Bazı insanlar boş zamanları olmasından nefret ediyor! Peki neden?

Bazı insanlar boş zamanları olmasından nefret ediyor! Peki neden?

Tatile çıkmayı sevmiyorlar. Çalışmadıkları her an canları sıkılıyor. Bazı insanlar boş zamana sahip olmaktan hiç memnun değil. Akademisyenlere göre bunun çok çeşitli sebepleri olabilir...

Tatil herkesin beklediği bir şey olmalı değil mi? Bazıları için değil. Bütün kış çok çalışıp yazın tatil yapmanın hayalini kuranlar fazla. Sanıyoruz ki normal olan da bu. Fakat yapılan bir araştırmaya göre tatili planlamak için geçirilen süre oldukça stresli olabiliyor. Bazı insanlar bu boş zamanı dolu dolu değerlendirmek için çok araştırma yapıyor ve gereksiz para harcıyor.

Bazıları tatil zamanının gereksiz olduğunu bile düşünüyor. Bu insanlar ağırlıklı olarak yüksek stresli ve iyi ücret ödenen işlerde çalışıyorlar. Boş zamanlardan da hiçbir şekilde keyif almıyorlar. Bunun sebebi 21. yüzyılda insanların boş zamandan ne anladıklarının değişmiş olması.

Quebec Üniversitesi yönetim bilimlerinden Doçent Doktor Brad Aeon, “Boş zaman kavramı yıllar içinde değişti. Tek sabit kalan şey iş yapmanın tersi bir zaman dilimi olduğu algısı” ifadelerini kullanıyor.

'BOŞ ZAMAN: SPOR YAPMAK, KALİTELİ TARTIŞMA VE FELSESE'

Aeon, Antik Yunan’da sadece kölelerin çalıştığını toplumun geri kalanının ise düzenli olarak boş zamanı olduğunu anlatıyor. Aeon, “O devirde boş zaman aktif bir düşünme zamanıydı. İnsanlar spor yapardı, müzik aleti çalmayı öğrenirdi ve kaliteli tartışmalar yapıp felsefe üretirlerdi” ifadelerini kullanıyor.

Akademisyene göre Romalılar devrinde boş zaman kavramı ‘çalışmak için dinlenmek’ konseptine dönüşürken Endüstri Devrimi ile birlikte boş zamana ayrılacak zaman giderek azaldı. Boston Üniversitesi’nden Doçent Anat Keinan’ın zaman kavramı üzerine yaptığı araştırmalara göre bazı insanlar boş zamanları olmamasını bir statü sembolü olarak algılıyor.

Keinan’a göre çok çalışıp az tatil yapmak hala bazı iş yerlerinde çalışanlar tarafından onur belgesi gibi görülüyor. Aslında bu çok doğru değil. Genellikle iyi tatiller yapan insanların uzun saatler çalışıp, aldıkları iyi ücretler ile bu tatilleri gerçekleştirdiklerini de düşünebilirsiniz. Brad Aeon, “Boş zamanı olmamasından şikayet eden insanlar refah seviyesi yüksek ve eğitimlilerdir” diyor.

KAYNAK ARTTI, ZAMAN AZALDI

'Zamanı harcamak: En değerli kaynak' , isimli kitabın yazarı ekonomist Daniel Hamermesh, “Mal ve hizmetleri satın alma kapasitemiz yıllar içerisinde o hizmetleri kullanmak için ayırabileceğimiz zamandan daha çok arttı” dedi.

Bu zaman daraldığı için, zaman bulunduğunda yapılan lüks harcamaların ise sınırı olmayabiliyor. Aeon, “Bu yüzden daha iyi otellerde kalmak istiyor, sinemaya gideceksek IMAX tercih ediyor veya Netflix paketlerimizi 4K olarak satın alıyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kimi uzmanlar kişilere iş hayatındaki başarılarından çok boş zamanlarında yaptıklarından bir alternatif CV hazırlamaları gerektiğini söylüyor. Bu alternatif CV ne kadar çeşitli ve farklı ise kişi başka açılardan kendini o kadar doldurmuş demek.

Keinan, “İnsanlar eskiden daha çok aldıkları yeni bir ürünün fotoğrafını paylaşırlardı. Şimdi daha fazla katıldıkları aktivitelerin ve kazandıkları deneyimleri sergilediklerini görür olduk” diyor.

662 MİLYON GÜN İZİN

Bazı insanlar ise ne yaparsalar yapsınlar boş zamandan keyif alamıyor. Bu kişiler için koşu bandına çıkmak bile bir işkence. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre ABD’deki çalışanların yüzde 54’ü o yıl içinde yıllık izinlerini hiç kullanmamış ve ülkede kullanılmayan izin günlerinin toplamı 662 milyon güne çıkmış.

Davranış Bilimci Doçent Doktor Selin A. Malkoç’a göre boş zamanları geçirmenin farklı yolları var. Mesela ‘terminal boş zamanlar’ gibi.  Burada etkinlik ve amaç bir araya geliyor. Örneğin Cadılar Bayramı partisine katılan biri hem bu bayramı kutlamak istiyor hem de eğlenmek için oraya gidiyor.

Malkoç’a göre çalışmaya düşkün insanlar uzun tatillere çıktığında bu tatillerde çok kısa aralıklar ile çalışmaları aslında kendilerini daha iyi hissetmelerine neden olabilir.

Malkoç, “Tatile yapılması gereken bir iş gibi bakarsanız, işleri karıştırabilirsiniz” uyarısında bulunuyor.

-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü BBC'de  Aysha Imtiaz imzası ile yayımlanan 'Some people try to make every hour of leisure perfect, while others hate taking time off altogether. Have we forgotten how to enjoy free time?' isimli makaleden alınmıştır.