Deprem 3 kenti vurabilir! Güney Marmara çok gergin!

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Deprem Marmara Depremi Son depremler İstanbul depremi Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri Doğal Afetler Bursa Çanakkale Balıkesir İstanbul ÖZEL HABERLER Konut Kentsel dönüşüm
Deprem 3 kenti vurabilir! Güney Marmara çok gergin!

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde meydana gelen 4.9'luk depremin ardından Güney Marmara için endişe veren açıklamalar geldi. Fayın güney kolundaki gerilmeye dikkat çeken uzmanlar, olası büyük kırılma için İstanbul'dan çok Bursa, Balıkesir ve Çanakkale için afet uyarısı yapıyor.

Geçtiğimiz gün Çanakkale'nin Yenice ilçesinde meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından gözler Marmara Bölgesine çevrildi. Son 3 aylık süreçte Çınarcık, Gemlik, Bursa ve Çanakkale'de meydana gelen orta büyüklükteki depremler merak konusu olurken, Yenice merkezli son sarsıntı ise "Büyük kırılma güney kolda mı gerçekleşecek?" sorusunu gündem getirdi. Jeolog Okan Tüysüz ise depremin ardından,  "Deprem deprem fırtınası yaşanıyor ancak deprem fırtınaları yıkıcı deprem üretmez” açıklaması yaptı. Uzmanlar, olası büyük Marmara Depremine yönelik asıl risk ve tehlike çanlarının İstanbul'dan çok, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale için çaldığını belirterek, faylardaki gerilmenin endişe verici olduğuna dikkat çektiler. 

Deprem 3 kenti vurabilir! Güney Marmara çok gergin! - Resim : 1
Güney hattındaki hattın Adalar-Silivri segmentinden önce kırılabileceği belirtiliyor. 

STRES BİRİKİMİ VAR

Marmara Denizi'nin altından geçen fayın kuzey ve güney olarak iki kola ayrıldığı bilgisini paylaşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü. Güney Marmara’da, Bursa, Balıkesir ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor ve güney segmentteki stres birikiminin ciddi olarak ele alınması gerekir" dedi.

FIRTINA DEĞİL 

Gemlik, Mudanya ve İznik'in de ciddi risk altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış,  "Deprem etkinliğinin artması deprem fırtınası değildir. Deprem fırtınası kısa bir sürede yüzlerce binlerce deprem olması demektir.  Ciddi risk altında olan bölgelerde yapılması gerekenler öncelikle riski azaltacak hazırlık çalışmaları, deprem öncesi her kurum, şirket ve vatandaşı evlerinde, binalarında alacakları önlemlerle deprem sırası ve sonrasında nasıl doğru davranacaklarını öğrenecekleri eğitimlerden geçmesi gerekir" diye konuştu.

Deprem 3 kenti vurabilir! Güney Marmara çok gergin! - Resim : 2
Türkiye, 6 Şubat 2023 günü adeta cehennemi yaşamıştı. 

SİSMİK BOŞLUK VAR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (İTÜ Jeofizik Yüksek Mühendisi)  

"Olası Marmara depremi açısından baktığımızda küçük ve orta boyutlu depremler güney kol dediğimiz hat ve bölgelerde olmaya başladı. Kuzey Anadolu Fay Hattının güneydeki kollarından biri Gemlik'ten batıya doğru uzanıyor. Bu kolda son iki ayda 3 deprem oldu. En güney kol ise Pamukova, Yenişehir, Bursa, Manyas, Uluabat Gölü üzerinden Gönen ve  Edremit Körfezine doğru iniyor. Güney kol dediğimiz hatta gerginlik birikiyor. Küçük depremler, güney koldaki gerilmenin ciddiyetle üzerinde durulmasına işaretçi. Kaldı ki, Yenice, Altınoluk arasında sismik boşluk var. Bu bölgede 6.8 ile 7.4 arasında bir deprem yaşanabilir. Balıkesir'den geçen kollar bu kent için ciddi risk oluşturuyor. Güney Marmara gergin ve çok dikkatle takip edilmeli."

RİSK DAHA YÜKSEK

Prof. Dr. Osman Bektaş (Deprem Bilimci)  

"Marmara Denizi'nin altından geçen iki ana kol var. Biri kuzeyden, diğeri güneyden ilerliyor. Güney ve kuzey kollar arasında stres transferi söz konusu. Tarihsel dağılıma kuzey ve güney kol için 'ardaşık deprem çifti' dikkat çekiyor. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale çevresini etkileyecek büyük deprem riski daha yüksek. 1999' depremlerinde fayın İzmit ve Düzce segmentleri kırıldı. Deprem bu kez güney segmente atlayabilir. Güney kolda depremsellik riski oldukça artmış durumda. Depremin büyüklüğü 7 veya 7.1 olabilir. 1967 Mudurnu Vadisinde olan deprem batıya doğru göç ederse Gemlik Körfezi, Bursa, Çanakkale, Balıkesir  hattı önümüzdeki günlerde depremle sarsılır."

TEDİRGİN OLMAYIN!

Öte yandan Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, endişe edilmemesi gerektiğinin altını çizerken, "Deprem Yenice-Gönen Fayı üzerinde oldu. Bu fay üzerinde 71 yıl önce, 18 Mart 1953 günü 7.2 büyüklüğünde oldu. Dolayısıyla tedirgin olacak bir durum yok  Bu fay üzerinde 7.0 ve üzerinde deprem riski çok düşük" ifadelerine yer verdi.  

 [email protected] 

Kaynak: Web Özel