Doların 34,20 TL üstündeki yükselişi sürüyor...

Ekonomi haberleri dolar Enflasyon Fatih Karahan FED Jerome Powell
Doların 34,20 TL üstündeki yükselişi sürüyor...

Dolar kuru 34 TL üstündeki yükselişini hızlandırdı. ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişelerinin dinmesi doları küresel para birimleri karşısında güçlendirdi. Dolar yeni haftaya 34,26 TL'den başlarken, Euro ise 37,58 TL'den başladı. Bu hafta veri gündemi yoğun

Dolar kuru 34 TL üstündeki yükselişini hızlandırdı. Kur yeni haftaya 34,26 TL'den başlarken, euro 37,58 TL'den başladı. 

Doların 34 TL'nin üstündeki yükselişinin hızlanmasında ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişelerini dindiren veriler ve Borsa İstanbul'un ayı piyasasına girmesi etkili oldu. Borsa İstanbul eylül ayının son haftalarından beri yüzde 10 düştü. Bu esnada jeopolitik gelişmelerinde etkisi olmasıyla birlikte ABD verileri doların yükselişinin hızlanmasında etkili oldu. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 1 Ekimden bu yana 100 seviyesinden 102,30 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL kuru ise Eylül ortasından bu yana yüzde 1,30 değer kazandı. 

Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM'de ekonomideki son duruma ilişkin bir sunum gerçekleştirdi ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan, burada TL mevduat talebinin arttığını söyledi.

Karahan "Bizim işimiz enflasyon yüzde 5’e gidene kadar bitmeyecek" dedi. Karahan gerileyen enflasyonun sadece baz etkisiyle gerilemediğini, aylık fiyat artışlarının da daha düşük seyrettiğini vurguladı. 

Bu hafta veri gündemi yoğun.. İçerde Sanayi üretimi, Piyasa Katılımcıları Anketi ve Cari açık rakamları açıklanacak. Piyasa Katılımcıları Anketi, piyasanın beklentilerinin OVP hedeflerine ne kadar yakın olduğunu göstermesi açısından ekonomi yönetimi tarafından takip ediliyor. 

Dışarda ise Perşembe günü ABD enflasyonu açıklanacak.