Selanik'te büyük uzlaşma umudu

yunanistan Türkiye Akdeniz Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz doğal gaz arama çalışmaları BM
Selanik'te büyük uzlaşma umudu

Türkiye ve Yunanistan 7 Aralık'ta Selanik'te yapılacak yüksek düzeyli zirveye kilitlendi. Geçtiğimiz günlerde Atina'da Türk-Yunan heyetlerinin yaptığı hazırlık toplantısına yer veren Yunan medyası, iki ülkenin sorunlarının çözümü için Selanik zirvesinden umutlu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Yunanistan arasında yeniden başlayan diyalog iki ülkenin işbirliğini güçlendirecek bir zirveyle devam ediyor. 7 Aralık'ta Selanik'te gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı Yunanistan'la öteden beri yaşanan sorunlara çözüm getirmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Yunan kamuoyu ve medyası da Selanik zirvesine iyimser ve umutlu yaklaşıyor. Bu doğrultuda yapılan yorumlar Yunan medyasında öne çıkıyor.

ORTADOĞU'DA İŞBİRLİĞİ EĞİLİMİ

Diplomasi ve savunma konularında yazan akademisyen Vassilis Nedos, Ekathimerini gazetesinde, 7 Aralık öncesi “pozitif gündem” toplantısını değerlendirdi. Geçen hafta salı günü her iki ülkeden dışişleri bakan yardımcıları Alexandra Papadopoulou ve Burak Akçapar başkanlığındaki heyetler bir araya gelmişti. Toplantının içeriğine yer verilen yazıda iki ülkenin Ortadoğu'daki durumla ilgili de iletişim ve işbirliğini artırma yönünde görüş bildirdiği belirtiliyor. Toplantıda Kafkasya ve Balkanlar hakkında konuşulduğu ifade ediliyor.

KARARLAR RESMİ AÇIKLAMAYA YANSIDI

Salı günkü toplantının ardından Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanlıkları tarafından yayınlanan ortak bildiride de “İkili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konular tartışıldı ve her iki taraf da, anlaşma ve işbirliği alanlarını belirlemek amacıyla mevcut olumlu atmosferin daha da geliştirilmesi konusunda mutabakata vardı” ifadeleri yer aldı. Görüşmelerde ayrıca 7 Aralık'ta yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ne hazırlık çalışmaları ele alındı.

7 ARALIK'TA GÜNDEM YOĞUN

Dışişleri Bakan Yardımcıları Konstantinos Fragogiannis ile Büyükelçi Burak Akçapar arasında yapılan görüşmede, 7 Aralık Selanik 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının gündemleri üzerinde duruldu. Toplantılarda işletme, ekonomi, turizm, ulaştırma, enerji, bilim ve teknoloji, tarım, çevre, sosyal güvenlik, sağlık, gençlik, eğitim ve spor konuları görüşülecek. Zirvede temel vurgu iki ülke arasında diyalog kanallarının sürekli açık tutulması için düzenlemeler yapılmasında olacak.

SAHİL GÜVENLİKTE AÇIK İLETİŞİM

Yunanistan ve Türkiye'nin görüşmelerde üzerinde durduğu en önemli başlık düzensiz göç oldu. Özellikle Ortadoğu'daki yeni durumun yeni göç dalgalarını tetikleyebileceği üzerinde duruldu. Yunan medyasına yansıyan bilgilere göre Yunanistan görüşmelerde iki ülkenin sahil güvenlik birimleri arasındaki açık iletişimin önemini vurguladı. Türkiye'nin açık iletişim konusundaki teklife sıcak yaklaştığı not edildi.

YENİ GÜNDEM GAZZE KRİZİ

Yunan medyası, Ortadoğu'da çatışmaların yayılması durumunda olabilecekler üzerinde de duruyor. Türkiye'nin bu konudaki kilit rolüne atıfta bulunulan yorumda “Uzun süreli bir savaş, Gazze'den ve Ürdün gibi İsrail'e komşu ülkelerdeki mevcut mülteci kamplarından göç akışları için koşullar yaratacaktır” deniliyor.

TÜRKİYE 'SIÇRAMA' OLARAK GÖRÜYOR

Ankara'da da 7 Aralık Selanik zirvesi ile ilgili olumlu bir hava hakim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Selanik zirvesi şu anda Türkiye-Yunanistan arasında önemli bir sıçrama olacak” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan bu zirveyle birlikte iki ülke arasında pek çok şeyin değişeceğini vurgulamıştı. Zirvede, Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz'deki yetki alanları da dahil pek çok zorlu gündemle ilgili mesai yapılması bekleniyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

türkiye Yunanistan Ege akdeniz Doğu Akdeniz Düzensiz göç Mülteciler