Bir tartışma: İşe eşofmanla gitmek | Mümkün mü, yoksa uygunsuz mu?

Yaşam Haberleri Web Özel
Bir tartışma: İşe eşofmanla gitmek | Mümkün mü, yoksa uygunsuz mu?
Gelecekte iş yerinde eşofman giyilip giyilemeyeceği tartışmaları mevcut. Fotoğraf: Envato

Son yıllarda iş yaşantısında değişmez denen birçok uygulamanın değiştiğine şahit olduk. Bu değişime ilişkin tartışmalardan biri de kıyafet kuralları... Kapanmadan önce başlayan ofiste rahat olma trendinin "işe eşofmanla gidebilme" trendine dönüşmesini isteyenler de var, buna tepki gösterenler de.

İngilizcede ‘athleisure’ olarak ifade edilen giyim modası son yıllarda giderek yaygınlaştı. Şık kıyafetlerin spor parçalarla bir arada kullanılması olarak ifade edilen "athleisure", beraberinde “İş yerinde eşofman giymek mümkün mü?” gibi tartışmaları da getirmekte. Bir kesim “Beden eğitimi öğretmeni veya Mark Zuckerberg değilseniz işte eşofman giymeniz imkansız” diyerek buna kesin bir dille karşı çıkarken, bir kesim ise gelecekte çalışma kıyafetlerinin iyiden iyiye spora ve hatta 'eşofmana' döneceği kanaatinde.

OFİSETE KIYAFET KURALLARI

Kurumsal şirketlerin pek çoğu iş yerindeki kıyafet kurallarını sözleşmede belirtiyor ve çalışanlarının işe resmi gelmesi konusunda katı bir tutum sergiliyor. Devlet memurlarının da iş kıyafetleri hazırlanan yönetmelikçe belirleniyor. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'te, çalışanların hangi mevsim nasıl giyinmesi gerektiğine dair kurallar net bir şekilde yazmakta. Buna göre, kadınların kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar, dizden yukarı ve yırtmaçlı etek, terlik tipi (sandalet) ayakkabı giymesi yasak.

Erkeklerin ise, elbiseleri temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı olmalı. Erkekler de sandalet veya atkılı ayakkabı giyemiyor ve erkeklerin ayrıca bina içinde ve görev mahallinde başlarını daima açık bulundurma zorunluluğu var. Yönetmelikte ayrıca yazlık ve kışlık kıyafetlere geçiş tarihleri de yazmakta.

Bir tartışma: İşe eşofmanla gitmek | Mümkün mü, yoksa uygunsuz mu? - Resim : 1
Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg, en ünlü spor giyinen CEO'lardan biri. Fotoğraf: Reuters 

Bazı özel kurumsal şirketler de benzer kurallar uygularken, bazıları spor ayakkabılara dahi müsaade etmiyor. Özel sektörde tasarım alanında faaliyet gösteren şirketlerde çoğunlukla kapşonlu sweatshirt, kot pantolon gibi spor kıyafetler sorun olmuyor. Ancak yaklaşık son 10 senedir iş kıyafetlerinin genelinde bir dönüşüm söz konusu. Bu dönüşüm pandeminin ardından iyice hızlandı.

İngiltere'de kariyer koçluğu yapan Evelyn Cotter, gençlerin özellikle iş yerinde “spor-şık” olmak gibi bir çabası olduğunu aktarıyor. “Gayet dikkatli seçimlerle spor giyiniyorlar ama bu, parka köpek gezdirmeye gider gibi bir spor tarz değil” diyen Cotter, gençlerin siyah kot pantolonun altına iş yerinde giyime uygun, resmi görünümlü spor ayakkabılarla kurumsal bir imaja büründüklerini aktarıyor.

Sadece 2008-2015 arası spor-şık kıyafet sektörü yüzde 42 oranında büyüdü. 2020 sonrasında da pandemide eşofmanlarıyla çalışmaya alışan bir kesim en azından haftada bir gün işe eşofmanla gidebilmeyi istiyor. Lüks kıyafet markalarının, şık kıyafetlere ve topuklu ayakkabılara uygun eşofman altı üretmesinin ardında müşterilerden gelen devasa bir talep yatıyor.

 

Bir tartışma: İşe eşofmanla gitmek | Mümkün mü, yoksa uygunsuz mu? - Resim : 2
Günümüzde daha çok tasarım odaklı şirketler spor kıyafete izin veriyor. Fotoğraf: Shutterstock 

İngiliz moda tasarımcısı Joanna Sykes yaklaşık 7 sene önce yaptığı bir açıklamada, tasarımlarında spor-şık kıyafetlere sıkça yerdiğini belirtmiş ve bunun nedenini de şöyle açıklamıştı:

Spor-şık olmayı bir moda olarak değil, yaşam tarzında kalıcı bir değişim olarak görüyorum. İş yeri kıyafetlerine dair beklentiler değişti. İnsanlar hem rahat hem de şık olmak istiyor.”

SPOR-ŞIKTAN EŞOFMANA DOĞRU

Bugün spor-şık olmak gayet mümkün, şimdi yeni trend işe eşofmanla gidebilmek... Pahalı ve ünlü markalar tasarımlarında “iş eşofmanı” adı altında resmi görünümlü eşofmanlara yer verse de Amerikalı gazeteci Dennis Green, işe eşofmanla gitmenin en azından yakın gelecekte mümkün olmayacağını dile getiriyor.

Tüketim şirketlerinin nabzını yakından tutan Green, ABD'de birçok web sitede “yeni nesil eşofmanların” nasıl şık kıyafetlerle eşleştirileceğine dair ipuçlarının yer aldığını aktarıyor. Green, iş yerinde neden eşofman giymenin mümkün olmadığını ise şu gerekçelerle açıklıyor:

📌Altınıza giydiğiniz eşofmanı ne kadar şık parçalarla eşlerseniz eşleyin ya da eşofmanınız ne kadar dar olursa olsun en nihayetinde o bir eşofman ve gömleğinizi 'bel lastiğinin içine' sıkıştıramazsınız. Herkes eşofman giydiğinizi fark edecek;

📌Eşofman giydiğinizi fark eden arkadaşlarınız işte düzgün görünmek için hiç çaba harcamadığınızı düşünecek ve sizi “işe pijamalarıyla gelen bir pasaklı” olarak yorumlayacak. Patronlarınıza ve iş arkadaşlarınıza böyle bir mesaj vermek ister misiniz?

Green son olarak, kotun iş yerinde bir şekilde kabul gördüğü örneklerine cevaben ise “Kot sporda giyilen bir kıyafet olarak çıkmamıştı; kot, mavi yakalı işçilerin üniformasıydı” demekte.

Kaynaklar: BBC, Insider, The Wall Street Journal

Kaynak: Web Özel