O birlik Arktik bölgede “Yakala ya da öldür!”

ABD Rusya Çin Dünya haberleri Pentagon Üçüncü Dünya Savaşı Rusya Ukrayna Savaşı
O birlik Arktik bölgede “Yakala ya da öldür!”

ABD Başkanı tarafından görevlendirilen Navy SEAL ekipleri Arktik bölgeye tatbikat ve operasyon amacıyla gönderildiler. Özel ve gizli operasyonlar yapan SEAL timleri dolayısıyla dikkatler yeniden Arktik bölgeye çekildi. Bölge ABD ve Çin'in karşı karşıya geldiği nokta olarak da bilinmekte.

ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yakınlığıyla bilinen Military Times sitesinin haberine göre ABD'nin en güçlü özel kuvvetler birliği olarak kabul edilen ve ancak çok kritik operasyonlar için doğrudan ABD Başkanı tarafından görevlendirilen Navy SEAL ekipleri Arktik bölgeye tatbikat ve operasyon göreviyle gönderildiler. Yalnızca ABD Başkanı'ndan direktif alan SEAL ekipleri dünyada El-Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldüren tim olarak da biliniyor.

O birlik Arktik bölgede “Yakala ya da öldür!” - Resim : 1
Çok kritik operasyonlar için doğrudan ABD Başkanı tarafından görevlendirilen Navy SEAL ekipleri Arktik bölgeye tatbikat için gönderildiler.

SEAL EKİPLERİ TATBİKATA KATILDI

Yayın organının askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Navy SEAL ekipleri Ağustos ayında Arktik bölgede “Kutup Hançeri” adlı bir tatbikata katıldı. Elde edilen bilgilere göre SEAL ekipleri buzul Alaska sahillerinde ve Bering Denizi'nde gerçekleşen tatbikat boyunca ABD donanmasına bağlı olarak görev yaptılar. Tatbikatın son bölümünde ise SEAL ekiplerinin Alaska kıyıları yakınlarındaki Shemya Adası'nı ele geçirmek için çıkarma yaptıkları bilgisine yer verildi.

KOMUTANLIK BİNASINI HAVAYA UÇURDULAR

Tatbikat hakkında bilgi veren ve ismi gizli tutulan Pentagon yetkilileri ise SEAL ekiplerinin ilk kez denizde bu kadar uzak bir noktada (1932 km) üç kritik görevi yerine getirdiği bilgisini verirlerken SEAL ekiplerinin önce adanın sahilindeki savunma hatlarını deldikleri sonrasında ise tatbikat gereği adanın merkezinde bulunan komutanlık binasını havaya uçurdukları da ifade ediliyor. Yetkililer SEAL ekipleri için Arktik bölgede sabit bir üs de kurulacağını ifade ederlerken bu gelişmenin ABD'nin bölgeye verdiği önemi ortaya koyduğu da düşünülüyor.

 GİZLİ OPERASYONLAR YAPABİLİRLER

SEAL ekiplerinin tatbikat devam ederken görevlerini bitirip iz bırakmadan MH-60 askeri helikopterleriyle bölgeden ayrılmalarını yorumlayan uzmanlara göre bu dünyanın en elit özel operasyon birliklerinden birisinin niyetini de ortaya koymakta. SEAL ekiplerinin kritik tesisleri ve ana gemiyi ele geçirmesi uzmanlara göre ABD'nin bölgede agresif gizli operasyonlar gerçekleştirebileceği anlamı da taşıyor. 

'YAKALA YA DA ÖLDÜR!”

ABD Donanması bünyesinde yer alan SEAL birliğinin anlamı Sea (deniz), Air (hava) ve Land (kara) ifadelerinin birleşmesinden oluşuyor. Dağda, havada, denizde, karada, çölde ve kutuplarda görev yapabilen SEAL ekipleri NATO standartlarında dünyanın en etkili özel operasyon birliği olarak da kabul ediliyor. SEAL ekiplerinin görevlerinin başında ise 'yakala ya da öldür' görevi geliyor. 18 aylık temel eğitim ve üstüne 6 aylık özel eğitim programıyla eğitildikleri için “Dünyanın en zorlu eğitim programına sahip” birimi olarak da kabul ediliyor. Ekip, ABD Başkanı tarafından onaylanan operasyonlar gerçekleştiriyor.

SEAL ekiplerinin üyeleri  ise ağırlşıklı olarak ABD donanmasından ve CIA'in özel operasyonlar birliği olan SOG'dan (Special Operations Group – Özel Operasyonlar Grupları) seçiliyor.

O birlik Arktik bölgede “Yakala ya da öldür!” - Resim : 3
Navy SEAL ekipleri 2 Mayıs 2011 tarihinde terör örgütü El-Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'i Pakistan'ın Abbottabad kentinde saklandığı bu komplekste öldürerek adlarını tüm dünyaya duyurdular.

BİN LADİN'İ ÖLDÜREN TİM

ABD'nin dahil olduğu çoğu savaşta  görev yapan SEAL birlikleri bu çatışmalarda genellikle en kritik ve tehlikeli görevleri yerine getiren askeri personeller olarak biliniyor. Navy SEAL ekipleri 2 Mayıs 2011 tarihinde terör örgütü El-Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'i Pakistan'ın Abbottabad kentinde saklandığı komplekste öldürerek adlarını tüm dünyaya duyurmuştu.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Arktik ABD Rusya Çin Navy Seal operasyon tatbikat