Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Doğal Afetler Karadeniz Zonguldak Kastamonu Samsun Giresun Trabzon Rize Artvin Bartın Ordu Karabük düzce sağanak yağış ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Küresel ısınma Kuraklık Kuraklık riski Deprem İstanbul
Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

İklim değişikliğine bağlı ekstrem hava olaylarından Karadeniz Bölgesi de nasibini alırken, afetlere neden olan aşırı yağışların artarak devam edeceği uyarısı yapıldı. Bölgede yeni kentsel planlama yapılması gerekirken uzmanlar ise daha büyük sel ve taşkın felaketinden endişeliler...

Küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı bir yandan kuraklığa neden olurken, Karadeniz kıyıları ise son yıllarda fırtına ve sel felaketleri ile boğuşuyor. 11 Ağustos 2021'de Kastamonu, Sinop ve Bartın'da 97 kişinin yaşamını yitirdiği felaketin ardından geçtiğimiz gün yaşanan fırtınada ise 9 kişi yaşamını yitirirken, 11 denizcinin de kaybolduğu açıklandı. Karadeniz'de son yıllarda etkisini gösteren fırtına ve sellerin artmasından endişe edilirken, uzmanlar ise dere yatağı ve dolgu alanlardaki yapı alanlarının güvenli alanlara taşınması gerektiğini gündeme getirdiler...

Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike - Resim : 1
Kastamonu'nun Bozkurt İlçesi 2 yıl önce büyük felaket yaşamıştı. 

KIYI KANUNA UYULMALI 

Karadeniz suyunun gün geçtikçe daha çok ısındığı ve artan buharlaşmanın şiddetli yağışlara neden olduğu belirtilirken, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise "Özellikle batı ve orta Karadeniz kıyıları; Romanya ve Ukrayna'dan gelen yoğun rüzgarların etkisi altında bulunur. Karadeniz kıyılarının rüzgarın hızına bağlı fırtına riski bilinmeyen bir konu değil. Asıl sorun kıyı kanuna riayet edilmemesi ve dolgu alanlardaki yapılaşma" dedi.

SEL FELAKETLERİ ARTACAK 

Bölge genelinde iklim değişikliği ve yağış rejiminin dikkate alınarak planlama yapılması gerekliliğinin de altını çizen Prof. Dr. Kadıoğlu, "Karadeniz Bölgesi'ndeki asıl sorun artan yağışlar değil, eski dere yatakları ile kıyıya paralel uzanan yapılar. Deniz kıyılarından uzak durmak gerekiyor ancak bunu başaramıyoruz. Artan ekstrem hava olayları ile birlikte Karadeniz'de sel felaketlerini daha çok göreceğiz" diye konuştu.

YAPILAR DAYANIKSIZ 

Akdeniz kıyılarının hortum riskleri, Karadeniz kıyılarının ise sel ve taşkın tehditi altında olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, Denizler dünya var olduğundan bu yana kabarıyor, ne yazık ki bizim binalarımız birçoğu olası afet risklerine dayanıksız" ifadelerini kullandı.

Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike - Resim : 2
Geçtiğimiz gün meydana gelen fırtınada Karadeniz Ereğli ilçesi savaş alanına döndü 

İYİ GİTMİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz ise iklim değişikliğine bağlı sürecin iyiye gitmediğini, Karadeniz Bölgesi'nde ekstrem hava olaylarının artarak süreceğini söyledi.

YAMAÇLARA AĞAÇ DİKİLMELİ 

Deniz suyu sıcaklığının artışıyla, buharlaşmanın da arttığını dile getiren Prof. Dr. Kurnaz, şu saptamalarda bulundu: "Karadeniz'de artan buharlaşma, şiddetli yağışların artması anlamına geliyor. Dere yataklarına ev yapılmamasının yanı sıra mevcut yapıların da daha güvenli alanlara taşınması gerekir. Yağmurla gelen suyun yer altına hızlı çekilmesini sağlamak zorundayız. Yamaçlarda daha çok ağaçlandırma yapılmalı. Maalesef ki, Karadeniz'de bundan sonraki her adım daha kötüye gidecek."

Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike - Resim : 3
Karaya oturan yük gemisi ikiye ayrıldı.

YENİ PLANLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de bölgedeki yağışların şiddetini artırarak süreceğini gündeme getiren isimlerden. 

"Karadeniz'de oluşan yağışlar, belli alanlarda hasat edilip toplanmadıkça sel ve taşkın görüntüleri de devam edecek" diyen Prof. Dr. Öztürk de, "Sel ve taşkın da deprem kadar yıkıcı felaketlerdir. İklim değişikliği ile ortaya çıkan tablonun etkilerini en aza indirmek için yeni planlamalar hayata geçirilmeli" uyarısında bulundu.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel