Dedeağaç'ta ABD-Rusya krizi, yığınak oyunu bozulacak mı?

yunanistan ABD Türkiye Rusya Gündem haberleri Dünya haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri NATO TSK Askeri teknoloji
Dedeağaç'ta ABD-Rusya krizi, yığınak oyunu bozulacak mı?

ABD'nin askeri yığınak yaptığı Dedeağaç Limanı'nın ABD savaş gemileri için geliştirilmesi amacıyla açılan ihalelerden bazıları iptal oldu. Bölgedeki kaynaklar, Rusya'nın Atina yönetimine baskı yaptığını, son 6 aydır ABD'nin faaliyetlerinde durağanlık olduğunu bildirdi.

Yunanistan'ın liman şehri Dedeağaç'ta kurulan ABD üssü bölge ülkeleri tarafından dikkatle izleniyor. Türkiye sınırına 30 kilometre mesafede bulanan Dedeağaç'ta, ABD'nin askeri sevkiyatları da hız kesmeden devam ediyor. ABD'nin; 'bölgenin silah merkezi' olacağını duyurduğu Dedeağaç Limanı, derinleştirilerek büyük savaş ve yük gemilerinin yanaşabilmesine uygun hale getirilirken; 5 yıl önce Miçotakis yönetimi tarafından ABD'ye tahsis edilen liman ve üslerde çok sayıda ABD askeri ve mühimmatı bulunuyor. Ancak son dönemde bölgedeki ABD varlığına karşı Yunanistan'da tepkiler yükselmeye başladı. Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, limanın ABD tarafından kullanılmasına devlet kademelerinden itirazlar yükselirken, limanın derinleştirilmesinin gelecekte Yunanistan'ın çıkarlarına zarar vereceği endişesi taşınıyor. Haber Global Web Özel'e bilgi veren Batı Trakyalı siyasetçi ve sivil toplumcu Sibel Mustafaoğlu ise liman projesinde bazı ihalelerin iptal olduğunu söyledi.

Dedeağaç'ta ABD-Rusya krizi, yığınak oyunu bozulacak mı? - Resim : 1
Yunanistan'ın pek çok noktasında ABD üsleri bulunuyor. 

RUS LOBİSİ DEVREDE

Yunanistan Denizcilik Bakanlığı'nın Dedeağaç Liman İşletmesi'nin talebi üzerine otoyol bağlantı projeleri için karar yayınladığını belirten Mustafaoğlu şu bilgileri verdi: "Daha önce 11 Ocak'ta ihalesi planlanan projeyi Denizcilik Bakanlığı, Dedeağaç Bölge Başkanlığı aracılığıyla yapmaya karar verdi. Çalışmaları ABD üstlenecekti, Dedeağaç'ta faaliyet gösteren Rus lobisi tepki gösterdi. Bu proje Dedeağaç'ın stratejik enerji ve ticaret merkezi haline gelmesini, Doğu Akdeniz ve Balkanlara bağlanmasını sağlayacak. Tamamlandığında gemilerin güvenli bir şekilde limana yanaşıp yeni çevre yolu ile bağlantı kurarak yüklerini doğrudan Egnatia Otoyolu'na çıkarması imkanı olacak."

BÜTÇE BULUNAMIYOR

Limanı ilgilendiren bir başka projenin ise Dedeağaç-Ormenyo Demiryolu İhalesi olduğunu belirten Mustafaoğlu şöyle devam etti: "Dedeağaç kısmı için 1,5 milyar euro bütçe tahmin edilmişti. Ancak toplam proje için bütçe bulunmasında zorluklar yaşanıyor. Dedeağaç-Ormenyo Demiryolu'nun önemi Dedeağaç'ı Avrupa'nın merkezine bağlayacak olması. Avrupa 'Sea2Sea Ticaret Yolu' bu hattın üzerinden geçecek. Bu şekilde Evros bölgesinin ticaret hacmi artacak. Bu ihalenin de kurtarılacağı tahmin ediliyor. Kurtarılacak ihalelerden biri de Patra Limanı ile Patra Şehri Demiryolu ihalesi olacak."

Dedeağaç'ta ABD-Rusya krizi, yığınak oyunu bozulacak mı? - Resim : 2
ABD donanmasına ait "Leroy A. Mendonca" nakliye gemisi Dedeağaç Limanı'na  4. Piyade Tümeni ve 3. Zırhlı Tugay Muharebe Birliği'ne ait yaklaşık 3 bin parça ekipmanı indirdi. Zırhlı araçların ve 3500'den fazla askerin NATO'nun doğu kanadına transfer edileceği belirtildi.

6 AYDIR DURAĞAN

Mustafaoğlu dondurulacak ihalelerin ise Selanik-Toxotes Demiryolu Bağlantısı ve Atina Koropi-Lavrio Limanı Demiryolu Bağlantısı olduğunu söyledi. Bölgenin güncel durumuyla ilgili bilgi veren Mustafaoğlu, "Limana akşam saatlerinde gittiğinizde Amerikan gemilerini ışıl ışıl görüyorsunuz. Ekonomik olarak bölgeye katkıları oldu. Ancak bu bölgede faaliyet gösteren Rusya, Rus Evi ve ticari ataşelikleri aracılığıyla tepki gösteriyor. Son 6 aydır ABD'nin bölgedeki faaliyetlerinde de bir durağanlık var" dedi. 

Dedeağaç'ta ABD-Rusya krizi, yığınak oyunu bozulacak mı? - Resim : 3
Yunanistan Komünist Partisi, Dedeağaç'ta ABD sevkiyatını protesto etti. 

TEPKİLER VAR

Dedeağaç Limanı'ndan Bulgaristan'a Amerikan tank sevkiyatının Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyeleri tarafından durdurularak protesto edildiğini hatırlatan Yunanistan uzmanı Hasan Özkan ise ABD ile askeri güvenlik anlaşmasının Yunanistan Meclisi'nde yüzde 60'la kabul edildiğini, Meclis'in yüzde 40'ının ABD'yle işbirliğine karşı olduğunu söyledi. Özkan, "Bu tepkiler ABD askerinin bölgede istenmediğini gösteriyor. KKE'nin eylemi önemli. Çünkü KKE şu anda ülkenin 4. büyük partisi konumunda" dedi.

ertan.altan@haberglobal.com.tr   

Kaynak: Web Özel