İsrail-Hamas savaşında 18'inci gün! Gazze'de sağlık sistemi tamamen çöktü

Gazze İsrail Filistin

İsrail'in 18 gündür bombaladığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak, 5 bin 791’e yükseldi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü duyurdu. İşte İsrail-Hamas savaşında dakika dakika son gelişmeler... 

Hamas'a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayı, 7 Ekim günü İsrail'e ''Aksa Tufanı'' adını verdikleri kapsamlı bir saldırı gerçekleştirdi. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bin 791’e, yaralıların sayısının da 16 bin 297'ye yükseldi. Ölenlerin 2 bin 360'ı çocuk, 1292'si ise kadın... 

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

İSRAİL: GAZZE'YE YAKIT GİRİŞİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

 Uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İsrail ordusu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermeyeceğini yineledi.

SURİYE'DEN İSRAİL'E 2 ROKET ATILDI

Suriye'den İsrail'e iki roket atıldığı duyuruldu. İsrail ordusu, roketin atıldığı bölgenin topçu atışıyla vurulduğunu bildirdi.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: 3 BİN 150 KİŞİDE SALGIN HASTALIK GÖRÜLDÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide çeşitli salgın hastalık vakaları tespit edildi.

GUTERRES: HAMAS'IN İSRAİL'E SALDIRILARI DURDUK YERE BAŞLAMADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının durup dururken başlamadığını belirterek, “Silahlı çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası insani hukukun üstünde değildir” dedi.

 

BM: YAKIT SAĞLANMAZSA GAZZE'DEKİ ÇALIŞMALAR DURACAK

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı: Yakıt sağlanmazsa Gazze'deki çalışmalarımızı yarın akşam durdurmak zorunda kalacağız ve bu nedenle insanlar ölebilir

BAKAN FİDAN KATAR'A GİDİYOR

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 24-25 Ekim’de Katar’a resmi ziyaret gerçekleştirecek. Bakan Fidan, ziyaret kapsamında, Doha’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman ile bir araya gelecek ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından da kabul edilecek.

Görüşmelerde, önümüzdeki dönemde Doha’da düzenlenmesi öngörülen Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Dokuzuncu Toplantısı’nın hazırlıkları başta olmak üzere, ikili ilişkilerin ele alınması öngörülüyor. Ayrıca, başta Filistin’deki son durum olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde de bulunulacak.

HAMAS'TAN ÇAĞRI

Hamas: Arap ülkelerine İsrail ile normalleşmeyi durdurmaları için çağrı yapıyoruz.

İSRAİL GAZZE'DE ÜÇ BÖLGEYHEDEF ALDI: EN AZ 25 KİŞİ ÖLDÜ

 Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze'nin Cibaliya beldesi, En-Nuseyrat Mülteci Kampı ve Beyt Lahiya beldelerini bombaladığı belirtildi. Açıklamada, saldırılarda en az 25 kişinin hayatını kaybettiği ve cesetlerin enkaz altından çıkarılmaya çalışıldığı aktarıldı.

Görgü tanıkları, hedef alınan iki bölgenin de yoğun nüfuslu olduğunu ve saldırının onlarca metrekarelik alanda geniş çaplı tahribata yol açtığını ifade etti. Tanıklar, sivil savunma ekiplerinin enkaz haline gelen binada kurtarma çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

KIRBY, İSRAİL'E ASKERİ DANIŞMAN GÖNDERİLDİĞİNİ DOĞRULADI

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilerin sorularını yanıtladı, İsrail’e bir dizi askeri danışman gönderildiğini doğruladı: "Size söyleyebileceğim şey, İsrail'in yürüttüğü ve gelecekte yürütebileceği operasyon türlerine uygun olduğuna inandığımız türden deneyime sahip, kendi deneyimlerinden bazı perspektifleri paylaşmak ve zor soruları sormak üzere oraya gidecek birkaç ilgili subayın olduğudur. Aynı zor soruları İsrailli muhataplarımıza [operasyonlarının] başından beri soruyoruz."

İsrail'e gönderilen danışmanların tam sayısını vermekten kaçınan Kirby, "Birkaç tane. Birkaç tane..." diye konuştu.

 GAZZE'DE SAĞLIK SİSTEMİ TAMAMEN ÇÖKTÜ

Gazze Şeridi'ndeki doktorlar imkansızlıklardan dolayı ağır hastaları tedavi etmeme kararı aldı. Elektrik, su ve yakıtın olmadığı Gazze'de yaraların tedavisi için sirke kullanılırken doktorlar narkozsuz ve telefon ışığında ameliyatlar yapmak zorunda kaldı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze'deki hastanelerde sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü açıkladı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 5 BİN 791'E YÜKSELDİ

Gazze'de son 24 saatte 704 Filistinli öldürüldü. İsrailin hava saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 5 bin 791'e yükseldi.

MACRON: DEAŞ KARŞITI KOALİSYONUN HAMAS'LA DA SAVAŞMASINI TEKLİF EDİYORUM

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Ortadoğu'nun istikrarı yalnızca İsrail'in Filistinlilerle siyasi yaklaşımıyla mümkün olabilir." diyerek, terörizmle mücadelenin acımasız ama kurallar dahilinde yapılması gerektiğini söyledi. 

Macron, DEAŞ karşıtı koalisyonun Hamas'la da savaşmasını teklif etti.

GAZZE'YE YARDIM TAŞIYAN 2 UÇAK DAHA MISIR'A ULAŞTI

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'ye tıbbi malzeme, yoğun bakım ekipmanları ve jeneratörler taşıyan 2 uçağın Mısır'a ulaştığını bildirdi. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dün uçuşu planlanan 4 uçaktan 2'si bu sabah Mısır El Ariş Havalimanı'na ulaştı. Ayrıca tıbbi malzeme, yoğun bakım ekipmanları ve jeneratörlerden oluşan 2 uçağın daha yarın Gazze için Mısır'a uçuşu planlanıyor. İnsani sorumluluğumuz burada bitmiyor, devamı var." ifadelerini kullandı.

 
CAN KAYBI YÜKSELDİ

Gazze'de İsrail'in saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 5.300'ü geçti,18 binden fazla kişi yaralandı. 

İSRAİL ORDUSU BATI ŞERİA'DA 50 FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin gece saatlerinde Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde 50'yi aşkın Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi. Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinli sayısının 1265'e ulaştığı kaydedildi.

İSRAİL ORDUSU KARA HAKERATI İÇİN TALİMAT BEKLİYOR

İsrail ordu sözcüsü, ordunun kara harekatına hazır olduğunu, siyasi talimat beklediklerini açıkladı.

İSRAİL, SON BİR GÜNDE GAZZE'DE 400 YERİ VURDU

İsrail ordusu son bir gün içerisinde abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 400 yeri vurduğunu duyurdu.

GAZZE'DE BİR GECEDE 110 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze'de, İsrail saldırıları sonucu bir gecede aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 110 Filistinli hayatını kaybetti.

HAMAS: BATI, MÜSLÜMAN HALKLARLA ARASINA YIKILMAYACAK BİR DUVAR ÖRDÜ

 Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, "toplu katliamı destekleyen" Batı dünyasının, insanlık sicilinden kaydının düştüğünü söyledi.

Quds Press haber sitesine göre, basın açıklaması yapan Heniyye "Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü." dedi.

GAZZE'DEKİ HASTANELER İÇİN 48 SAATTEN AZ ZAMAN KALDI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşre el-Kudra, kentteki hastanelerde 48 saat içinde tüm jeneratörlerin duracağını açıkladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı." dedi.

Kentteki sağlık sisteminin tarihinin en kötü aşamasında olduğunu belirten Kudra, Gazze'ye yardım ulaştırma mekanizmasının oldukça yavaş işlediğini ve bunun durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

HAMAS: ENDONEZYA HASTANESİNDE ELEKTRİKLERİN KESİLMESİ İNSANLIK SUÇUDUR

Hamas Hareketi, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sonucu elektriklerin kesilmesinin bir insanlık suçu olduğunu duyurdu.

Quds Press haber ajansının haberine göre Hamas Hareketi, yazılı açıklamasında, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik süren saldırıları nedeniyle yaşanan elektrik kesintisini, "işgalin saldırganlığına ve soykırımına sessiz kalan ve katılan ülkelerin alnında bir utanç lekesi" olarak nitelendirdi.

Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sebebiyle elektrik kesintisini bir insanlık suçu olarak değerlendiren Hamas, Arap ülkelerine, İslam dünyasına ve Birleşmiş Milletler'e, yakıt tedariki için çağrıda bulundu.

Yakıt tedarikinde herhangi bir ihmal konusunda uyarıda bulunan Hamas, bu durumun hastanelerdeki hasta ve yaralıların ölümüne sebebiyet vereceğine dikkat çekti.

İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA'DA BASKINLAR DÜZENLEDİ

Filistin haber ajansı WAFA'nın aktardığı gelişmelere göre, İsrail ordusu, Kudüs'ün kuzeydoğusu, Nablus ve Cenin gibi kentlerin çeşitli bölgelerine baskınlar düzenledi.

Kudüs'ün kuzeydoğusundaki Caba beldesinde evlere giren İsrail güçleri, evleri boşalttıktan sonra teftiş yaptı, köyde insanların dolaşmasına engel oldu.

Nablus kentinin kuzeybatısındaki Burka beldesine büyük bir askeri grupla baskın düzenleyen İsrail güçleri, beldeye yoğun silah atışlarıyla giriş yaptı, evlerde aramalarda bulundu.

İsrail güçleri, Cenin kentinin güneyindeki Yabed beldesine de büyük bir grup askerle baskın düzenledi. El-Arka köyü ve el-Cilme kontrol noktasında İsrail güçlerinin girişi, Filistinliler tarafından engellenmeye çalışıldı.

İSRAİL'İN GAZZE'YE HAVA SALDIRILARINDA 53 FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜ

İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında en az 53 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

İsrail uçakları, Gazze'nin Cebaliya, Şeyh Rıdvan, Han Yunus ve Eş-Şati Mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Refah'ta sivillerin evlerini hedef aldı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın sağlık kaynaklarından naklettiği haberde, Han Yunus'taki saldırıda, aralarında çocukların da olduğu en az 23 kişinin öldüğü, 45 kişinin yaralandığı belirtildi. Enkaz altında hala çok sayıda kişi olduğu ve çalışmaların devam ettiği aktarıldı.

Refah kentindeki saldırılarda ise en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

Cebaliya ve Eş-Şati mülteci kampları ile Beyt Lahiya'daki saldırılarda da çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ifade edildi. Cebaliya Beled bölgesinde ise El-İhsan Camisi, saldırılar sonucu tamamen yıkıldı.

İSRAİL'DEN KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

 İsrail ordusu: Gazze'ye dönük kara harekatı, stratejik ve taktiksel nedenlerden gecikti.

 

Kaynak: Haber Global TV

İsrail Hamas savaşı