Türkiye'yle ortak hareket edin, Amerikan medyasından kritik yazı

ABD Türkiye Çin Rusya NATO Dünya haberleri
Türkiye'yle ortak hareket edin, Amerikan medyasından kritik yazı

ABD'nin önemli politik yayın organlarından The National Interest'de yayınlanan yazıda Birleşik Devletler hükümeti Türkiye konusunda uyarıldı. Yazıda Türkiye'nin Orta Asya Türki Cumhuriyetlerle çok güçlü bağları olduğu ifade edilerek ABD'nin bölgede Türkiye ile ortak hareket etmesi önerildi.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin en önemli yayın organı olarak kabul edilen The National Interest (NI) dergisinde Türkiye hakkında çok çarpıcı bir yazıya yer verildi. 'ABD Orta Asya'daki Çatışmaları Körüklememeli' başlıklı yazıda Birleşik Devletler'in Orta Asya'daki en faal müdahil sürecini yaşadığı ancak askeri bakış açısıyla olaylara müdahale etmeye çalıştığı için giderek daha da zor durumda kaldığı bilgisine yer verildi. Yazıda Kırgızistan ve Tacikistan arasında 2021 yılından bu yana devam eden sınır anlaşmazlıklarının artık silahlanma yarışı ve sınır çatışmalarına dönüşme ihtimali taşıdığına değinilen yazıda NATO'nun iki müttefiki ABD ve Türkiye'nin de karşı karşıya gelme riski bulunduğunun altı çizildi.

Türkiye'yle ortak hareket edin, Amerikan medyasından kritik yazı - Resim : 1
NI'in yazısında Türkiye'nin Orta Asya Türki Cumhuriyetleri üzerinde ciddi bir politik ve ekonomik gücü olduğu vurgusu yapıldı.

TÜRKİYE ORTA ASYA'DA GÜÇLÜ

ABD'nin yıllık 330 milyon dolarlık güvenlik yardımı verdiği Tacikistan'ın ve Türkiye'nin TB-2 SİHA'larından, yoğun politik destek verdiği Kırgızistan'ın karşılıklı çatışmalarının ABD ve Türkiye'yi de çıkmaza sokabileceğine değinilen yazıda Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden ve hükümeti sert sözlerle eleştirildi. Derginin ana yazısında Türkiye'nin 'Türk Devletleri Teşkilatı' (TDT) lideri olarak her iki ülke üzerinde olduğu gibi diğer Orta Asya Türki Cumhuriyetleri üzerinde de ciddi bir politik ve ekonomik gücü olduğu vurgusu yapıldı.

TÜRKİYE'Yİ HESAPLAMADAN GİRİŞİMDE BULUNULMAMALI

Türkiye'nin bölgede giderek artan etkinliğine vurgu yapılan yazıda ABD hükümeti şu sözlerle uyarıldı: “Rusya'nın güvenliğinden sorumlu olduğu Türki Cumhuriyetler Moskova, Ukrayna'daki savaşla meşgulken çok daha fazla Türkiye'ye yakınlaştılar. ABD hükümeti Türkiye'nin bölgedeki bu politik, etnik ve ekonomik gücünü değerlendirmeden kendi girişimlerinde bulunmamalı.”

RUSYA VE ÇİN BÖLGEDE ORTAKLAR

Yazıda ABD'nin “Orta Asya'da Türkiye'nin etkisini göz önünde bulundurarak hareket etmemesi durumunda” hiç istenmeyen yeni bir gerginlik alanı doğacağı iddiasına yer verilirken “ABD, Orta Asya'daki güvenlik konularından doğrudan etkilenmiyor ancak bu konularda tek başına davranması bölgede huzursuzluğa da neden oluyor” yorumunda bulunuldu. NI'ın yazısında ABD hükümeti Rusya'nın ve Çin'in bölgedeki konumu hakkında da şu sözlerle uyarıldı:

“Rusya bölgedeki güvenliğin hamisi durumunda ve Çin bölgenin en büyük dış yatırımcısı kabul ediliyor. Rusya bölgedeki uluslararası suç trafiğinin önüne geçmeye çalışırken Çin de Rusya'nın Orta Asya'daki varlığı sayesinde ulaşım ve enerji yatırımlarını koruyabiliyor. ABD'nin bu ilişkiyi kıracak herhangi bir hamlesi iki ülkenin de sert tepki vermesine neden olur.”

Türkiye'yle ortak hareket edin, Amerikan medyasından kritik yazı - Resim : 2
Cumhuriyetçiler Orta Asya'da Türkiye'ye rağmen değil, Türkiye ile ortak çalışarak diplomatik çözümler üretilmesini istiyorlar.

TÜRKİYE VE ÇİN ORTAK TEPKİ VEREBİLİR

Analiz yazısında yalnızca Türkiye'nin değil Çin'in de Tacikistan'ı askeri çerçevede desteklediği ve ABD'nin açıkça karşı taraf olduğu bu konumda Türkiye ve Çin'in birlikte hareket edebileceği uyarısında da bulunuldu. İran'ın da Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) resmi üyesi olmasının ardından bölgede varlığını artırmaya başladığı ve ABD'nin bölgede daha da yalnızlaştığı da yazıda altı çizilen noktalar arasında.

Cumhuriyetçi Parti'nin sözcüsü durumundaki yayın organı ABD hükümetinin hem bölgedeki diğer güçler hem de Orta Asya Türki Cumhuriyetleri hükümetleriyle çatışma yaşamaması için her alanda “Türkiye'ye rağmen değil, Türkiye ile ortak çalışarak diplomatik çözümler üretmesi” gerektiğinin altını çizdi. Yayın organındaki yazıda Türkiye'nin bölgedeki önemine ilişkin şu ifadelere yer verildi: “NATO'daki ortak üyeler olarak ABD ve Türkiye bölgedeki zorlukları çözebilmek için iyi bir şansa sahipler.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

türkiye ABD Orta Asya Kırgızistan Tacikistan national interest NATO Rusya Çin