Mutfaktaki bomba, yanlış kullanım can alıyor

Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri ÖZEL HABERLER
Mutfaktaki bomba, yanlış kullanım can alıyor

Düdüklü tencereler, çoğu zaman patlama haberleri ile gündeme geliyor. Genellikle kuvvet uygulanması, susuz bırakılması, emniyetinin tıkalı olması gibi nedenlerle patlayan düdüklü tencereler, neredeyse mutfakta sağlam bir nokta bırakmıyor. Uzmanlar, düdüklü tencerelerin tamamen soğumadan ve içindeki basınç azaltılmadan açılmaması tavsiyesinde bulunuyor.

Düdüklü tencere, mutfakta işleri oldukça kolaylaştırsa da çoğu zaman patlama haberleri ile gündeme geliyor. Patlama esnasında maddi zararın yanı sıra çoğu kişinin vücudunda yanıklar  oluşurken, ölüm tehlikesi riski de bulunuyor. Dikkatsiz kullanımı ve iç basıncının kontrolsüz olarak yükselmesi patlamanın başlıca sebeplerinden. Uzmanlar, düdüklü tencerenin asla kuvvet kullanılarak açılmaması gerektiğini ve kapasitesinin yüzde 75'den fazla doldurulmaması gerektiğine dikkat çekiyor. 

EMNİYET SUPABI TEHLİKESİ

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Rüştü Uçan, her kullanımdan sonra emniyet supabının durumunun kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: "Hasar görmüş , yırtılmış veya kirli contalar kullanılmamalı, kapağı kapatmadan önce buhar tahliyesini sağlayan ventil ve hareketli parçaların temiz ve çalışır vaziyette olmalı. Düdüklü tencerenizi asla susuz kullanmayın. Tencereniz normal pişirme basıncına ulaştığında ocağınızın altını kısarak tencerenin içindeki sıvının tamamen buharlaşmasına engel olun."

Mutfaktaki bomba, yanlış kullanım can alıyor - Resim : 1
Düdüklü tencere adeta bomba gibi patlayabiliyor.

ANORMAL SESLERE DİKKAT

"Düdüklü tencerenin patlayacağı nasıl anlaşılır?" sorusuna da Uçan şu yanıtları verdi: "Aşırı ısınma, anormal sesler, anormal buhar çıkışı, düdüğün sürekli aktif olması, kapağın anormal şekilde hareket etmesi."

Düdüklü tencere çalışma prensibini anlatan Uçan, kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol etmesi ve basıncın fazlasını emin biçimde tahliye yapması olarak açıkladı. Düdüklü tencere kullanımında düdükten ses çıktığı süre boyunca havasının alınması bekleniyor. Sonrasında ise düdük indiriliyor ve ateş kısılıyor. Düdüklü tencere seçiminde ise şunlara dikkat edilmesi gerekiyor.

-CE işareti taşıması,
-Garantisinin olması,
-İyi bir emniyet düzeneğinin olması,
-Kaliteli ve sağlıklı materyallerden üretilmesi,
-Pişirme sırasında enerji şiddeti konusunda uyarması,
-Çeşitli gıdaların farklı ayarlarda pişirmesi,
-Zaman ayarı olması.

Mutfaktaki bomba, yanlış kullanım can alıyor - Resim : 2
Patlamanın şiddeti ile mutfağın son hali.

AZ SU KOYMAYIN

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen de düdüklü tencerenin lastiklerinin eskidiği için hava kaçırma ihtimali olduğunu belirterek, conta değiştirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Düdüklü tencerenin, modeline göre 0,7 bar basıncına kadar dayandığını anlatan Gezen, "neden patlar?" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Düdüklü tencereye çok fazla doldurulması ve emniyet valfinin tıkanması, tencerenin basıncı düşürülmeden kapağının hemen açılmaya çalışılması ya da kapağın düzgün kapatılmaması, tencerenin içine yeterli miktardan az su konulması da patlamaya neden olabilmektedir."

BİR DAKİKA DETAYI

“Düdüklü tencerenin düdüğünün nasıl durması gerektiğini de Gezen şöyle aktardı:

"Eski model düdüklü tencerelerde düdük kısmının elle, yeni model tencerelerde ise bu uygulamanın otomatik olarak gerçekleştiği biliniyor. Ocağa yeni konulan ve ağzı kapatılan düdüklü tencerenin düdüğünün dik durması gerektiği vurgulanmaktadır. Belli bir sürenin ardından düdüklü tencerenin düdüğünden ses ve buhar çıkmasından bir dakika sonra eski tip düdüklü tencerelerin düdükleri manuel müdahale ile indirilmektedir. Çünkü düdüklü tencerelerde ses çıkmaya başlaması ile hava çıkması sürdürmektedir. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuçlar için yardımcı olmaktadır. Son dönem otomatik düdüklü tencerelerde ise düdük kendiliğinden durmaktadır."

[email protected]

Kaynak: Web Özel