Resmen zehirleniyoruz, Türkiye pazarı iştah kabartıyor!
Sigara kartelleri el altından sponsorluk faaliyetlerini sürdürürken, e-sigara ile gençleri tuzağa düşürmeye çalışıyor. Kaçakçılığı rotasında ise terör örgütü PKK ve Valencia-Irak hattı var. Uzmanlara göre elektronik sigaraların pilli ısıtma sistemi bu ürünleri kimyasal aerosola dönüştürmekte.
Türkiye'de 20 milyondan fazla kişi sigara kullanırken, her yıl yaklaşık 130 bin kişi sigara kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Türkiye için daha vahimi, kişi başına günde 17.1 adet sigara tüketilmesi. Bu rakam dünya genelinde bireyler bazında en çok sigaranın Türkiye'de tüketildiği anlamına geliyor. Kara tablonun ortaya çıkmasında en önemli nedenlerin başında ise Türkiye'yi gözüne kestiren sigara endüstrisinin tuzakları var. Sigara endüstrisi ve karteller, özellikle gençleri tuzağa düşürmek için e-sigara ve ince sigara ürünleri üzerinden pazar payını genişletmeye çalışıyor. E-sigara tuzağı kadar, bir yandan da terör örgütü PKK'nın Avrupa bağlantılı kaçakçılık faaliyetlerine odaklanılması gerektiği de gündeme getiriliyor. Öte yandan OECD'nin son rakamlarına göre sigara pazarının küresel çaptaki büyüklüğü 1 milyar 77 milyon dolara ulaşmış durumda.
TAZMİNAT FIRSATI VARDI
Peki Türkiye neden hedefte ve Türkiye'ye neden tuzaklar kuruluyor? Sigara endüstrisi ile mücadele en önemli isimlerden olan Eski Devlet Bakanı Bülent Akarcalı sorularımızı cevaplarken, bazı halkla ilişkiler şirketleri üzerinden sigara ürünlerinin pazarlanmaya çalışıldığını öne sürüyor.
Özellikle 20-40 yaş dilimindeki genç kuşağın hedefte olduğunu söyleyen Akarcalı, ABD'li firmaya dikkat çekerken, "Irak’a ambargo uyguladığında bir firma yasağa uymadı. AB’nin, sigara ve vergi kaçakçılığı nedeniyle bir firmaya açtığı ve uzlaşma yolu ile aldığı 1.5 milyar dolar para söz konusu. Türkiye açılan davaya müdahil olsa 200-300 milyon dolar kazanırdı. Türkiye, kartel ve endüstri için paha biçilmez bir pazar durumunda" diyor.
PKK'NIN FİNANS KAYNAĞI
Akarcalı, sigara kaçakçılığına özellikle dikkat çekerek; şu iddiaları dile getiriyor: "Kaçakçıların sigarayı nereden tedarik ettiklerinin hiç bir zaman araştırılmadı. Kuzey Irak’ta kaçak fabrika olduğu söyleniyor. Kaçak tesislere endüstri izin verir mi? Sigara kaçakçılığı PKK ve suç örgütlerinin önemli finans kaynaklarından. Kaçak sigaraların Valencia Limanı’ndan Suriye ve Irak’a nasıl gittiği araştırılsın."
16 BİN YAPAY BİLEŞEN
Solunum Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Volkan Kara ise Türkiye'de tütün kullanımı nedeniyle günde 250 kişinin öldüğünü aktarıyor. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin tuzak olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Kara, "Elektronik sigaraların içindeki nikotin ve tatlandırıcı sıvılar, pilli ısıtma sistemi reaksiyonu ile kimyasal bir aerolosole dönüşüyor. Bu ürünlerde çocuk ve gençlerin dikkatini çekmek üzere tasarlandı. İçerisinde 16 bini aşkın yapay bileşen var. Tütün dumanında 7 binden fazla gaz, partikül ve kimyasal madde tespit edilmiş durumda. 50’den fazlası direkt kanserojen” bilgisini veriyor.
GENÇLER HEDEFTE
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can da, uyarılarını sıralarken, “Tütün endüstrisinin ‘zararı azaltılmış ürünler’ adı altında ürettiği elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri kullanımı ile genç kullanıcıları hedef alarak kazanç hedeflerini tutturmaya ve pazarlarını genişletmeye çalışıyor" diyor.
YEŞİLAY'DAN UZMAN ANLATIYOR
Yeşilay'dan önemli bir uzman isim en çok görülen 8 ölüm nedeninden 6’sının sigara olduğunu belirtirken, sigara endüstrisinin batıda kaybettiği pazarı Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da artırmaya çalıştığına değiniyor.
"Asıl mücadele endüstri ile yapılmalı" diyen uzman şunları söylüyor: "Sigara firmaları üniversite öğrencileri ve kadınlara yönelik çalışma başlattılar. 2013’den sonra bu tür tuzak kampanyalara hız verdiler. Daha az zararlı diye piyasaya sunulan ince sigara da kandırmacalardan biri. Amerikan sigara şirketleri kurdukları vakıflar üzerinden özellikle elektronik sigarayı her yerde yaymaya çalışıyor."
Kaynak: Web Özel