Hakaret gelir kapısı oldu... Online tuzak

Gündem haberleri Sosyal Medya Yaşam Haberleri X Sosyal medya platformu Twitter facebook Instagram Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi anayasa mahkemesi
Hakaret gelir kapısı oldu... Online tuzak

Sosyal medyada hakarete sıklıkla uğrayan kişiler, bundan yeni bir gelir kapısı oluşturdu. Hakaret suçlarının cezası ise 3 ay ile 2 yıl arasında değişiyor. Bir ifadenin hakaret sayılması için de mutlaka onur kırıcı olması gerekiyor. Peki, bunlar hangi kelimeler, nasıl gelir kaynağı halini aldı?

Sosyal medya artık hayatımızın her alanında. Buradan karşısındaki kişilere hakaret yağdıranları ise çeşitli cezalar bekliyor. Hakaret suçları uzlaşma sağlanan ilk 10 suç arasında yer alıyor çünkü kişiler kendilerine  yapılan hakaretleri gelir kapısına çevirmiş durumda. Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesine göre; bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat edilmişse veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırılmışsa, hakaret suçu işlenmiş kabul ediliyor. 

3 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Sosyal medya hesaplarında onur zedeleyecek yorumlar ve paylaşımlar yapılması, mesajlar gönderilmesi hakaret suçu olarak kabul ediliyor ve 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabiliyor. Hakaret sebebi ile kişi maddi ve manevi zarara uğrarsa ayrıca hakaret eden kişiden tazminat talebinde de bulunabiliyor.

Hakaret gelir kapısı oldu... Online tuzak - Resim : 1
Bir kelimenin hakaret kabul edilmesi için, onur kırıcı olması gerekiyor.

HERKES GÖRÜYORSA...

Av. Gökçe Özdemir, Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden yaptığı uyarıda, "Yoğun kullanılan sosyal medya hesapları üzerinden bir iletiye/gönderiye herkesin görebileceği şekilde hakaret içeren bir yorum yapıldığında aleniyet mevcut olacağından ceza altıda bir oranında artırılır. Ancak, özel mesajlaşma imkânından faydalanarak direkt karşı tarafa mesaj ile hakaret edildiğinde aleniyet unsuru gerçekleşmeyeceğinden ceza artırılmaz“ dedi.

Hakaret gelir kapısı oldu... Online tuzak - Resim : 2
Herkesin görebildiği bir hakaret de ceza da artabiliyor.

HAKARETE MARUZ KALIRSANIZ...

Sürecin savcılığa suç duyurusu ile başladığını sözlerine ekleyen Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Hakaret suçunun işlendiğinin araştırılabilmesi ve bu suçu işleyen kişinin tespit edilip cezalandırılabilmesi için öncelikle kendisine hakaret edilen mağdurun savcılığa şikâyette bulunması ve şikayet dilekçesine delillerini eklemesi şart. Mağdur tarafından delil olarak hakaretin ekran görüntüsü, hakaret eden kullanıcı hesap bilgileri, var ise URL adresi açıkça sunulmalı. Savcılık tarafından bu deliller esas alınarak gerekli inceleme ve araştırma yapılır. Hakaret eden kişi tespit edildikten sonra bu kişinin ifadesi alınır. Savcılık, tarafların uzlaşma durumu olmaması halinde de iddianame düzenler. İlgili mahkemeye iddianame savcı tarafından gönderilerek kovuşturma aşamasına geçilir”

Hakaret gelir kapısı oldu... Online tuzak - Resim : 3
Hakarete maruz kalanların şikayetçi olmaları gerekiyor.

"ALLAH BELANI VERSİN HAKARET DEĞİL"

Avukat Kevser Yıldırım ise  hakaret sayılabilen ve sayılmayan kelimeleri şöyle örnekliyor:

"Örneğin; Allah belanı versin, ben de hakkın varsa helal etme edersen şerefsizsin, sevmiyorum, nefret ediyorum gibi kişilerin düşüncelerini paylaşma içerikli beyanlar suç kabul edilmiyor. Yargıtay’ın, karaktersizin, terbiyesizsin, adam gibi cevap versene lan, defol git gibi kelimelerin de kaba hitap olarak değerlendirildiği kararlar mevcut ise de her olayın kendi içinde değerlendirilmesi gerekiyor."

SUÇ OLAN KELİMELER 

"Bununla birlikte şerefsiz, haysiyetsiz, geri zekalı, aptal, salak, hayvan, müsvedde, pislik, alçak gibi kelimelerin kişilerin saygınlığını ve onurunu rencide edebilecek nitelikte olması sebebiyle hakaret suçunun konusu oluşturabileceği söylenebilir."

Hakarete uğradığını iddia ederek şikayetçi olanların sayısının arttığını anlatan Yıldırım, "Burada sarf edilen sözlerin öncelikle eleştiri mi, düşünce paylaşımı mı yoksa bir kişinin onurunu, şerefini rencide edici bir beyan mı olduğu incelenmelidir. Ağır ve kaba nitelikte söylenen sözlerin hakaret sayılmaması gerektiğini söylemek gerekir" bilgisini de paylaşıyor. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel