İran'da korkutan gelişme: Sayıları 12'ye yükseldi

Ajans Bizim
İran
İran'da korkutan gelişme: Sayıları 12'ye yükseldi
Fotoğraf: DepoPhotos

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı (MoHME) ülkede kaydedilen ilk iki yerel kaynaklı “dang” vakasını bildirdiğini açıkladı. 

Açıklamaya göre, yeni vakalar İran'ın güneyindeki Hormozgan Eyaleti, Bandar-Lengheh'de doğrulandı. 17 Temmuz itibariyla, ülkedeki yerel olarak edinilmiş dang vakalarının toplam sayısı 12'ye yükseldi ve bunların tamamı Bandar-Lengheh'de rapor edildi.

İran Sağlık Bakanlığının hastanelerin hazır olma durumunu güçlendirmek için önlemler aldığı  belirtilen DSÖ açıklamasında, sürveyansı artırmak, tıbbi ve hızlı teşhis malzemeleri dağıtmak, eğitim sağlamak ve risk iletişimi ve toplum katılımı faaliyetleri düzenlemek için bakanlığın desteklendiği kaydedildi. 

DSÖ, Mayıs ayında, küresel dang riskini yüksek olarak yeniden değerlendirmiş ve dangın küresel bir halk sağlığı tehdidi olmaya devam ettiğini yinelemişti.  Vektörün ülkedeki varlığı, vektör için elverişli iklim koşulları ve devam eden dang salgınları ve endemik bölgeleri olan ülkelerden İran'a insan hareketi nedeniyle İran için de risk yüksek olduğu belirtildi. 

Dang, dang virüsünün neden olduğu sivrisinek kaynaklı viral bir hastalık ve ciddi bir halk sağlığı etkisine neden olma potansiyeline sahip.  

“Dang ateşi” tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalık. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için “kırık kemik humması” olarak da biliniyor.