Atlasglobal

Atlasglobal

14 Mart 2001 tarihinde Vural Öger'in şirketi Öger Holding tarafından Atlasjet ismiyle kurulan şirket, bu tarihten, 2006 yılında satışına kadar geçen sürede tarifeli uçuşlar, charter uçuşlar ve kargo taşımacılığı misyonuyla faaliyetlerine devam etti. Bu süreç içerisinde bugün Kültür ve Turizm Bakanı olan Murat Ersoy ve ikiz kardeşi Mehmet Ersoy'un şirketi ETS Tur, Öger'den 2004 yılında almış olduğu hisselerle Atlasjet'te yüzde 50 ortak haline geldi.

2006'DA ERSOY KARDEŞLER SATIN ALDI

Fakat 2005 yılında Türk Hava Yolları ile Atlasjet arasında bazı destinasyonlara THY'nin izin vermediği yönündeki iddialar her ne kadar o dönemin THY Genel Müdürü tarafından yalanlansa da Vural Öger'in bundan sadece 1 yıl sonra yani 2006 yılında, "Bir tur operatörü olarak (Öger Tur) bütün havayolu şirketlerine eşit mesafede olmak istiyoruz" diyerek Atlasjet'teki hisselerini diğer ortaklarına satma kararı aldı.

Böylece Atlasjet'in yeni ortaklık yapısı yüzde 45 Mehmet Ersoy, yüzde 45 Murat Ersoy ve yüzde 10 da o dönem Atlajset'in genel müdürü olan Tuncay Doğaner'in şeklinde oldu.

Hisse devriyle birlikte ilk yapılan iş şirketin charter seferlerinden çekileceğinin açıklanmasıydı. Yani şirket artık tarifeli uçuşlarda büyümek istediğini açıkladı. O döneme kadar şirketin tüm uçuşları içerisinde çok büyük bir ağırlığa sahip olan charter seferlerinin sayısı ise yüzde 20-25 seviyesine çekilirken, tarifeli uçuşların sayısının yüzde 80'lere ulaştırılması hedefiyle yola çıkıldı. Atlasjet o dönemde IATA üyesiydi.

Buna karşılık en büyük talihsizlik, şirketi satın aldıktan sadece 1 yıl sonra yani 2007'de düşen Atlasjet'e ait Isparta uçağı oldu. Bu kazada 7'si mürettebat 57 kişi hayatını kaybetti. 

ATLASGLOBAL KİMİN?

Atlasjet'in yaşadığı bu talihsiz kazadan sonra şirketin hissedarları arasında da anlaşmazlıklar başgöstermeye başladı. Bir hissedar değişikliği de 2012 yılında oldu. Mehmet ve Murat Ersoy kardeşler Atlasjet ve ETS Tur'da yollarını ayırma kararı alınca, Atlasjet'in tüm hisseleri Ali Murat Ersoy'a geçti. Yani 2012 yılından bu yana Atlasglobal Murat Ersoy'un.

ETS Tur Mehmet Ersoy'da kalırken, Atlasjet ise Murat Ersoy'da kaldı. Yaşanan bu ayrılıktan 3 yıl sonra Murat Ersoy Atlasjet, biraz da hala hatırlanan Isparta kazasının da etkisiyle kurumsal kimliğini değiştirme kararı alarak şirketin ismini Atlasglobal olarak değiştirdi.

Bu karardan sonra hızlı bir yükseliş dönemine giren Atlasglobal yurtiçi ve yurtdışı destinasyonlarının sayısını hızla artırırken, Skytrax tarafından '4 yıldızlı havayolu' ödülünü aldı. Fakat turizm sektöründe önce terör tehdidi ve Türkiye'ye yönelik seyahat uyarıları, ardından da havayolu şirketlerinin özellikle yaz sezonunda en büyük pazarlarından biri olan Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi nedeniyle dibe vuran turizm sektörü maliyetleri zaten yüksek olan havayolu şirketlerini derinden sarstı.

2017 YOLCU SAYISI 4.5 MİLYON, CİROSU 450 MİLYON DOLARDI

Birçok destinasyonunu o dönemde iptal eden ve yolcu potansiyelinin yüksek olduğu destinasyonlara sezonluk seferler açan Atlasglobal, 2017'de 4.5 milyon yolcu sayısına ulaşmış, 2018'de ise Rusya'dan en çok yolcu taşıyan yabancı havayolu şirketi haline gelmişti.

Murat Ersoy o dönemde yaptığı açıklamalarda, Atlasglobal'in cirosunun 450 milyon dolara ulaştığını açıklamıştı.

2018'DE SIKINTILAR BAŞLADI

Öte yandan turizmde önceden beri gelen krizler ve fon ihtiyacı, havayolu şirketlerinin hızla artan maliyetlere karşılık bilet fiyatlarında sınırlı artışlar yapabilmesi, sektördeki giderek artan rekabet nedeniyle Atlasglobal'in yabancı fonlarla görüşmeler yaptığı iddiaları ortaya atıldı. 

Havayolu önce Avrupa'daki, akabinde de Ukrayna'daki tarifeli uçuşlarını durdurdu.

Ercan Havalimanı hattı uçuşları azaltıldı.

24 Nisan tarihlerinden itibaren ise Lviv, Harkov, Kopenhag, Stockholm, Konya, Adana, Kayseri ve Gaziantep. 25 Mart - 27 Ekim 2018 arasında ise tarifesel değişiklikler sebebiyle de İstanbul'dan İzmir, Antalya, Trabzon, Dalaman gibi şehirlere de bazı tarifeli seferler iptal edildi.

Rusya'da yayınlanan Kommersant gazetesinin haberine göre, Koltsovo Havalimanı'nda Atlasglobal'a ait uçaklarına yapılan servis ve bakım hizmetleri bir süre durduruldu.

Habere göre, havalimanı yönetimi Atlasglobal'ın havalimanına olan borçları nedeniyle işlemlerin durdurulduğunu ve borçların tamamen kapatılmadan tekrar işlem yapılmayacağını açıkladı.

Ve bu gelişmelerin çoğu 2018 yılında yaşandı.

2019 yılında ise AtlasGlobal'in mali sıkıntıyı aşabilmek için 50-60 milyon dolarlık finansmana gereksinimi olduğu iddiaları bir havacılık sitesi olan Airline Haber tarafından ortaya atıldı.

Yine aynı havacılık sitesi AtlasGlobal'in, çalışanların bir kısmının maaşlarını ödemediğini de ileri sürüldü. Airline Haber'de ye alan haberde, çalışanlar için ücretsiz izin planlaması yapıldığı belirtildi.

Küresel havacılık sektörünü pençesine alan finansal sorunların, holding olarak bünyesinde 3 bin kişiyi barındıran AtlasGlobal ve ona bağlı şirketleri de (AtlasGlobal, uçak bakım şirketi ATS Team, Uçuş okulu AFA vd.) de etkilediği öne sürüldü. Filosunda 16 uçak bulunan AtlasGlobal, iç hatlardan büyük oranda çekilerek Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Irak, Lübnan, İsrail, İran gibi ülkelerden charter ve tarifeli seferler yapıyor.

TurizmGüncel'in sektör kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre AtlasGlobal, 2020 sezonu için Rusya, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan'dan, tur operatörleriyle 300 bin koltukluk anlaşmalar imzaladı. AtlasGlobal'e özel olan bu hatların kapanması durumunda, bu ülkelerden Antalya'ya turist gelişlerinde ciddi sıkıntılar yaşanacağı düşünülüyor. AtlasGlobal ayrıca Bağdat, Tahran, Beyrut, Tel Aviv, Erbil gibi merkezlerden İstanbul'a uçuşlar gerçekleştiriyor.

ORTAKLIK VE AZUR İDDİALARI

Kokpit.aero'nun iddialarına göre ise ekonomik olarak darboğaz yaşayan AtlasGlobal Havayolları, krizden çıkmak üzere girişimler yapıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy tarafından gerçekleştirilen görüşmelerde önemli yol kat edildiği öğrenildi.

Kokpit.aero'nun ulaştığı bilgilere göre, AtlasGlobal'e ortaklık için farklı teklifler geliyor. Bu konuda atılan adımlardan biri de Rusya pazarının en büyük charter yani tarifesiz uçuş yapan havayolu şirketi Azur'dan geldi. İddialara göre Azur Havayolları, AtlasGlobal'e ortak olmak istiyor. Halen Azur'un filosunda 25 uçak bulunuyor. 

Diğer taraftan yurtdışı merkezli bir fonun da AtlasGlobal'e ilgi gösterdiği belirtiliyor. Adı açıklanmayan bu fon daha önceden de Türkiye'den bir havayolu almak üzere çalışmalar yapmıştı.