Neden ortalama 80 yıl? İnsanlığın en büyük gizemi çözülmüş olabilir
İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, diğer memeliler çok daha kısa veya daha uzun yaşarken, insanların neden 80 yaşlarında öldüklerinin gizemi sonunda bilim insanları tarafından çözülmüş olabilir.
Araştırmanın yazarı Dr Alex Cagan, “Bir fare ve bir kaplan kadar birbirinden farklı hayvanlarda benzer bir genetik değişim modeli bulmak şaşırtıcıydı” derken, "Ancak çalışmanın en heyecan verici yönü, yaşam süresinin somatik mutasyon oranıyla ters orantılı olduğunu bulmaktı. Bu, somatik mutasyonların yaşlanmada rol oynayabileceğini düşündürmektedir” ifadelerini kullandı.
Ekip, 16 memeli türünün bağırsaklarından alınan kök hücrelerdeki genetik hataları analiz ederken, bir türün ömrü ne kadar uzun olursa, mutasyonların meydana gelme hızının o kadar yavaş olduğunu buldu.
Çalışmanın sonunda ise türler arasında yaşam süresinin sonunda ortalama mutasyon sayısı 3 bin 200 civarında olduğu ve bu sayının bir vücudun doğru şekilde çalışamayacağı kritik bir hata seviyesi olduğu vurgulandı. (Kaynak:ntv.com.tr)