Korkutan tahmin, İsrail sıraya Yemen ve Irak'ı koydu!

Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER İran İsrail haberleri İsrail İsrail Lübnan haberleri Hizbullah Irak İran
Korkutan tahmin, İsrail sıraya Yemen ve Irak'ı koydu!

İsrail, Lübnan'a kara operasyonu başlatırken bölgenin uluslararası uzmanlarından Mısırlı akademisyen Profesör Halid Fahmi, işgalin tüm ülkeyi kapsayabileceğini iddia etti. Fahmi'ye göre sırada Yemen ve Irak var. Profesör Fahmi, Irak'a müdahalenin ise İsrail ile İran arasında büyük bir çatışmayı tetikleyebileceğini uyarısında da bulunuyor.

İsrail Lübnan'ın güneyinde Hizbullah hedeflerine yönelik kara işgal operasyonu başlattı. Güneyde karadan topçu ve zırhlı birlikleriyle işgale başlayan İsrail ülkenin kuzeyinde de başkent Beyrut'a bomba yağdırarak çok sayıda sivilin ölümüne sebep oluyor. İsrail ordusu harekatın “kısıtlı ve lokal” olacağı yönünde bir açıklama yapsa da; uzmanlar işgalin tüm ülkeye yayılabileceğini ifade ediyorlar. Daha önce Lübnan'ın işgal edileceğini açıklayan Mısırlı ünlü akademisyen Prof. Dr. Halid Fahmi'ye göre askeri müdahale aylarca sürecek. İsrail'in sıradaki hedeflerinin Yemen ve Irak olacağını da iddia eden Prof. Dr. Fahmi şu çarpıcı açıklamalarda bulundu:

Korkutan tahmin, İsrail sıraya Yemen ve Irak'ı koydu! - Resim : 1
Profesör Halid Fahmi'ye göre İsrail'in Lübnan operasyonu ülkenin yalnızca güneyini değil tümünü kapsayabilir.

EN AZ 2 AY SÜRECEK

“İsrail bir savunma konsepti olarak 7 Ekim saldırılarını kendi '11 Eylül'ü olarak değerlendiriyor. Açıkça ifade edilmese de süreç bunu ortaya koymakta. Hükümet daha önce de Orta Doğu'da büyük bir savaş çıkarma niyetinde olmadığını söylese de Mısır'dan Yemen'e, Suriye'den İran'a kadar saldırılar düzenleyen bir ülkenin nerede duracağını anlamak için söz konusu savunma konseptine bakmak gerekli. Bu konsept içinde daha önce sıradaki ülkenin Lübnan olduğunu söylemiştim. İsrail, ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sonraki tutumuna benzer eylemleri hayata geçiriyor. Dolaysıyla Lübnan'da en az 2 ay sürecek Hizbullah operasyonları ve ülkenin güneyinin işgalinin ardından Yemen'de stratejik askeri operasyonlar gerçekleştirecektir. İsrail bununla da kalmayacak ve Irak'taki İran destekli hedefleri de havadan hedef alacaktır. Yaklaşık 8 aylık sürece yayılacak bu süre içerisinde İran'daki istihbarat eylemlerine de devam edileceği açık.”

KISITLI MÜDAHALE YALAN

“İsrail uluslararası siyaset alanında içinden çıkamayacağı bir açmaza ve sert yaptırımlar noktasına doğru gidiyor. ABD bile 11 Eylül sonrası, Afganistan ve Irak işgalleri öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde küresel kamuoyunu ikna çabalarına girişmiş ve uluslararası bir koalisyon kurmuştu. İsrail böylesine bir meşru alanda var olma ihtiyacına bile gereksinim duymadı. Avrupalı ülkeler de dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin İsrail'e yaptırımlara varan kararlar alacağını düşünüyorum. Bunda bir başka etmen de İsrail hükümetinin dile getirdiği 'kısıtlı müdahale' kavramının çoktan kontrol dışına çıkmış geniş bir çatışma ortamında hiçbir karşılığı olmaması. Hamas ile kıyaslandığında çok daha güçlü konumda bulunan Hizbullah ile mücadele ne kısıtlı bir alanda ne de zamanda yapılabilir. İsrail bunun farkında ve bu yüzden güneyindeki işgal girişimini kuzeydeki kentlerin bombalanması izliyor.”

Korkutan tahmin, İsrail sıraya Yemen ve Irak'ı koydu! - Resim : 2
Mısırlı uzman Profesör Fahmi, İsrail'in uluslararası alanda yaptırımlarla yüz yüze kalabileceği bir çıkmaza doğru sürüklendiğini iddia etmekte.

IRAK'TA ZİRVEYE VARACAK

“İsrail hava kuvvetleri ve özel askeri birliklerinin Yemen'deki Husi hedefleriyle çatışacaklarını ve aynı strateji ile Irak'taki, İran destekli gruplarla mücadele edeceklerini de önümüzdeki süreçte göreceğiz. Burada en kritik bölge Irak olacaktır. Irak'a müdahale çatışmanın İran'ın sınırlarına dayanması anlamına gelir. Bölgedeki en gergin süreç bundan sonra başlayabilir çünkü İran bu durumda mecburen sert tepki vermek zorunda kalacaktır.”

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel