Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü! "Bölgemizin güvenliği için teröre karşı iş birliğimizi güçlendirmemiz önemli"

haberglobal.com.tr
Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Gündem haberleri Filistin İsrail
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü! "Bölgemizin güvenliği için teröre karşı iş birliğimizi güçlendirmemiz önemli"

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bölgemizin güvenliği için teröre karşı iş birliğimizi güçlendirmemiz önemli" dedi.

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları:

-Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen menfur terör saldırısını lanetliyorum. Türkiye'nin terörle mücadelede İran'ın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum

-Gazze başta olmak üzere ikili ve bölgesel ilişkileri ve meseleleri ele aldık. 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz var. Terör konusunda ortak hareket etmemiz gerektiğinin önemini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. 10 yeni anlaşma imzaladık. 

-Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya'da yaşanan meseleler hakkında konuştuk. Dışişleri Bakanlarımız BMGK'de Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin refahını temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürme kararlığımızı yineledik. 30 bin tondan insani yardım malzemesi gönderdik.

-İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an evvel son bulması için ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin meselesi hem Türkiye'nin en İran'ın odağında yer alıyor. Filistin konusunda iş birliğimizi devam ettirme kararımızı tazeledik. 

 

Reisi'nin açıklamaları:

-Dost ve kardeş Türkiye'de bulunmaktan ve buradan sekizinci yüksek düzeyde iş birliğimizi Türkiye Cumhuriyeti değerli Cumhurbaşkanı ve Bakanları ile İran İslam Cumhuriyeti Bakanları düzeyinde düzenlenen toplantıdan memnuniyet duyuyorum. Ortak fikirlerimiz oldu. Biz iki ülke iyi ilişkiler içinde olduk ve bunları daha üst seviyeye taşımak istiyoruz. İran ve Türkiye dost ve kardeş olarak kapasitelerinin daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefledik. 

-Terör, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadelede iş birliği konusundaki irademizi gösterdik. İran, terörizm ile mücadele konusunda herhangi bir tereddütte bulunmadı. Biz bu hususta büyük şehidimiz Serdar Süleyman'ı ve bir kahraman olarak onun adını her zaman canlı tutmalıyız. Biz çok şehit verdik, ABD'liler seçim kampanyalarında alenen DAEŞ'i biz kurduk, dedi. ABD ve Siyonizm'in desteğiyle gelişiyor.

-Terörizm ile mücadele konusunda en önemli şey bölge ülkeleriyle iş birliği ve onların güçlü iradesidir. Bölgedeki en ufak bir güvensizliği tüm bölge için güvensizlik olarak görüyoruz. Bu sunta sisteminin yarattığı sorun ile bölge ülkeleri arasında nifak tohumu ekmek isteyenler, ayrımcılık gütmek isteyenler bölge güvenliğini zedelemek için uğraşıyor. 

-Bütün dünyadaki özgür insanları rahatsız eden en önemli sorun Filistin meselesidir ve Siyonizm rejiminin zalim davranışlardır. İslam dünyasının birinci meselesidir. Siyonizm rejiminin bu yaptıkları, ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteğini görüyor. Bu cinayetleri şu an ABD gerçekleştiriyor. BM ve uluslararası platformlar işleyişini kaybetmiştir. 

-Müslüman ülkeler ve dünyanın özgürlükçü ülkeler ile iletişime geçerek yeni bir adaletli dünya düzeninin kurulması için çaba göstermemiz lazım. BMGK ve BM kendi işlevini kaybetmiş durumda. Bizim küresel ve adaletli bir düzen için çaba göstermemiz lazım. Türkiye ile bu alandaki iş birliğimiz etkili olacaktır. 

-Siyonizm ile ilişkisi olan ülkeler bu ülkeye karşı caydırıcı bir tutum sergilerse bu cinayetlere son vermekte etkili olacaktır. Biz Erdoğan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde biz Filistin tarafını ve direniş eksenini destekleme hususunda mutabıkız. Bu onların hakkı ve zulüm edenler yargılanmalı. 75 yıldır oradaki halka zulmediliyor.