Yunanistan'la kriz! O kucaklaşmadan sonra tam 6 kez ertelediler...

yunanistan Galatasaray Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye atina koronavirüs
Yunanistan'la kriz! O kucaklaşmadan sonra tam 6 kez ertelediler...

Olympiakos'a konuk olmak için Atina'ya giden ancak havaalanında skandal bir tavırla karşı karşıya kalan Galatasaray, derin bir krizin de su yüzüne çıkmasını sağladı. İki ülkenin dışişleri bakanlarının buluşmasından bu yana Yunanistan, 6 kez kısıtlamanın kalkacağı tarihi öteledi. İşte yaşananlar...

Yeni sezona hazırlanan Galatasaray, bu hazırlıklar kapsamında Olympiakos'la bir dostluk maçı yapmak için THY'ye ait bir özel uçakla Atina'ya gitmişti. Sarı-kırmızılı kafilenin PCR testleri kabul edilmezken yaşanan kriz sonunda Galatasaray, İstanbul'a döndü. Süreç de Yunanistan'ın tavrı nedeniyle bir diplomatik krize dönüşmek üzere.

Ancak Yunanistan'ın “seyahat kısıtlaması” konusunda Türkiye'ye yönelik verdiği kararlar uzunca bir süredir tartışma yaratıyor. Peki, Atina'da neler yaşandı? Süreç ne zaman başladı ve nasıl devam ediyor? Atina neden Türkiye'yi oyalıyor?

Yunanistan'la kriz! O kucaklaşmadan sonra tam 6 kez ertelediler... - Resim : 1

Öncelikle dün akşamı (12 Temmuz) aydınlatmak gerek...

OMAR DETAYI

Galatasaray'ın sağ beki Omar Elabdellaoui, 2021'e girdiğimiz yılbaşı gecesinde talihsiz bir kaza geçirmişti. Gözlerinden yaralanan futbolcunun iyileşme süreci devam ediyor.

Bu konu Yunanistan meselesiyle şu yönden bağlı: Omar Elabdellaoui, Altı yıl Olympiakos forması giyen ve takımın kaptanlığını da yapan Omar için iki takım moral amaçlı bir dostluk maçında buluşacaktı. Hatta Omar da kadroda yer alıyordu. Galatasaray, bu sebeple Atina'ya gitti.

Yunanistan'la kriz! O kucaklaşmadan sonra tam 6 kez ertelediler... - Resim : 2

NE OLDU?

*Burada yetkililer Türkiye'de yapılan PCR testlerini girişte kabul etmedi.

*Rastgele hızlı test yapılmak istendi. Galatasaray cephesi kabul etti.

*Test için seçilmeyen ve aralarında Necati Ateş, Selçuk İnan, malzemeciler ve masörlerin de dahil olduğu bir ekibin pasaportlarına giriş damgası vuruldu. Bazı turistlerin kontrolsüz giriş yaptığını gören sarı-kırmızılı kafile serzenişte bulundu. Yunan yetkililer bunun ardından giriş yapanları da çağırarak tüm Galatasaray kafilesinden test istedi.

*Galatasaray kafilesi bunu kabul etmedi ve geri dönme kararı aldı. Ancak, pasaportuna giriş damgası vurulanlara çıkış yaptırılması gerekti. Bekleyiş burada da sürdü ancak nihayetinde Galatasaray cephesi, İstanbul'a döndü.

Yunanistan'la kriz! O kucaklaşmadan sonra tam 6 kez ertelediler... - Resim : 3

-KÜSTAHÇA... -TAM BİR KOMEDİ!

Galatasaray resmi açıklamasında “son derece yakışıksız, hatta küstahça üslup” ifadelerini kullanırken Yunanistan cephesi ise Galatasaray kafilesinin, rastgele hızlı test uygulamasına karşı çıktığı için sorun yaşandığını öne sürdü. Teknik Direktör Fatih Terim ise şöyle yanıt verdi: “Şimdi okudum 'Biz istedik de olmadılar' diyorlarmış. Bana denk geldi, 'Tamam' dedim hiç itiraz etmedim... Ama girmesi için damga vurduğunuz insanları tekrar geri çağırıyorsunuz. Tam bir komedi!”

Kriz aslında 31 Mayıs 2021'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretine dayanıyor. Görüşmede iki ülkenin birbirinin aşılarını tanıyacağı söylenmiş ve bu seyahat müjdesi olarak yorumlanmıştı. Çavuşoğlu ve Dendias'ın kucaklaşması ise gündeme damga vurmuştu. O dönemden beri Türk vatandaşlarına hala izin çıkmadı. Yunanistan'dan Türkiye'ye geçilebilirken Türk vatandaşları Yunanistan'a giremiyor. Yunan yetkililer adeta Türkiye'yi oyalıyor.

TAM 6 KEZ ERTELEDİLER!

Şöyle ki Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçiliği'nde yer alan açıklamalar skandal tavrı gözler önüne seriyor: Seyahat kısıtlaması; 8 Haziran'da 14 Haziran'a, daha sonra 21 Haziran'a, daha sonra 26 Haziran'a, tekrar 3 Temmuz'a, 3 Temmuz'da 8 Temmuz'a, 8 Temmuz'da ise 15 Temmuz'a uzatıldı. Bu ötelemelerin sebebi tam olarak bilinmezken son bir senedir iki ülke arasında gerilen iplerin kararda etkili olduğu düşünülüyor.

Atina Büyükelçiliği tarafından yapılan 8 Temmuz tarihli açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Türkiye ile Yunanistan arasında aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması henüz uygulamaya konulmamıştır. Bu çerçevede zorunlu ve istisnai koşullar haricinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’a giriş yapması mümkün değildir.”

Ayrıca bu ay başında Yunan gazetesi Efimerida ton Sintakton'da yayınlanan bir haber de ülkede tartışma yarattı. Gazete, 22 Ekim 2020'de Euroleague'de oynanan Panathinaikos – Fenerbahçe Beko maçı öncesinde Atina Havalimanı'na inen Fenerbahçe kafilesinden dört kişide yüksek ateş tespit edildiğini öne sürdü. İddiaya göre buna rağmen Yunan sivil makamlarının yapılan telefon görüşmeleri sonucunda kafilenin ülkeye girişine izin verdi.

Yunanistan Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Chardalis haberin üzerine gazeteye dava açtığını açıklarken “Olaya müdahil olduğumuz tek kısım, Panathinaikos'un talebi üzerine takımın ülkeye girişine izin vermemizdi” sözleri de tartışma yaratmıştı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Yunanistan atina türkiye Galatasaray Olympiakos koronavirüs