Tüm mesajlar ABD'ye verildi

NATO ABD Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Türkiye Dünya haberleri PKK/YPG Joe Biden
Tüm mesajlar ABD'ye verildi

İsveç'in NATO üyeliğinin kabul edilmesinin ardından ittifakın Avrupalı üyeleri Ukrayna için de bastırıyorlar. Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni ise bu talebin yakın zamanda karşılanmayacağını ifade ederek “Bu savaşın Avrupa'ya yayılması anlamına gelir" açıklamasında bulundu.

Dünya basını uzun zamandır Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeyeceğini dile getiriyordu. Ancak Türkiye İsveç'in üyeliğine onay verdi. Zirvede NATO'nun Avrupalı üyelerinin talebi ise Ukrayna'nın da ittifaka üye olarak kabul edilmesi. Ancak ABD ve Almanya ise Ukrayna'nın NATO üyeliği için 'henüz erken' mesajı verdiler. Yine de beklenenin aksine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı üyeliğe davet edeceğiz" açıklamasında bulunarak üyelik kapısını açık bıraktı.

'Haberglobal.com.tr'e açıklamalarda bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni yakın zamanda Ukrayna'nın NATO'ya üye olmayacağını ifade etti. Bu yönde alınacak bir kararın ardından Ukrayna-Rusya Savaşı'nın tüm Avrupa'ya yayılabileceğini dile getiren Köni ayrıca Türkiye'nin Rusya'ya yönelik paradigmasında değişim olduğunu da ifade etti. Türkiye'nin yeni dönemde Yunanistan ile denge politikası oluşturması ve Mısır ile yakınlaşması gibi gelişmelerin de bu değişimin bir parçası olduğunu vurgulayan Köni şu açıklamalarda bulundu:

TÜRKİYE TARAFLAR ARASINDA DENGE POLİTİKASI İZLEDİ

Türkiye bir süredir İkinci Dünya Savaşı'nda yaptığı gibi taraflar arasında bir denge politikası izliyordu. Bir yandan Batı ile stratejik ilişkilerini devam ettirirken diğer yandan nükleer santral yapımı, Rus turistlerin gelmesi ya da Tahıl Koridoruna aracı olması gibi gelişmeler sayesinde barışı dengeleyen ülke olarak da anılmaya başlandı. Ben de bu süreçler dolayısıyla Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine karşı çıkacağını düşünüyordum.

Tüm mesajlar ABD'ye verildi - Resim : 1
Prof. Dr. Hasan Köni'ye göre Türkiye'de Rusya'ya yönelik bir dış politika dönüşümü gerçekleşiyor.

ÖNCELİK DIŞ YATIRIMLARIN SAĞLANMASI

“Türkiye'de Rusya'ya yönelik bir dış politika dönüşümü gerçekleşiyor. Ekonomi ulusal güvenliğin bir parçasıdır ve Türkiye'nin de bu doğrultuda güçlü dış yatırımları çekmesi gerekiyor. Türkiye'ye öncelikli dış yatırımlar ağırlıkla körfez Arap ülkelerinden geliyor. Bu yatırımlar için nakit akışını sağlayacak kuruluşlar da ABD'nin tarafında. Bu yatırımın gelişinin sağlanması için Türkiye'nin dış politikada daha Batılı bir yöne doğru dönüşüm geçirdiğini düşünüyorum. Buna bir başka örnek de Mısır ile yakınlaşma ve Yunanistan'la denge politikalarının oluşturulması. Ukrayna Devlet Başkanı'na AZOV taburlarının komutanlarının verilmesi de bu dönüşüm çerçevesinde değerlendirilmeli. Ancak Rusya ileride bu dönüşüme karşı bir tavır koyacaktır.”

TÜRKİYE PKK KONUSUNDA MESAJI ABD'YE VERDİ

“Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğinin arka planı iyi okunmalı. İsveç'in NATO'ya üyeliğinde ABD'nin bu kadar ısrarcı olmasının temel sebebi ABD Başkanı Joe Biden'di. Başkan Biden seçime yaklaşırken eski Başkan Donald Trump'a karşı bu şekilde kendisi için bir başarı hikayesi de yaratıyor. Türkiye'nin de İsveç'teki terör örgütü üyelerine karşı tepkisi aslında ABD'ye mesaj niteliğindeydi. Yani Türkiye'nin tepkisi temelde ABD'nin desteklediği PKK ve YPG'ye karşı desteğin kesilmesi talebi olarak verildi.

Tüm mesajlar ABD'ye verildi - Resim : 2
NATO'nun Avrupalı üyeleri Ukrayna'nın ittifaka üyeliğini talep ediyorlar. ABD Başkanı Joe Biden ise bu öneriye karşı çıkıyor.

UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİ SAVAŞIN AVRUPA'YA YAYILMASI DEMEK

“NATO Zirvesi'ne damga vuracak bir başka konuda Ukrayna'nın üyeliği. NATO'nun Avrupalı üyelerinin neredeyse tamamı Rusya ile savaş halinde olmasına karşın Ukrayna'nın ittifaka üye olmasını destekliyorlar. Ukrayna'nın üyelik talebine karşı çıkan ise ABD. Çünkü silah üreten ve satan büyük firmalar, yani dünyada bilinen ismiyle 'askeri-endüstriyel kompleks' Birleşik Devletler'in Ukrayna'nın üyeliğine karşı çıkmasının önemli bir sebebi durumunda. Ukrayna'daki savaş askeri-endüstriyel kompleksin silah satışı için de gerekli. Dolayısıyla Litvanya'daki NATO zirvesinden Ukrayna'nın üyeliğine ilişkin bir karar çıkmaz. Ukrayna kısa sürede NATO'ya üye olamaz. Böyle bir karar alınsa Ukrayna-Rusya savaşı tüm Avrupa'ya yayılır.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

NATO İsveç türkiye ukrayna ABD dış politika NATO Zirvesi Rusya Yunanistan Mısır