Uydular Rusları yakaladı, Wagner geldi darbe oldu!

Wagner Rusya Nijer Afrika Dünya haberleri Çin Yapay Zeka Pentagon Fransa ABD
Uydular Rusları yakaladı, Wagner geldi darbe oldu!

ABD merkezli bir yapay zeka/istihbarat şirketi Rus subayları ve Wagner birliklerinin Afrika'da Nijer, Mali ve Gabon'da yüksek düzey makamları ziyaret ettiğini ortaya çıkardı. Ziyaretlerin bu ülkelerde gerçekleşen darbelerin hemen öncesinde ve sonrasında olması ise dikkat çekti.

ABD merkezli uluslararası savunma ve istihbarat sitesi Defense One'da yayınlanan haberde Birleşik Devletler Florida Eyaleti'nde bulunan 'Torchlight AI' isimli istihbarat analiz firmasının uydularından elde edilen bilgilere yer verildi. Uydu görüntüleri ise Afrika ülkeleri Nijer ve Mali'de darbe yaşanmadan yalnızca birkaç gün önce Rus askerlerinin bölgeye geldiğini ve iki ülkede de askeri üsleri ve komutanlıkları ziyaret ettiğini ortaya çıkardı.

Uydular Rusları yakaladı, Wagner geldi darbe oldu! - Resim : 1
Rus birliklerinin darbe gerçekleşen Afrika ülkelerinde mekik dokudukları ortaya çıktı.

DARBE ÖNCESİ MEKİK DOKUDU

Yine Florida merkezli firmanın uydu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre Rus paralı askeri grubu Wagner'in eşlik ettiği iki Rus subayı sırasıyla darbecilerin kontrolündeki Mali ve Nijer'e gittiler. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile paylaşılan uydu görüntülerine göre Rus askeri personelinin bu hareketliliği devam etti ve aynı ekip Gabon'da Rusya Büyükelçiliği ve Gabon hükümet/askeri binaları arasında sıklıkla mekik dokudu. Bu görüntülerin ardından Ağustos ayının sonunda da ülkede darbe oldu.

KOMUTANLIĞA GİTTİLER

Gabon'daki darbenin ardından uydu görüntülerine takılanlar ise Rusya'nın darbeyle bağlantısı hakkındaki şüpheleri körükler nitelikte. Yayın organının elde ettiği bilgilere göre ismi verilmeyen üst düzey Gabonlu ve Rus iki askeri yetkili darbenin hemen ardından ülkenin başkenti Libreville'de birlikte sırasıyla Rus Büyükelçiliği'ne, Gabon Parlamentosu üst kanadına ve Hazine Bakanlığı'na gittiler. Uydu görüntülerindeki bilgilere göre iki isim ayrıca darbenin hemen ardından Başkanlık Sarayı'na ve darbenin planlandığı Cumhuriyet Muhafızları Başkomutanlığı'na da gittiler.

YAPAY ZEKA TAKİP ETTİ

Defense One uydu görüntülerinden Rus yetkililerin hareketliliğinin yakalanmasının aynı zamanda istihbarat amaçlı yapay zekanın nasıl geliştiğini ortaya koyduğunu da ifade etti. Haberdeki bilgilere göre Rus askeri personeli ve Wagner birliklerinin bölgedeki faaliyetleri ise şu şekilde ortaya çıkarıldı: "Torchlight AI firması istihbarat amaçlı üretilen yapay zekaya öğrettiği 6 bin farklı 'davranış modelini' uygulayıp Rusya ve ve Rusya işgali altındaki Ukrayna sınırlarından çıkan tüm askeri personeli bir sonraki varış noktalarına kadar takip etmesini istedi. Yapay zeka programına ayrıca Rus askeri personellerinin 'olası rotalarının modellerini çıkarması' direktifi de verildi. "

Uydular Rusları yakaladı, Wagner geldi darbe oldu! - Resim : 2
Uydular Libya'daki Al Jufra Hava Üssü ve Mali'deki Bamako Uluslararası Havalimanı'nın Rus Wagner askeri şirketi kontrolünde olduğunu ortaya çıkardı.

HAVALİMANLARI ORTAYA ÇIKTI

Karadeniz'den güneye inen Rus askeri personelleri ise doğrudan takip edilmeye başlandı. Bu kişilerin Nijer, Mali ya da Gabon'a kadar gidip gitmedikleri uzaydan takip edildi. Rotasyon takibi esnasında Libya'daki Al Jufra Hava Üssü ve Mali'deki Bamako Uluslararası Havalimanı'nın Rus Wagner askeri şirketi kontrolünde olduğu da ortaya çıktı.

BATI'DA DEZENFORMASYON KAMPANYASI YAPTILAR

Yapay zeka programı ayrıca her üç Afrika ülkesinde de darbelerin hemen öncesinde ve sonrasında Telegram benzeri Kremlin destekli sosyal medya kanallarından dezenformasyon kampanyaları başlatıldığını da ortaya çıkardı. Araştırma şirketi Logically'nin baş araştırmacısı Kyle Walter da Rusya destekli sosyal medya hesaplarının Afrika ülkelerinde sıklıkla takip edildiğini ifade ederek “Bu kampanyalarla desteklenen politik gelişmeler sonucunda bölgedeki Fransa birlikleri 2022 yılında Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden bu yıl da Burkina Faso'dan çıkmak zorunda kaldılar. Çünkü kampanyaların hedefinde ABD ve Fransa bulunmaktaydı” ifadesini kullandı.

RUS VE ÇİN ORDULARININ MODELLERİ ORTAYA ÇIKARILDI

Torchlight AI şirketinin CEO'su James Bourie ise firmanın şu ana kadar yapay zeka ve uydu görüntüleri ile Wagner, DEAŞ, Rus ordusu ve Çin ordusunun “hareket davranış modellerinin ortaya çıkartıldığını” ve bu modellerin Pentagon yetkilileriyle paylaşıldığını ifade etti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Wagner Gabon Nijer Mali yapay zeka uydu istihbarat pentagon