Erdoğan değiştirme sinyali vermişti... Milyonlar şimdi yeni kurulacak kabineyi bekliyor

14 Mayıs Seçimleri 28 Mayıs Seçimi CHP Mevlüt Çavuşoğlu Süleyman Soylu Hulusi Akar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Erdoğan değiştirme sinyali vermişti... Milyonlar şimdi yeni kurulacak kabineyi bekliyor
Erdoğan, kabinenin değişeceğini söylemişti. Fotoğraf: İHA

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü yemin etmesi ve aynı akşam yeni kabineyi açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde, seçilmesi halinde kabinenin yenileneceği sinyallerini vermesi, tüm gözlerin ve kulakların Beştepe'ye dönmesine neden oldu. Kulislerde bazı bakanlıkların değişmeyeceği söyleniyor.

Aylardır heyecanla beklenen seçimler geride kaldı. Sandıklardan yüzde 52,16 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birinci çıktı. YSK'nın kesin sonuçları en geç Çarşamba günü açıklaması bekleniyor. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından Erdoğan mazbatasını alacak. Pek çok milletvekili kaydını yaptırıp, mazbatasını almaya başladı bile. Erdoğan'ın da Cuma günü yemin etmesi ve 22.00'de yeni kabineyi açıklaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2. turdan kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, seçilmesi halinde kabinenin yenileneceği sinyallerini vermişti. Erdoğan bir TV yayınında yaptığı değerlendirmede, “Bakanlarımız bugüne kadar kabinede verdikleri hizmetleri 14 Mayıs'tan sonra Meclis'te sürdüreceklerdir. Kabinede yeni isimlere görev vereceğiz” demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yakışan bir kabinemiz olacak. Büyük ve güçlü Türkiye idealimize gönül vermiş kadrolarla yola devam edeceğiz. Kadrolarımızı yenilemekten hiçbir zaman geri durmadık, yine durmayacağız. Dinamik ekiplerle yolumuza devam ettik. Pek çok değerli ismimiz mevcut. Kabinemizde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ayak uyduracak isimler olacak.”

Erdoğan değiştirme sinyali vermişti... Milyonlar şimdi yeni kurulacak kabineyi bekliyor - Resim : 1
Mevcut kabinedeki pek çok ismin değişmesi bekleniyor. Fotoğraf: İHA

Şimdi gözler yeni kurulacak kabinede... Yeni kabinenin kimlerden oluşacağı, kritik bakanlıklara kimlerin geleceği büyük merak konusu.

Erdoğan’ın kararıyla sağlık ile kültür ve turizm bakanları hariç 15 bakan milletvekili oldu. Kulislerde ise, Erdoğan’ın milletvekili seçilmiş sadece 3 isimle yoluna devam edebileceği konuşuluyor. Bu isimler ise, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olarak sıralanıyor. Erdoğan’ın ayrıca, 3 dönem kuralı nedeniyle parti kadrolarından milletvekili adayı gösterilmeyen bazı isimleri kabineye alabileceği dile getiriliyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde halktan doğrudan yetkiyi alan Cumhurbaşkanı'nın millet iradesinin yansımasıyla halk adına hükümet kuracağını anımsatıyor. 84 milyonluk bir ülkede bakan olma koşullarını sağlayan geniş bir insan kaynağı olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, "Halk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hükümet kurma yetkisi verdi" demekte.

Erdoğan değiştirme sinyali vermişti... Milyonlar şimdi yeni kurulacak kabineyi bekliyor - Resim : 2
Erdoğan'ın Cuma günü yemin etmesi ve aynı akşam yeni kabineyi açıklaması bekleniyor. Fotoğraf: İHA

'AKAR VE SOYLU İLE SINIRLI KALABİLİR'

Mevcut bakanların ikisi dışında tamamının milletvekili seçildiğini hatırlatan Hacısalihoğlu, bahse konu kişilerin bakan olması durumlarında sistem gereği milletvekilliklerinin düşmesi gerekeceği bilgisini veriyor. Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Cumhurbaşkanı bence bunu bir, iki bakanlık için düşünebilir ama sayısının birkaç kişi ile sınırlı kalacağını öngörüyorum. İlk aklıma gelenler ise Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı. Bir önceki kabinede de Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da bu şekilde oluştuğunu biliyoruz. Milli Savuma Bakanı Hulusi Akar Paşa'nın eski Genelkurmay Başkanı olması, kritik görevler yapması, onu bu kabinede de görevde tutacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda da bir değişim olacağını tahmin ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bununla ilgili daha önce sinyaller vermişti. Yenilenen bir ekiple ekonomi ve hazine zeminini farklılaştıracağını öngörüyorum."

KABİNENİN EN ESKİLERİ: ÇAVUŞOĞLU, SOYLU VE AKAR

Hulusi Akar, 10 Temmuz 2018'den beri Savunma Bakanlığı yapmakta. Mevlüt Çavuşoğlu ise 24 Kasım 2015'ten bu yana Dışişleri Bakanlığı yapıyor. Görevde kalacağı söylenen isimlerden Süleyman Soylu ise, 31 Ağustos 2016'da göreve gelmişti.

Öte yandan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 22 Ocak 2022'de göreve geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise, 21 Nisan 2021'de bakanlığa başladı. Kabinede yer alan diğer isimlerin göreve geliş tarihleri ise şu şekilde:

📌Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 10 Temmuz 2018

📌Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 21 Nisan 2021

📌Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 10 Temmuz 2019

📌Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 10 Temmuz 2018

📌Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, 10 Temmuz 2018

📌Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 2 Aralık 2021

📌Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 10 Temmuz 2018

📌Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Ağustos 2021

📌Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 Temmuz 2018

📌Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 10 Temmuz 2018

📌Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 4 Mart 2022

📌Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 21 Nisan 2021

📌Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 28 Mart 2020

Kaynak: Web Özel

CHP Mevlüt Çavuşoğlu Hulusi Akar süleyman soylu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs seçimleri 28 Mayıs seçimi