TCG Kınalıada büyüledi! Türk donanması batı medyasında

Türkiye Fransa TCG Anadolu Libya İHA SİHA Dünya haberleri ÖZEL HABERLER TSK Askeri teknoloji Milli Savunma Bakanlığı Ankara Akdeniz Doğu Akdeniz Karadeniz
TCG Kınalıada büyüledi! Türk donanması batı medyasında

Türk donanmasının gözbebeği TCG KINALIADA'nın Fransa'yı ziyareti uluslararası denizcilik dünyasında büyük ses getirdi. Küresel yayın organları Türk korvetin teknik özelliklerine yer verirken ziyaret ise gergin Türkiye-Fransa ilişkilerini karşılıklı yumuşatma çabası olarak yorumlandı.

Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait 'Ada' sınıfı korvet TCG KINALIADA'da (F-514), Fransa'nın güneyinde yer alan Toulon şehrini ziyaret etmesi uluslararası denizcilik haber sitelerinde büyük yankı uyandırdı. İki uluslararası yayın organı korvetin teknik özelliklerine yer verirken ziyaretin amacının ise Türkiye ile Fransa arasındaki gerilimleri karşılıklı yumuşatmaya yönelik olduğu iddiasında bulundular. Küresel denizcilik haberlerinin önde gelen sitelerinden Navy Recognition'da “İki ülke arasındaki gerilime karşın Türk Deniz Kuvvetleri korveti TCG Kınalıada ilk kez Fransa'yı ziyaret etti” başlıklı haberinde 20 Kasım tarihinde gerçekleşen ziyaretin Fransız diplomatlar ve donanma yetkilileri tarafından da son derece olumlu karşılandığı bilgisine yer verildi.

TEKNİK BİLGİLERİ PAYLAŞILDI

Sitede yer alan bilgilere göre Türk korvetinin Fransa'yı ziyaretinin iki NATO üyesi ülke arasındaki bağları ortaya koyduğu iddia edildi. Haberde 2 bin 400 tonluk korvetin 99,5 metre uzunluğunda olduğu ve 35 bin kW güçle çalıştığının altı çizildi. Yayın organı Türk korvetinin 29 knot'luk (53.7 km) hıza sahip olduğu, 3 bin 500 deniz mili genişliğinde (5 bin 632 km) sefer alanında görev yapabildiği, 10 gün lojistik desteksiz ve 21 gün lojistik destekli sürekli deniz görevlerini yerine getirebildiği bilgilerini de paylaştı.

ETKİLEYİCİ SAVAŞ SİSTEMİ

Haber sitesinde TCG KINALIADA hakkında yayınlanan diğer bilgiler ise şu şekilde sıralandı:

“Türk korveti aralarında havacılık subayları dahil olmak üzere 93 personele sahip ve savaş durumunda 106 personele kadar çıkabiliyor. ADVENT CMS ve SMART-S Mk2 arama radar ve sonarlarına sahip korvette GPS, LAN, ECDIS, UniMACS 3000 IPMS, X band atış kontrol sistemleri de bulunuyor. Aselsan ARES-2N, lazer/RF sistemleri, ASW jammerları ve SSTD donanımı ile korvet etkileyici bir elektronik savaş sistemine de sahip.”

İHA TERMİNALLERİNE SAHİP

Haber sitesinde ayrıca TCG KINALIADA'nın silah sistemleri hakkında da şu detaylara yer verildi:

“TCG Kınalıada gerçek anlamda zeki silahlandırılmış bir kovet durumunda. Korvette 76 mm'lik OTO Melara süper hızlı top sistemi, 12.7 mm'lik Aselsan STAMP top sistemi, sekiz adet Atmaca deniz üstü savunma füze sistemi, 21 RAM uçaksavar füze sistemi ve iki adet 324 Mk.32 üçlü fırlatıcı ile Mk. 46 torpido atış sistemi bulunmakta. Korvette anti-denizaltı helikopteri S-70B Seahawk helikopteri ve İnsansız Hava Araçları alan ve terminalleri de bulunmakta.”

AMAÇ GERİLİMLERİ YUMUŞATMAK

Yayın organı ziyaretin perde arkasını ise şu şekilde yorumladı: “Türk ve Fransız donanmaları son iki yıldır Libya açıklarında gerilimler yaşıyorlar. İlginç olan TCG KINALIADA'nın Fransa'yı ziyaretinden hemen önce Libya'da bulunması. Bu ziyaretin gerilimleri yumuşatmak için gerçekleştiği açık...”

MİLGEM YURTDIŞINDA

Denizcilik dünyasının bir başka önemli yayın organı Naval News ise ziyareti “Türk Deniz Kuvvetleri Ada sınıfı Korveti ilk kez Fransa'da” başlığıyla duyurdu. Yayın organı Türkiye'nin denizcilikteki büyük atılımı MİLGEM projesinden bir savaş aracının ilk kez Fransa'yı ziyaret ettiği bilgisine yer verirken “Aselsan'ın Denizgözü Ahtapot ismini verdiği elektro optik keşif ve gözetleme sistemi de ilk kez bu sayede görüldü” detayını paylaştı. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel