Doların yükselişi sürüyor! Gözler faiz kararında!

Ekonomi haberleri dolar Joe Biden ABD Merkez Bankası
Doların yükselişi sürüyor! Gözler faiz kararında!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nin faiz kararını açıklayacağı haftaya dolar kuru yüzde 0,87 yükselişle 33,08 TL'den başlarken, Euro/TL ise 36,05 TL'den başladı. Moody's Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden artırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nin faiz kararını açıklayacağı haftaya dolar kuru yüzde 0,87 yükselişle 33,08 TL'den başlarken, Euro/TL ise 36,05 TL'den başladı.

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek "B3"ten "B1"e çekti, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak belirtti. 

Moody's, kredi notunun yükseltme nedenleri olarak yönetişimdeki iyileşmeler ve ortodoks para politikasına kararlı dönüş gösterildi.

Moody's yayımladığı raporda, enflasyonda ve iç talepte yavaşlamanın başlamasıyla gelecek aylarda ve 2025'te enflasyonist baskıların azalacağına dair güvenlerinin arttığı ifade edildi. 

Moody's enflasyonun aralık ayında yüzde 45'e gerileyeceğini öngörürken, 2025 yılında ise enflasyonun yüzde 30'a gerileyeceğini öngördü. Bu rakam bir önceki raporda yüzde 38 idi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), yarın saat 14:00'da faiz kararını açıklayacak. Toplantı TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yurtdışında katılacağı toplantılar nedeniyle 23 Temmuz salı gününe çekilmişti. TCMB'nin politika faizini bu ay yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. TCMB, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının süreceğini açıkladı.

Haziran ayında düşüşe geçen enflasyonun ardından piyasalarda faiz indirimi dillendirilmeye başlanmış. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise "Tek veri üzerinden çıkarım yapılamaz" açıklamasıyla sıkı para politikasının bir süre daha korunacağı mesajını vermişti. 

Bugün Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak. Piyasanın faiz ve enflasyon beklentilerinde iyileşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar ise dün ABD'den gelen haberle yeniden karıştı. Joe Biden başkanlık yarışından çekildiğini duyurdu ve yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i işaret etti. Dolar bu açıklamanın ardından değer kaybetti. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 104,055'e geriledi. 

ABD vadelileri ise artıya geçti.