Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere tıbbi yardım ulaştırmak için güvenlik garantisi olmadığını açıkladı

İsrail Hamas Filistin Dünya haberleri dünya sağlık örgütü
Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere tıbbi yardım ulaştırmak için güvenlik garantisi olmadığını açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'ye ulaştırılması için teslim edilen tıbbi yardımları, güvenlik garantisinin olmaması nedeniyle hastanelere ulaştıramadıklarını açıkladı. Gazze'deki sağlık bakanlığı, bölgedeki sağlık sisteminin tamamıyla çöktüğünü duyurmuştu.

Açıklamayı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölgesi Acil Durumlar Direktörü Rick Brennan yaptı. 

Brennan, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasından 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Brennan, "21 ve 22 Ekim tarihlerinde Refah Sınır Kapısı üzerinden giriş yapan tırlardaki, Gazze'ye ulaştırılması için teslim edilen temel ve hayat kurtarıcı tıbbi malzemeleri, çatışmalar ve güvenlik garantisinin olmaması nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere ulaştıramıyoruz. Şifa Hastanesi ve kanser hastalarına ana hizmet sağlayıcı olan Türk Hastanesi gibi Gazze'deki en büyük ve önemli sağlık merkezlerinden bazıları DSÖ'nün malzemelerini bekliyor." ifadelerini kullandı.

DSÖ'nün bu malzemelerin bölgeye güvenli şekilde ulaştırılabilmesi için acil insani ateşkes çağrısında bulunduğunu hatırlatan Brennan, Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafında DSÖ'nün, travma geçiren 3 bin 700 hastanın cerrahi müdahalesini sağlamaya yetecek ek ilaç ve tıbbi ekipmanın yanı sıra 110 bin kişiye temel sağlık hizmetleri ve kronik hastalığı olan 20 bin kişinin bakımı için gerekli malzemeler bulundurduğunu belirtti.

Brennan, "Gazze'de yakıta da acil ihtiyaç var. Gazze Şeridi'nde hala hizmet veren sağlık tesisleri, jeneratörleri çalıştıracak ciddi yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya kalıyor. Bu tesislerde kalan binlerce savunmasız hasta, kritik hizmetlerin elektrik kesintisi nedeniyle kapatılması durumunda ölümle veya tıbbi komplikasyonlarla karşı karşıya kalabilir." dedi.

DSÖ'nün, dün Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) yardımıyla ambulans hizmetlerini sürdürmek için Gazze'nin güneyindeki 4 büyük hastane ve Filistin Kızılayına 34 bin litre yakıt dağıttığını da hatırlatan Brennan, bunun, ambulanslar ve kritik hastane işlevlerinin sadece 24 saat civarında çalışır durumda olmasına imkan sağlayacağını belirtti.

SALDIRILARDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90'ın üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 20'si Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 30 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

 

Kaynak: AA

İsrail Hamas filistin gazze Aksa Tufanı Kassam Tugayları Dünya Sağlık Örgütü