Taşınacaktı yerinde kaldı, 'Gemlik depremin kıyısında'

Deprem Marmara Depremi İstanbul depremi Bursa Kentsel dönüşüm
Taşınacaktı yerinde kaldı, 'Gemlik depremin kıyısında'
Zemini kötü ilçedeki yapıların büyük kısmı 1999 depremi öncesi inşa edilen yapılar

Bursa'nın Gemlik ilçesi deprem riskinin azaltılması için 2017'de yayınlanan KHK ile taşınacaktı ancak olmadı. 6 yıl sonra 'Afet Zararlarını Azaltma Çalıştayında' konuşan Deprem Bilimci Prof.Dr.Naci Görür, "Gemlik'i de etkileyecek 7.6’lık deprem bekleniyor" sözleri gözleri yeniden Gemlik'e çevirdi.

Olası Büyük Marmara Depremi'nden etkilenmesi beklenen yerlerin başında Bursa'ya bağlı Gemlik ilçesi geliyor. Öyle ki, 17 Ağustos deprem felaketinin ardından Marmara Bölgesi'nde yapılan etüt çalışmalarında Gemlik İlçesi'nin deprem açısından en riskli yerleşim alanlarından biri olduğu anlaşılırken, fay hattının kırılması durumunda, 40 yıl önce alüvyon zemin üzerinde inşa edilen binaların yıkılacağı belirtilmişti. Eski binaların birçoğunun deniz kumuyla yapıldığı, taşıyıcı kolonların çürüdüğü uyarıları sonrası 2017'de yayınlanan KHK ile ilçenin, Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmındaki 300 hektarlık vasıfsız araziye taşınması için karar alındı.

Taşınacaktı yerinde kaldı, 'Gemlik depremin kıyısında' - Resim : 1
Olası Büyük Marmara depreminin ilçede yıkım ve can kaybına yol açması beklenirken, dönüşüm projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor. 

ZEMİN KATLARI SU BASIYORDU

KHK kararı sonrası, yeni konutların yapılması planlanırken, yıkılacak binaların yerine parklar, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanlarının oluşturulması öngörüldü. O dönem yerel yöneticiler, Gemlik'te en riskli yerleşim alanlarının Doktor Ziya, Hamidiye, Ilıca Caddesi ve Orhaniye mahalleleri olduğunu, Kordon'daki 30 yıllık bazı binaların zemin katlarını deniz suyunun bastığını dile getirse de tüm uyarılara rağmen taşınma projesi bir türlü hayata geçirilemedi.

PROF. DR. GÖRÜR UYARDI

Aradan geçen 6 yıl sonra Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen 'Afet Zararlarını Azaltma Çalıştayı'nda konuşan Deprem Bilimci Prof.Dr.Naci Görür'ün sözleri ilçenin akıbetini yeniden gündeme getirdi. Çalıştaya katıldan Prof. Dr. Görür, 'Gemlik'i de etkileyecek 7.6’lık deprem beklendiğini belirterek, "tehlike var" dedi.

"İSTANBUL'U NEREYE TAŞIYACAĞIZ?"

Bu sözlerin ardından gözler bir kez da 2017'de KHK ile taşınması planlanan Gemlik'e çevrildi. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, 2017'de gündeme gelen ilçenin taşınmasına yönelik kararın uygulanabilir olmadığını belirterek, "O halde İstanbul'u nereye taşıyacağız! Olası Büyük Marmara depremi sadece Gemlik değil tüm Marmara'yı etkileyecek" dedi.

PROJELER HAZIR 

Asıl yapılması gerekenin sıvılaşma riskli bölgelerdeki eski yapıların dönüştürülmesi olduğunu sözlerine ekleyen Sertaslan, "Yapılması gereken alüvyon zemin üzerinde yükselen 6 katlı eski yapıların yatay mimari şeklinde dönüştürülmesi. Bunun için rezerv alanlara ihtiyacımız var. Balıkpazarı, Yenimahalle, Orhaniye, Halitpaşa ve Cumhuriyet Mahallesinin bir kısmı için hazırladğımız dönüşüm projesi 2022'de 'en iyi kentsel dönüşüm tasarım teşviki ödülünü' aldı" diye konuştu.

5 YILDA TAMAMLANIR

Vatandaşlarla bir araya geldiklerini de dile getiren Sertaslan, "İstediğimiz oranda 'evet' kararı çıkmadı. Bu kez aynı mantıkla aynı kentsel tasarıma uygun farklı bölümlendirmeler üzerinde çalışıyoruz. Vatandaşın tam katılmı ve rezerv alanların tahsisi durumunda 5 yıl içinde ilçenin çok büyük bir kısmı yenilenmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

Taşınacaktı yerinde kaldı, 'Gemlik depremin kıyısında' - Resim : 2
Alüvyon zemin üzerinde yükselen Gemlik'deki birçok binanın 1999 depremi öncesi inşa edildiği belirtiliyor  

ZEMİN KÖTÜ BİNALAR ESKİ 

İlçede emakçılık yapan emlakçısı Fahrettin Minare de KHK ile gündeme gelen taşınma projesinin rafa kalktığını belirtirken, şu serzenişte bulundu: "İlçede kentsel dönüşüm kısmen yapılmaya çalışılıyor ama önümüzde uzun bir mesafe var. Zemin kötü, binalar eski. Endişeliyiz ama nedense deprem olduktan sonra aklımız başımıza geliyor."

BİR SABAH ÖĞRENMİŞTİK

Gemlik sakinlerinden Cemil Acar ise "bir sabah uyandığımızda Gemlik'in taşınacağını öğrenmiştik" derken, "Taşınma için toplumsal mutabakat oluşmadı. Kaldı ki ilçeyi taşımak yerine yerinde dönüşüm en mantıklı olan çalışma. 1999 depreminden önce yapılan binalar, deprem yönetmeliklerindeki şartları taşımıyor ve bu binalarda yaşayan vatandaşlarımız ciddi tehlike altında" uyarısında bulundu.

 EN AZ 6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLUR

Öte yandan Bursa İli için AFAD tarafından hazırlanan 'İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü' raporunda ise Gemlik için de kritik uyarı yapılıyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güneyinde yer alan ve Gemlik Körfezi’nden Marmara Denizi’ne giren İznik-Gemlik fayının en az 6.5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğu belirtiliyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

 

Kaynak: Web Özel

deprem Marmara Depremi Gemlik İstanbul depremi fay hattı kentsel dönüşüm