'1 metrekare'nin bile altında, toplanma değil izdiham alanları...

Deprem Marmara Depremi İstanbul depremi Son depremler AFAD İBB
'1 metrekare'nin bile altında, toplanma değil izdiham alanları...
Olası deprem sonrası toplanma alanı olarak kullanılması planlanan pek çok arazide artık plaza veya gökdelenler yükseliyor

Deprem toplanma alanlarına ilişkin yapılan araştırmada 16 ilçenin gereken metrekare kriterini karşılamadığı ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca İBB ile AFAD verilerinin kıyaslandığı ancak veriler arasında tutarsızlıklar olduğu da öne sürüldü.

Olası 'Büyük Marmara' depremine' yönelik en çok tartışılan konuların başında İstanbul'daki deprem toplanma alanlarının imara açılması geliyor. Öyle ki, depremde toplanma alanı olarak kullanılması planlanan pek çok arazide artık plaza veya gökdelenler yükselirken, İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Evrim Töre danışmanlığında yazılan ‘Deprem Sonrası Toplanma Alanlarının İstanbul Örneğinde İncelenmesi’ başlıklı araştırmada kentteki 16 ilçenin metrekare kriterlerini karşılamadığı, İBB ile AFAD verileri arasında tutarsızlık olduğu öne sürüldü. 

823 TOPLANMA ALANI 

Aynı üniversiteden Hazal Ekin Uyar'ın da yer aldığı araştırmanın İBB Şehir Haritası üzerinden yapılan incelemeler sonucunda hayata geçirildiği belirtildi. Buna göre İstanbul’da toplam 823 adet deprem toplanma alanı olduğu saptanırken, bu alanların toplam büyüklüğü ise 34 milyon 684 bin 12 metrekare olarak hesaplandı. Toplanma alanı büyüklüğü kent nüfusuna bölündüğünde İstanbul’da kişi başına 2.23 metrekare alan tespit edilirken, "Kent genelinde toplanma alanı büyüklüğü kişi başı minimum 1.5 metrekare kriterini karşılıyor olsa da toplanma alanlarının ilçe bazlı olarak olması gereken metrekareyi sağlamadığı saptandı" denildi.

'1 metrekare'nin bile altında, toplanma değil izdiham alanları... - Resim : 1
Kişi başı 1.5 metre toplanma alanı kriterini karşılamayan ilçeler için, "afet anında farklı risklere neden olabilecek potansiyeldedir" uyarısı yapılıyor.

İŞTE O İLÇELER 

Kişi başı 1.5 metre toplanma alanı kriterini karşılamayan ilçeler; Adalar, Bağcılar, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Sancaktepe, Sultanbeyli ve Sultangazi olarak sıralanırken, söz konusu ilçelerdeki toplanma alanlarının olası bir deprem halinde bölgedeki nüfus için yetersiz kalacağının altı çizildi. Kişi başına deprem toplanma alanı düşen en kötü durumdaki ilçeler ise, Adalar 1.08 metrekare, Bağcılar 0.33 metrekare, Büyükçekmece 0.86 metrekare,  Esenyurt 0.72 metrekare, Fatih 0.92 metrekare, Gaziosmanpaşa, 0.40 metrekare, Sancaktepe 0.72 metrekare, Sultanbeyli 0.25 metrekare, Sultangazi 0.91 metrekare olarak bildirildi.

TUTARSIZLIK VAR

Araştırmada İBB ile AFAD verilerinin kıyaslandığı ancak veriler arasında tutarsızlıklar olduğu öne sürülürken, "İlçe belediyelerinin sayısal verilerine bakıldığında ise AFAD verileri ile örtüştüğü ancak İBB verileriyle örtüşmediği saptanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler toplanma alanlarının kentteki dağılımının eşdeğer olmadığını göstermiştir. Bu durum İstanbul’da ilçeler arasında kentsel dokunun değişkenliği ve farklığından kaynaklanmaktadır. Kentsel dokudaki bu farklılaşma afet anında farklı risklere neden olabilecek potansiyeldedir" görüşlerine de yer verildi.

'1 metrekare'nin bile altında, toplanma değil izdiham alanları... - Resim : 2
Afet toplanma alanlarının birçoğu zaman içinde imara açılırken, ilçe belediyeler ile  AFAD verilerinin uyumlu ancak İBB ile AFAD verilerinin uyumsuz olduğu öne sürüldü.

470 YER BELİRLENMİŞTİ

Öte yandan İstanbul Valiliği’nin oluşturduğu Afet Koordinasyon Kurulu, 1999-2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir deprem sonrasında afet toplanma alanı olarak 470 yer belirlemiş, 62 cadde ise ‘1.Derece Acil Ulaşım Yolu’ yapılmıştı. Ancak, aradan geçen 20 yılı aşkın sürede geçici toplanma alanı olarak ayrılan yerlerin birçoğu imara açıldığı gibi, olası depremde ulaşım yolu olarak planlanan pek çok güzergah otopark haline geldi. Yıllardır üzerinde tartışmalar yapılan toplanma alanlarına ilişkin son veriler ise 28 Ocak 2020 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından açıklanırken, toplanma alanı olarak belirlenen yerler yakın zamanda çevrimiçi bir harita üzerinden erişime açıldı.

'1 metrekare'nin bile altında, toplanma değil izdiham alanları... - Resim : 3
Mecidiyeköy'de deprem toplanma alanı olarak belirlenen arazide artık plaza yükseliyor.

UZAYAN GİDEN LİSTE 

20 yıllık süreçte yapılaşmaya kurban giden bazı toplanma alanları ise şöyle:

*Merdivenköy mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu arazisi.
*Bostancı Mahallesi Eski Taç Spor’un yeri.
*Ağaoğlu MyCity Bahçelievler. 
*Meydan AVM Merter.
*Levent İETT Garajı.
*Şişli Trump Tower.
*Bayrampa Ora AVM.
*Bomonti Anthill.
*Bahçelievler Starcity Outlet Center 
*Forum İstanbul: Bayrampaşa'da çadırkent.
*Kiptaş Ünalan Evleri.
*Üsküdar Devlet Malzeme Ofisi arazisi.
*Maltepe DAP Royal Center
*TOKİ Avrupa Konutları Gaziosmanpaşa.
*Esenler Kemerpark Evleri
*Bağcılar Çınar Olimpia Park Sitesi
*Bakırköy Ataköy Konakları
*Capacty AVM ve Zeytinburnu 16/9

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

deprem İstanbul depremi İBB AFAD toplanma alanları büyük Marmara depremi