İsrail, İran, Hizbullah... Kimin ordusu daha güçlü?

Gazze Filistin Lübnan Dünya haberleri Askeri teknoloji ABD İran İsrail Hamas Doğu Kudüs
İsrail, İran, Hizbullah... Kimin ordusu daha güçlü?

Dünya, Ortadoğu'da savaşın yayılmasından endişe ederken, gerilimin tarafı olan İsrail ve İran ile Lübnan'daki Hizbullah'ın askeri kapasitesi mercek altına alındı. İran, paramiliter güçleriyle, İsrail askeri teknolojisiyle, Hizbullah geliştirdiği yeni füzeleriyle öne çıkıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik acımasız saldırılarına karşı İran ve Lübnan'daki Hizbullah'tan yükselen sesler, savaşın bölge ülkelerine yayılma ihtimaline işaret ediyor. Akdeniz'e yönelen ABD gemilerinin, İsrail'i, İran ve Hizbullah saldırılarından koruma görevi üstlendiği belirtilirken uluslararası kamuoyu savaşın eşiğine gelen ülkelerin askeri kapasitesini merak ediyor.
Her yıl düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı için hazırlanan Münih Güvenlik Raporu'nda söz konusu ülkelerin askeri kapasitelerine dair güncel veriler yer alıyor.

İsrail, İran, Hizbullah... Kimin ordusu daha güçlü? - Resim : 1
İran ordusunun 520 bin kişinin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 

İRAN'IN PARAMİLİTER AVANTAJI

Son dönemde ordusunun modernizasyonunu gerçekleştiren İran, 520 binin üzerindeki aktif personeli ile bölgenin en güçlü ordularından biri konumunda. İran'ı bölgede güçlü yapan bir diğer unsur ise harekete geçirdiği paramiliter yapılar. İran'ın nükleer programı da ülkenin askeri kapasitesini artıran önemli bir unsur. Ancak nükleer çalışmalar konusunda şeffaf olmayan İran'ın nükleer silah varlığıyla ilgili kesin bir veri bulunmuyor.

İRAN'IN KARA GÜCÜ

Söz konusu raporda İran'ın kara gücü ile bilgiler veriliyor. Buna göre İran Kara Kuvvetleri, Rusya T-90 tankları, Çin ZTZ-99 tankları ve ABD'nin M60 Patton tanklarından oluşan tank birliklerine sahip. İran kendi ürettiği Zülfikar-3 tanklarını da kullanıyor. İran'ın 1650 tankı, 2215 zırhlı savaş aracı ile 2188 çekili topçusu olduğu belirtiliyor.

RUS VE ÇİN UÇAKLARI VAR

İran hava kuvvetleri, Rusya'dan MiG-29 ve Su-24 uçakları, Çin'den J-7 ve JF-17 uçaklarını kullanıyor. Ülkede ABD'nin F-4 ve F-5 uçaklarının yanı sıra, İran üretimi F-22 ve F-31 savaş uçaklarını da kullanıyor. Toplam 593 uçağı bulunan İran, 208 de saldırı helikopterine sahip. İnsansız hava araçları konusunda da önemli bir güç olan İran'ın geliştirdiği İHA'lar son dönemlerde Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı kullanılıyor. İran deniz kuvvetleri, Rusya'dan Kilo sınıfı, Çin'den ise Tang sınıfı denizaltıları kullanıyor. İran deniz kuvvetleri, ayrıca korvet, firkateyn ve kruvazör gibi yüzey gemilerine sahip. Uçak gemisi olmayan İran'ın deniz gücü 398 gemiden oluşuyor.

İsrail, İran, Hizbullah... Kimin ordusu daha güçlü? - Resim : 2
İsrail, tam seferberlik halinde 631 bin kişiyi silah altına alabiliyor.  

İSRAİL ORDUSU

İsrail Ordusu, tam seferberlik halinde, 631 bin kişilik personeli savaşta kullanabiliyor. 3.930 tanka sahip olan İsrail, 1.400'ünü ise yerli üretimle sağlıyor. İsrail ayrıca 10 bin185 zırhlı araca, 650 kundağı motorlu, 300 çekili topçuya, 48 çoklu roketatara sahip.

İSRAİL'İN F-35 ÜSTÜNLÜĞÜ

İsrail Hava Kuvvetleri'nin, 400'den fazla savaş uçağı bulunuyor. Bu uçakların 280'i F-35 savaş uçağı. İsrail dünyadaki altıncı nükleer güç olarak değerlendirilirken, cephaneliğinde 100-300 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor. İsrail Donanması da, 60'tan fazla gemiye sahip. İsrail Donanması'nda 6 denizaltı, 8 hücüm bot, 46 sahil güvenlik botu yer alıyor. Bölgede nükleer silah kabiliyeti olan tek ülke İsrail, orta menzilli füze ve füze savunma silahları kullanıyor. 

İsrail, İran, Hizbullah... Kimin ordusu daha güçlü? - Resim : 3
Lübnan Hizbullah'ının mevcut savaşçı sayısının 100 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. 

HİZBULLAH MİLİS SAYISINI ARTIRDI

Son analizlere göre, kara gücünü 100 bin personele çıkardığı belirtilen Lübnan Hizbullah'ı ise özellikle İran'dan destek görüyor. İsrail güvenlik yetkililerine göre ise bugün örgüt 100 binden fazla da füzeye sahip.  İsrail raporlarında Hizbullah’ın elinde 160 km. menzil ile 600 kg patlayıcı kapasitesine sahip Zilzal-1 ve en gelişmiş olarak kabul edilen 210 km. menzil ve 600 km’lik benzer bir savaş kapasitesine sahip Zilzal-2 füzesi mevcut olduğu kaydedildi. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

İsrail İran Hizbullah Ordu donanma