilgili sorularına ne yanıt vereceği merakla bekleniyor.

Borsa İstanbul'da ortadoğu geriliminin etkileri izleniyor. Hafta sonu İsrail'in Lübnan sınırında saldırılarda bulunması ve sonrasında İran'ın İsrail'e füze saldırıları gerçekleştirmesinin etkisi Borsa İstanbul son 5 iş gününde yüzde 9,50 değer kaybetti. İran'ın İsrail'e yönelik saldırıların İsrail'e pek zarar vermemesinin de etkisiyle dolar hafif değer kazanırken, ABD borsaları gerilediği seviyelerden yeniden yükselişe geçti. 

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 101,644 ile 1 haftanın zirvesinde yer alıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, politika faizlerinin inmeye devam etmesi için verileri izlemeye devam edeceklerini söyledi. 

 Bugün ortadoğu'da gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Öte yandan bankacılık verileri piyasanın takibinde olacak.