Japonya ne yapsa olmuyor: Yaşlanan ülke

Japonya
Japonya ne yapsa olmuyor: Yaşlanan ülke
Fotoğraf: Shutterstock

Japonya hükümeti, nüfusun yaşlanmasını yavaşlatmak için birçok çaba sarf ediyor, ancak son verilere göre bu çabalar nafile gibi görünüyor. Japon nüfusunun yüzde 10'unun üzerindeki yaşlılar, hükümetin paylaştığı verilere göre rekor seviyeye ulaştı.

Bu yeni istatistikler, Japonya'nın karşı karşıya olduğu demografik zorluğu vurguluyor. Japon nüfusunun yüzde 29,1'i 65 yaşın üstünde bulunuyor ve bu oran, geçen yılki verilere göre hafif bir artış gösteriyor.

Japonya hükümeti, bu istatistikleri duyurarak, ülkenin dünyanın en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip olduğunu belirtti ve bu durumu İtalya ve Finlandiya gibi diğer ülkelerle karşılaştırdı.

Japonya'nın nüfusu uzun süredir azalıyor ve yaşlanıyor. Gençlerin evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı ertelemesi, bu durumun ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Japonya'da 80 yaşın üzerindeki nüfusun sayısı 12,59 milyonu aşarken, 75 yaşın üzerindekilerin sayısı 20 milyonu buluyor. Bu durum, insanların daha uzun süre çalışmak zorunda kaldığı anlamına geliyor. Ülke genelinde 9 milyondan fazla insan, yaşlı nüfusun bir parçası olarak çalışıyor.

Bu istatistikler, Japonya'daki yaşlıların işgücüne katılımının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük olduğunu gösteriyor. Japonya'da yaşlıların işgücüne katılım oranı Güney Kore'dekinden daha düşük, ancak ABD ve Fransa gibi ülkelerden daha yüksek. Bu eğilimlerin devam etmesi durumunda, Japonya'nın yaşlı nüfusunun 2040 yılında nüfusun neredeyse üçte birini oluşturması bekleniyor.

Kaynak: Ajans Bizim

japonya nüfus yaşlı nüfus asya