Yıkımın kıyısındaki ilçe! Onlarınki deprem kabusuyla yaşam

Gündem haberleri Deprem Yaşam Haberleri Marmara Depremi İstanbul depremi Son depremler Bursa Konut Doğal Afetler Kentsel dönüşüm Türkiye Kocaeli Yalova Sakarya Ekonomi haberleri Arsa Fiyatları
Yıkımın kıyısındaki ilçe! Onlarınki deprem kabusuyla yaşam

Bursa'nın Gemlik ilçesi olası büyük depremde hasar alması beklenen kentlerin başında geliyor. 2017'de yayınlanan KHK ile ilçenin, Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmındaki 300 hektarlık araziye taşınması için karar alınsa da, bu karar bir türlü uygulamaya geçirilemedi.

Cuma günü Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.1'lik deprem büyük korku yaratırken, "bu deprem öncü mü?" sorusu bir kez daha gündeme geldi. Bursa ve Gemlik'i bekleyen büyük deprem riskine karşı geçtiğimiz Temmuz ve Aralık aylarında yaptığımız özel haberlerin ardından meydana gelen son deprem, gözleri yeniden bölgedeki zemin ve konut stoğuna çevirmiş durumda. İlçede 4.1'lik sarsıntı sonrası bazı binalardan kopan parçalar endişeleri artırırken, 2017'den bu yana güvenli alana taşınması planlanan Gemlik'in durumu ise belirsizliğini koruyor.

Yıkımın kıyısındaki ilçe! Onlarınki deprem kabusuyla yaşam - Resim : 1
Gemlik alüvyon zemin üzerinde eski yapıların yükseldiği bir ilçe olarak dikkat çekiyor. 

ÇÜRÜK KOLONLAR

17 Ağustos deprem felaketinin ardından Marmara Bölgesi'nde yapılan etüt çalışmalarında Gemlik İlçesi'nin deprem açısından en riskli yerleşim alanlarından biri olduğu anlaşılırken, fay hattının kırılması durumunda, 40 yıl önce alüvyon zemin üzerinde inşa edilen binaların yıkılacağı belirtilmişti. Eski binaların birçoğunun deniz kumuyla yapıldığı, taşıyıcı kolonların çürüdüğü uyarıları sonrası 2017'de yayınlanan KHK ile ilçenin, Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmındaki 300 hektarlık vasıfsız araziye taşınması için karar alınsa da olmadı.

ALÜVYON ZEMİN 

KHK kararı sonrası, yeni konutların yapılması planlanırken, yıkılacak binaların yerine parklar, yeşil alanlar ve sosyal donatı alanlarının oluşturulması öngörüldü. O dönem yerel yöneticiler, Gemlik'te en riskli yerleşim alanlarının Doktor Ziya, Hamidiye, Ilıca Caddesi ve Orhaniye mahalleleri olduğunu, Kordon'daki 30 yıllık bazı binaların zemin katlarını deniz suyunun bastığını dile getirse de tüm uyarılara rağmen taşınma projesi bir türlü hayata geçirilemedi.
Son 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından gözlerin çevrildiği Gemlik'deki durumu değerlendiren uzmanlar ise Alüvyon zemin üzerinde yükselen ilçe için "deprem riski" uyarısında bulundular.

Yıkımın kıyısındaki ilçe! Onlarınki deprem kabusuyla yaşam - Resim : 2
 Bursa Kayapa ile Yenişehir arasında 7.3 büyüklüğünde deprem üretecek fay tespit edildi. 

"DİKKATLE İZLENMELİ"

Geyve-Mekece-İznik-Gemlik kolunun İznik-Mekece segmentinin en son 959 yıl önce, 1065 deprem ürettiğini dile getiren Jeoloji ve Deprem Uzmanı Dr Dr.Ramazan Demirtaş, önemli uyarılarda bulunurken, "Mudanya açıklarında 4 Aralık 2023 günü 5.1'lik depremin ve artçıları devam ediyor. 4.1 büyüklüğündeki son deprem Geyve-Mekece-İznik kolunun yakından izlenmesi gerektiğine işaret ediyor. u hat boyunca son zamanlarda yoğun depremler olmaya başladı" dedi.

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLUR"

Dr. Demirtaş, İznik-Mekece arasında fay segmentinin 7 ve üzerinde deprem yaratabileceğini belirtirken, "Marmara'nın güneyinde 7 ve üzeri deprem üretecek 3 fay var. Gemlik, Bursa ve Yalova risk altındaki kentler. 4.1'lik sarsıntıyı öncü deprem değil ancak hazırlık evresi depremleri olarak görebiliriz. Gemlik adeta dar bir koridorun ortasında etrafı faylarla sınırlandırılmış şekilde. Deprem, fayın İznik-Mekece kısmında olursa ciddi yıkım olabilir. Dahası Bursa, Yalova, İzmit ve Adapazarı da ova zeminde kurulan kentler ve ciddi risk altında" diye konuştu.

OVA ÜZERİNE KURULDU 

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ise 4.1 büyüklüğündeki depremin geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan depremin artçısı olduğuna değinirken şu uyarılarda bulundu: "1999 Kocaeli depremi sonrası, fayın batısındaki bölgelere gerilim transfer edildi. Yalova, Bursa, Gemlik, İznik de gerilmeden nasibi alan yerler. Bursa, Yalova ve Gemlik ova üzerine kurulan kentler. Bu yerlerin etrafında çok fazla fay var. Sadece kamunun değil, özel sektör ve vatandaşların dönüşüme destek olması gerekir. Gemlik'i tümden taşımak kolay değil. Bu yüzden depreme dayanıklı konutlar inşa edilmeli."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel