Dolar 34 TL'yi aştı! Gözler Fed Başkanı Powell'da

Ekonomi haberleri dolar FED ABD Merkez Bankası Merkez Bankası Jerome Powell
Dolar 34 TL'yi aştı! Gözler Fed Başkanı Powell'da

Dolar kuru haftanın son kritik gününe 33,96 TL'den başladı. Euro ise 37,85 TL'den başladı. Bugün piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'dan güvercin açıklamalar bekliyor. Fed Başkanı Powell'ın eylül ayındaki faiz indirimini işaret etmesi bekleniyor.

Saat 10:58 - Dolar 34 TL'yi aştı! Kur 34,002 TL'yi gördü. Dolar/TL'deki haftalık yükseliş yüzde 1'i aştı.

Dolar kuru haftanın son kritik gününe 33,96 TL'den başladı. Euro ise 37,85 TL'den başladı.

Türk Lirası 2024 yılında dolar karşısında yüzde 14 değer kaybetti. Yaklaşır 1.5 aydır artan döviz talebine Merkez Bankası da bir blog yazısıyla dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dün yayımladığı yazıda döviz mevduat taleplerinin daha çok cari fazla ve KKM'den çıkışlardan kaynaklandığını belirtti. Analizde "YP mevduattaki artışın arkasındaki nedenlerden biri yaz aylarında cari fazla verilmesi olabilir. Ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketler döviz tevdiat hesaplarını mevsimsel olarak artırabiliyorlar. YP mevduat hesaplarındaki artışı sürükleyen bir diğer önemli faktör ise atılan politika adımlarıyla hızlanarak devam eden KKM’den çıkış süreci." denildi.

5 Temmuz haftasında 162,9 milyar dolar olan döviz mevduat rakamları 16 Ağustos haftasında 169 milyar dolara çıktı. Böylece 5 Temmuzdan beri döviz mevduat hesaplarında 7 milyar dolarlık artış oldu.

Bireysel hesapların döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1 milyar 182,40 milyon dolar artarak 103 milyar 976,70 milyon dolar olurken, şirketlerin döviz mevduatı 101,0 milyon dolar azalarak 65 milyar 33,20 milyon dolara indi.

Döviz talebine sadece Merkez Bankası dikkat çekmiyor! ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, dolara olan yönelişinin ivme kazanmasıyla faiz indirim döngüsünün gecikebileceğini raporladı. 

Döviz mevdutları artış sergilemeye devam ederken KKM hesaplarındaki çözülme de sürüyor. 16 Ağustos ile biten haftada hesaplar 55,2 milyar TL azalış sergiledi. Böylece KKM hesapları 49,7 milyar dolara indi. 

Bugün piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'dan güvercin açıklamalar bekliyor. Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmada eylül ayındaki faiz indirimini işaret etmesi bekleniyor.