NATO'nun Rusya planı, Savaş noktası Suwalki Geçidi!

ABD Pentagon Rusya NATO Dünya haberleri Üçüncü Dünya Savaşı Gündem haberleri f-35 balistik füze abd doları dolar Ekonomi haberleri Almanya
NATO'nun Rusya planı, Savaş noktası Suwalki Geçidi!

Avrupalı savunma bakanları sıklıkla "Rusya ile savaşa hazır olmalıyız" uyarısında bulunurken, NATO'nun olası çatışmaya nasıl hazırlandığına ilişkin detaylar ortaya çıktı. Baltık ülkelerine siperler kuran NATO, Rusya'yı Suwalki Koridoru'nda top mermileriyle karşılamayı planlıyor.

Avrupa ülkelerinin savunma ve dışişleri bakanlarının yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de son dönemde kıtanın Rusya ile savaşa hazır olması yönünde yaptıkları uyarılarla dikkat çekiyorlar. ABD Savunma Bakanlığı'ndan elde edilen bilgilere göre NATO, Rusya'nın ittifaka karşı ilk saldırısını Baltık ülkeleri üzerinden gerçekleştireceğini düşünüyor. Strateji doğrultusunda Baltık ülkelerinin doğu sınırlarına 600 sığınak siper inşa edilirken, NATO olası bir savaşta ilk karşı hamleyi Suwalki Koridoru'ndan vermeyi planlıyor. 

NATO'nun Rusya planı, Savaş noktası Suwalki Geçidi! - Resim : 1
Küresel savunma medyasına yansıyan bilgilere göre NATO, Rusya'ya karşı ciddi şekilde savaşa hazırlanıyor.

ASKER SAYISI ARTTI

11-12 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşen NATO Vilnius zirvesindeki ortak kararlar doğrultusunda ittifakın Avrupa'daki birliklerinin Rusya'ya yakın doğu sınırlarına çekilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede NATO İkmal ve Bakım Ajansı; Avrupa ülkelerinin talebi üzerine ABD yapımı 1000 adet Patriot hava savunma sistemi siparişi verdi. Strateji doğrultusunda Eylül ve Ekim ayı boyunca NATO'nun doğu sınırındaki asker sayısı her üye ülke için 5 bin bandına çekildi. Küresel savunma medyasına yansıyan son bilgiler de NATO'nun ciddi şekilde savaşa hazırlandığını ortaya koymakta.

HAVA GÖZLEM SİSTEMİ

Uluslararası savunma medya organı Militaryleak'in ABD Savunma Bakanlığı'ndan elde ettiği bilgilere göre Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı, Polonya'ya 1.2 milyar dolar değerindeki 'Aerostat' hava-yer radar gözlem sistemini satmayı kabul etti. Polonya'ya satılacak sisteme NATO'nun talebi üzerine hava erken uyarı sistemi (AEW) ve dost-düşman ayrım mekanizmaları da (IFF) eklenecek.

ABD merkezli savunma yayın organı Defense One ise Birleşik Devletler'in hem Ukrayna hem de kıtadaki NATO üyesi ülkeler için 155 mm'lik top mermisi üretimini yakın zamanda iki katına çıkaracağını iddia etti. Pentagon'un hedefi ise aylık 100 bin top mermisi üretimine ulaşmak. Üretilecek mermilerin büyük bölümünün ise NATO'nun Avrupa'nın doğusundaki üye ülkelere verilmesi planlanıyor. Planın gerekçesi ise olası bir Rus saldırısının zırhlı askeri araçlar ve tanklarla başlayacağı ve bu araçları durdurmak.

NATO'nun Rusya planı, Savaş noktası Suwalki Geçidi! - Resim : 2
NATO birlikleri Baltık hattı boyunca savunma mevzileri oluşturmaya başladı. 

RUSYA SINIRINA SİPERLER

Öte yandan NATO'nun Vilnius stratejisine göre Rusya'nın olası bir savaş durumunda öncelikle Baltık ülkeleri olan Estonya, Letonya ve Litvanya üzerinden Avrupa'ya saldırması bekleniyor. ABD merkezli savunma haber organı Breaking Defense'in Pentagon'dan elde ettiği bilgilere göre olası bir Rusya saldırısına karşı Baltık ülkeleri, Vilnius kararları doğrultusunda Rus sınırı boyunca 600 sığınak siper de inşa etmeye başlamış durumda. Her biri 10 askeri personel alabilecek kapasitedeki sığınakların top atışlarına dayanıklı yapıldığı ve tüm Baltık ülkelerinin Rusya ve Beyaz Rusya ile olan sınırlarının 3 etapta askeri siperlerle kapatılacağı bilgisine de yer verilmekte. Sığınaklara askerlerin yanı sıra 155 mm'lik toplar yerleştirileceği de elde edilen bilgiler arasında. 

SALDIRI SUWALKİ'DEN 

Peki; Vilnius stratejisine göre NATO'nun olası bir Rusya saldırısı karşısındaki ilk tepkisi nasıl olacak?

Pentagon kaynaklarına göre NATO ülkeleri Litvanya ile Polonya arasındaki Suwalki Koridoru'ndan karşı saldırıya geçerek Rusya'ya karşı karadaki ilk tepkiyi vermeyi planlıyorlar. Planda ayrıca NATO birleşik donanmasının da Baltık koridorunu kapatarak Rusya'nın Sankt Petersburg'daki en büyük askeri limanını etkisiz bırakma stratejisi de yer alıyor. Suwalki Koridoru, Baltık devletleri ile diğer Avrupa NATO ülkeleri arasındaki tek NATO kara koridoru olması dolayısıyla kritik nokta olarak kabul ediliyor.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel