Savunma sanayi büyüledi, Türkiye 2023'e damga vurdu

ABD Türkiye İsrail Rusya Ukrayna Savaşı NATO Dünya haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Savunma sanayi büyüledi, Türkiye 2023'e damga vurdu

Uluslararası savunma medyası yeni yıla girerken 2023 yılındaki en önemli savunma haberlerini derledi. 2023'e Avrupa'da Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu'da ise İsrail-Hamas Savaşı damga vurdu. Yayın organları Türkiye'nin de bölgesindeki en güçlü savunma üreticisi olduğunun altını çiziyorlar.

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Breaking Defense yayın organı yeni yıla girerken 2023'de Avrupa ve Orta Doğu'ya damga vuran gelişmelere yer verdi. Analiz yazısında Türkiye'nin savunma alanında Orta Doğu'nun en güçlüsü ve savunma pazarında en hızlı genişleyen ülkesi olduğunun altı çizildi. Avrupa ve Orta Doğu'ya damga vuran savunma gelişmelerinin de yer aldığı analizde, üç yıldır olduğu gibi Rusya-Ukrayna Savaşı ilk sırada yer buldu. Yapılan analizde karşılıklı savaşın Ukrayna'daki farklı kentlerinde devam ettiği ve çatışmalara SİHA'ların damga vurduğu da aktarıldı. Savaşın tarafları birbirlerine en çok SİHA'larla saldırırlarken drone savaşı Kiev ve Moskova'ya kadar uzandı. Rusya'ya karşı uygulanan ambargoların beklenen etkiyi göstermediği de analizde belirtildi.  

Savunma sanayi büyüledi, Türkiye 2023'e damga vurdu - Resim : 1
Avrupa'da 2023 yılına son üç yıldır olduğu gibi Rusya-Ukrayna Savaşı damga vurdu.

FİNLANDİYA NATO ÜYESİ

Rusya'yla geniş bir sınırı bulunan Finlandiya Nisan ayında NATO'nun 31. üyesi olarak kabul edildi. İsveç'in üyeliği ise Türkiye ve Macaristan'ın onayını bekliyor. Temmuz ayında Litvanya'nın Başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nde ayrıca NATO'nun Avrupa'daki tüm hava ve kara düzeni Rusya'ya karşı yeniden organize edildi. 

AVRUPA SAĞIN PENÇESİNDE

Avrupa'da yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve mülteci karşıtlığını kullanan sağ partiler ülkelerinde ya iktidar ya da hükümet ortağı durumuna gelerek yükselişe geçtiler. İtalya'dan, Hollanda'ya, Fransa'dan, İsveç'e kadar Avrupa'nın aşırı sağcılarının yükselişi AB yetkilileri tarafından kıta demokrasisinin önündeki en büyük tehlike olarak kabul ediliyor.

DÜNYA KİEV'E YARDIM ETTİ

Avrupa ülkelerinin, Ukrayna'ya silah ve savaş aracı gönderme kararları alması ülkelerinde geniş yankı uyandırdı. Kiev'e yönelik olarak Hollanda F-16 savaş uçakları ve hava savunma sistemleri, Almanya savaş tankları ve hava savunma sistemleri, Fransa SİHA'lar, Birleşik Krallık ise hava savunma sistemleri ve mühimmat gönderme kararları aldılar. Savaşın başlamasından bu yana Kiev'e 43,7 milyar dolarlık yardım yapan Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi Eylül ayında Başkan Joe Biden'in 300 milyon dolarlık yeni yardım paketini de onayladı.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞI

Breaking Defense'in paylaştığı bilgilere göre 2023 yılında Orta Doğu'ya damga varan ve çok ses getiren savunma gelişmeleri ise şunlar:

7 Ekim tarihinde İsrail'deki birçok kente düşen Hamas füzelerinin ardından başlayan İsrail-Hamas Savaşı, Orta Doğu'daki dengeleri alt üst etti. İran'ın perde arkasından destek verdiği çatışmaya ABD de müdahil olarak bölgeye iki uçak gemisinin de aralarında olduğu 2 deniz filosu gönderdi. Çatışmalar kuzeyde Lübnan'a ve güneyde Husilerin saldırıları sonrası Yemen'e kadar sıçradı.

Savunma sanayi büyüledi, Türkiye 2023'e damga vurdu - Resim : 2
ABD merkezli yayın organı IDEF 2023 Savunma Fuarı ile Türkiye'nin bölgedeki “en dinamik savunma üretici gücü olduğunu" ifade etti.

DENGELER DEĞİŞTİ

İsrail'in saldırıları sonucunda Suudi Arabistan ve Mısır'la ilişkileri bozuldu. Suudi Arabistan ise dünyayı şaşırtarak hem İran hem de Türkiye ile anlaşmalar imzaladı. Türkiye'nin uzun süredir bölgedeki rakipleri arasında olan Birleşik Arap Emirlikleri'yle ilişkilerini geliştirmeye başlaması da Orta Doğu'daki dengeleri Ankara lehine çeviren gelişmeler arasında yer aldı.

EN GÜÇLÜ TÜRKİYE

ABD merkezli yayın organı, IDEF 2023 Savunma Fuarı ile Türkiye'nin bölgedeki “en dinamik savunma üretici gücü olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu” ifade etti. Yayın organı “Türkiye bu fuarla yalnızca İHA ve SİHA alanında değil geliştirme ya da üretim aşamasında olan beşinci nesil milli savaş uçağı, deniz savaş araçları ve denizaltı projesiyle de Orta Doğu'nun en gelişmiş savunma üreticisi olduğunu ortaya koydu” ifadelerine yer verdi. 

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel