Yunanistan'da Netflix'e tepki, ayıp aslında Türklere yapıldı
Yunanistan'ın 1940 yılında İtalyan işgaline karşı direnişi Netflix'te belgeselde anlatıldı. Yunan direnişini 'zayıf' gösteren belgesel tepkiyle karşılandı. İtalyanlara karşı 219 gün direnen Yunan ordusunda binlerce Batı Trakyalı Türk de yer almış, Mussolini güçlerine büyük bir darbe indirmişti.
Film paylaşım platformu Netflix'te yayınlanan "İkinci Dünya Savaşı: Cephelerden" adlı bir belgesel Yunanistan'da tepkilere neden oldu. “Greek Reporter” adlı yayın kuruluşunda yer verilen haberde 1940 yılında Yunanistan'ı işgale kalkışan İtalyan kuvvetleriyle karşı karşıya gelen Yunan ordusunun direnişine yeterince yer verilmediği belirtildi. Haberde “Netflix, İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki istilasına karşı direnişi zayıf göstererek Yunanları kızdırıyor. Pek çok Yunan, Netflix'in son belgeselini izlerken kaşlarını kaldırdı” ifadelerine yer verildi.
ÜLKEDE MİLLİ GURUR
28 Ekim 1940'ta Arnavutluk üzerinden Yunanistan'a saldıran İtalyan ordusu, İkinci Dünya Savaşı'nın en kanlı sayfalarından birini açtı. İtalya'nın diktatörü Benito Mussolini, 28 Ekim 1940 günü sabaha karşı dönemin Yunanistan Başbakanı Ioanis Metaxas'ı telefonla arayarak ülkesinin topraklarının bir bölümünü kendisine devretmesini istedi. Mussolini'nin bu talebine “Oxi”-hayır- cevabını veren Metaxas direnişin fitilini ateşledi. Aynı günün sabahında Arnavutluk'ta konuşlu İtalyan ordusu Yunan topraklarına karşı saldırıya geçti.
NETFLIX TARİHİ ÇARPITTI
"İkinci Dünya Savaşı: Cephelerden" adlı Netflix belgeseli arşiv görüntülerine de yer vererek İkinci Dünya Savaşı'nın az bilinen Yunan cephesini anlatıyor. Ancak Greek Reporter'a göre belgesel, İtalya'nın, Yunanlıların zayıf bir direnişiyle karşılaştığını iddia ediyor. Belgeselde Mussolini güçlerini Arnavutluk'a geri püskürten Yunan ordusunun kararlı savunmasına hiç yer verilmediği belirtiliyor. Haberde “Tarih, 1940 direnişi konusunda Netflix'le aynı fikirde değil” ifadesi kullanıldı.
İŞGALCİLER PÜSKÜRTÜLDÜ
Greek Reporter'da şu bilgilere yer verildi: “Tarihsel kayıtlar, İtalya'nın 28 Ekim 1940'ta Arnavutluk üzerinden Yunanistan'a saldırdığında Yunan kuvvetlerinin bu hareketi beklediğini ve iyi hazırlandıklarını gösteriyor. Yunan ordusu, Arnavutluk cephesinde İtalyanları püskürtmekle kalmadı, aynı zamanda komşu ülkeye girerek Yunanistan'a ait olan toprakları da geri aldı. İtalya'nın Yunanistan'ı ele geçirme konusundaki başarısızlığı, Nazileri aylar sonra ülkeyi işgal etmeye zorladı; ana hedefleri olan Rusya'yı ele geçirmek için kullanabilecekleri asker ve zaman boşa harcandı. Savaşın gidişatı amansız bir şekilde değiştirildi.”
EN UZUN DİRENİŞ
Yunanistan'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Mihver güçlerine karşı direnişinin Avrupa'daki en uzun direniş olduğunun belirtildiği haberde “Tarihsel kayıtlara göre Yunanistan, Ekim 1940 ile Nazi Almanya'sının Bulgaristan üzerinden son ve büyük bir saldırı başlattığı Nisan 1941 arasında İtalya, Almanya, Bulgaristan ve Arnavutluk'a karşı toplam 219 gün direndi. Karşılaştırıldığında, Norveç 63 gün direnirken, o dönemde askeri bir süper güç olan Fransa, Mihver güçlerine karşı yalnızca 43 tutunmayı başarabildi” deniliyor.
DİRENİŞE TÜRK DAMGASI
Bugün Yunanistan'da her 28 Ekim'de “Oxi Günü” adıyla milli bir bayram olarak kutlanan direnişte Batı Trakya Türkleri de yer almıştı. Arnavutluk'ta konuşlanan İtalyan ordusunun saldırısı başladığında 29. Gümülcine Piyade Alayı tarafından askere alınan Batı Trakyalı Türkler, sınırda Mussolini kuvvetlerinin karşısına çıkmıştı. Tarihsel kayıtlara göre 17 bin Batı Trakyalı Türk, İtalyan, Alman ve Bulgar ordularına karşı savaşta Yunan ordusu saflarında yer aldı. Savaş boyunca 2600-3000 civarında Batı Trakyalı Türk'ün hayatını kaybettiği belirtiliyor. Gümülcine ve İskeçe'deki Türk derneklerinin duvarlarında savaşta İtalyanlara ve Almanlara karşı hayatını kaybeden Türklerin isimlerine yer veriliyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel