Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD NATO Kemal Kılıçdaroğlu Togg İsveç Finlandiya İran Irak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör örgütü üyesinin arkasından taziye mesajı yayımlanan ABD'ye tepki gösteren Erdoğan, "ABD'nin terör örgütüyle iş tutması, kendi kazdığı çukura düşmesi sonucunu doğuracaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtladı.

İşte birbirinden kritik açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

TAHIL KORİDORU

- Tahıl krizi konusunda aralıksız şekilde yoğun temaslar yürüttük. Neticede mutabakatın İstanbul'da imzalanmasını sağladık. vahim boyutlara ulaşmakta olan küresel gıda krizinin etkileri hafiflemeye başlayacak. Ortaya çıkabilecek kıtlıklar peşinen önlenecek. Bu tarihe başarıya verdiğimiz katkı Türkiye'nin küresel meselelerdeki önemli rolünü bir kez daha ortaya koymuştur. Ukrayna'ya giden ve oradaki limanlardan gelen gemilerin emniyetli ve plana uygun seyrine yön verilecek. Sürecin hala ne kadar hassas olduğunu cumartesi günü Odessa limanına yönelik düzenlenen saldırıdan görebiliyoruz. Herkesten imzalarına sahip çıkmalarını bekliyoruz. Buradaki başarısızlık hepimizin aleyhine olacaktır, bunu da kendilerine hatırlatıyoruz. Savaşın başından beri önceliğimiz ateşkesin ardından sürdürülebilir bir barışın sağlanması. 

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

- Her şeyden önce PKK/PYD/YPG ile FETÖ'ye destek verilmeyeceği ve bunun bizim kırmızı çizgimiz olduğunu NATO Zirvesi'nde anlattım. Kimse bizden buradan taviz vermemizi beklemesin. NATO'nun kayıtlarına bu terör örgütlerinin girmiş olması Madrid Zirvesi'nin en başarılı yanıdır. İsveç ve Finlandiya'dan teröre verilen desteğin kesilmesine dair somut beklentilerimiz var. İsveç'in caddelerinde ellerinde paçavralar ve sözde liderlerinin posterleriyle polis korumasında yürüyüş yapıyorlar. Oradaki bütün iltisaklı yapıların da kapatılması gerekiyor. İade ve mal varlığı taleplerinin dondurulması gibi beklentilerimize cevap bekliyoruz. İlgili kurumlarımız takibini yapıyorlar ve bundan taviz yok. Atılan veya atılmayan adımların bütün muhasebesi ortaya koyulacak. Kesinlikle Türkiye'den bu konuda bir taahhüt beklenmesin. Görüşmenin ertesi günü yine teröristler o ülkelerde caddelerde yine gösteri yapıyorlar. İsveç somut adım atmaktan çok uzakta görünüyor. Terör faaliyetlerine son vermedikleri sürece bizden olumlu bir yaklaşım beklemesinler. 

- Bu iş öyle zannedildiği gibi kolay bir iş değil. Bakın Makedonya, 11 yıl sürdü. Ha dedik tamam, hemen NATO'ya alsınlar. yok böyle bir şey... Orada da tüm dostlara bunu söyledik. Şu anda da süreç işliyor. Madrid'deki ilk etap bir davettir, onama değildir. Bu davetin neticesi ne olacak? Onu da bu eylemler belirleyecek. Hala bu teröristleri caddelerinizde koruma altında yürütürseniz, biz de bunları takip ediyoruz, bizim de oralarda istihbaratımız var. Maalesef Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya da böyle, İskandinav ülkelerinin neredeyse tamamı böyle. Emmanuel Macron ile zirvede yaptığım görüşmede "Siz ne yapacaksınız, böyle devam mı edeceksiniz" dedim. Parlamentomuz, böyle devam ederse bu işe olumlu bakmaz. 

TAHRAN'DAKİ ÜÇLÜ ZİRVE

- İranlı muhataplarımızla temaslarımızla ikili ilişkilerimizi ele alma fırsatı bulduk. İran'dan petrol alıyoruz. İkili ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. Aramızdaki görüşme samimi geçti. Bu adımı atmamız lazım dedik, yüksek düzeyli strateji konseyini başarılı şekilde tamamlamış olduk. Putin'le olan görüşmemiz gerçekten çok daha farklı geçti. Biz Putin-Zelenski olayında çok önemli bir rol oynuyoruz. Biz kimseye düşman gözüyle bakmıyoruz, dost gözüyle bakıyoruz. Sayın Putin'e şu an Batı'nın yaklaşım tarzı doğru değil. Savaşın yarattığı menfi konular ve bazı anlaşmazlıklar elbette var. Ancak biz inandığımız neyse onu yaptık ve Rusya ile var olan ikili ilişkilerimizi karşılıklı çıkarlar temelinde sürdürmek durumundayız. Tahran'daki görüşmede terörle mücadele bir numaralı konumuzdu. Suriye terör örgütlerinin yuvası haline gelmiş durumda. Suriye'ye karşı gerek Rusya gerek İran'ın tavır belirlemesi gerekir. PKK/YPG sivillere yönelik saldırılarına devam ediyor.

YUNANİSTAN KONUSU

- 1,1 buçuk ay önce Miçotakis'le yemek yedik. Dedim ki "Bundan sonra aramıza 3. bir ülke ve kişi sokmayalım, ne yapacaksak birlikte yapalım." Aradan geçti 15 gün, bir ABD seyahati...Kongre konuşmasında bizim aleyhimize çok şey söyledi. Oradan döndü Davos'ta da benzer şeyleri yaptı.

Ya biz Türkiye'yiz ya, kabile devleti değiliz. Sen de siyasetçisin ben de, şunu bilmen lazım, Türkiye'ye karşı herhangi bir olumsuz adım attığın zaman benim ilk işim halkıma anlatabileceğim elimde güçlü malzemelerimin olması lazım. Onun için Efes Tatbikatı bunları baya çıldırttı. Bunlar da ondan sonra kendilerine göre bazı tatbikatlar yaptılar. Yüksek düzeyli iş birliği toplantılarını iptal etme kararı verdim. Artık Miçotakis ile görüşmem mümkün değil. Bundan böyle görüşmelere son vereceğiz. Yunanistan'da 9 adet ABD üssü var. 4'ü yeni açılıyor. Bunu da inkar ediyorlar. Bunları adalara yerleştirme gayretleri var. Rusya'ya karşı diyorlar. Dedim kimi aldatıyorsun, sizin böyle bir gücünüz yok, ABD bile bunu yapamaz. Biz bu kadar iyi niyet gösteriyoruz, siz hala adalarda garip garip şeyler yapıyorsunuz. Bizim uçak almamızı engellemeye çalışıyorlar. Verirler veya vermezler hiç önemli değil ama biz duruşumuzla konumumuzu koruyoruz. Öyle zannediyorum buradan gereken dersi almışlardır. Bunlar sadece Lozan değil Paris Anlaşmalarına da ters. 

F-16 SATIŞINA YUNANİSTAN ŞARTI

- Bu tür şartlar Türkiye için geçerli şartlar değil, olacak iş de değil. Biden ile Madrid'de yaptığımız görüşmede gayet olumlu bir şekilde konuştuk ve bölgesel konular ve ikili ilişkilerimize dair kapsamlı bir görüş alışverişi yaptık. Yönetimin net tutumunu ben aslında Madrid'deki görüşmelerle ilgili olarak olumlu gördüm. Süreci yakından takip edip yakından bakmak lazım, ben olumlu olacağını düşünmekteyim. Bu konuda bazı girişimlerde bulunuyoruz, bulunacağız.

ERMENİSTAN'LA NORMALLEŞME SÜRECİ

- Başbakan Paşinyan ile her iki ülkenin dini bayramları kapsamında karşılıklı tebrik telefonu gerçekleştirdik. Devam eden normalleşme sürecini de konuştuk. Baştan itibaren zaten kırmızı çizgimiz Azerbaycan. Azerbaycan konusu yoluna girdikten sonra biz zaten kapılarımızı açarız. Artık söylemin ötesinde somut adımlar atmalarını bekliyoruz. Biz Ermenistan ile normalleşme sürecinde ciddiyiz, kararlıyız. Türkiye'de 100 binin üzerinde Ermeni var. Azerbaycan ile eşgüdüm içinde Ermenistan ile olan yaklaşımı geliştiriyoruz 

IRAK DOHUK'TAKİ SALDIRI

- PKK/YPG/PYD bunların alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri Dohuk'taki ve buna biz yabancı değiliz. Türkiye'nin böyle bir şey yapması mümkün değil. Burada bir oyuna gelmeyelim bu durum böyle diye söyledik, dert Türkiye'yle Irak arasındaki olumlu gelişmeleri bozmak. Aklı selim sahibi olan Iraklı kardeşlerimiz güzel açıklamalar yaptılar, bazıları da maalesef aksi açıklamalarda bulundu. Biri bu akşam bana iletildi. Konya'da yapılacak olan İslam Oyunları'na Irak'ın katılmayacağı yönünde açıklama yapmışlar. Irak böyle bir adım atmamalı. Irak'ı bu oyunların içerisinde görmek istiyoruz. Fırat'ın doğusu hala sıkıntılı ve burada ABD'nin maalesef çok ciddi olumsuz yaklaşımları var. ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilmesi lazım. Terör örgütleri bütün gücünü oradan alıyor. ABD buraya silah yığmaya devam ediyor. biz bunu Trump'a da söylemiştik, şimdi Biden'a da söyledik. Taziye yayınladıkları terörist kim diye bakın, çok enteresan. ABD'nin terörle iş birliği devam ediyor. DEAŞ'ın PKK'dan ne farkı var?  Bir terör örgütüyle mücadele için bir başka örgütle iş tutulmaz. ABD'nin terör örgütüyle iş tutması kendi kazdığı çukura düşmesi sonucunu doğuracaktır

MISIR

- Mısır ile ilgili sürecin de alt düzeyde bir defa devam ediyor, bütün görüşmeler, diplomasi, bunlar devam ediyor. Üst düzeyde de bu işin olmaması diye bir şey söz konusu değil. Yeter ki birbirimizi anlayalım.

MÜLTECİ SORUNU

- Biz şu anda Suriye'nin kuzeyinde hedef olarak ilk etapta 250 bin ev yapmayı planlıyoruz ve AFAD'ımızla beraber yapıyoruz. O ilkel çadırlarda o insanların yaşaması ne insani, ne İslami. Şu ana kadar 100 bine yakın konutu bitirdik. Yeni bir çalışmaya giriştik, artık tek kat değil zemin + 1 yapacağız, belki zemin + 2. Mültecilerimizden kendi istek ve arzularıyla geri dönüşlerini artıralım diyoruz. 

EKONOMİ

- Hayat pahalılığının yükünü azaltmak için adımlar atıyoruz. Yapmış olduğumuz bu düzenlemelerin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Yıllık enflasyonda düşüşü önümüzdeki şubat-mart itibarıyla belirgin bir şekilde görmeye başlarız. Kayseri'de resmi rakam o gün 70 bin civarındaydı. Kayseri'de o sıcağa rağmen o insanların gelmesi bir şeyi gösteriyor, nedir? Çıkış yolu burası... Bizim son yaptığımız zamlarla vatandaşın cebine giren parada ciddi bir artış oldu. Bu yıl sonu itibarıyla tekrar gözden geçireceğimiz bir süreçtir. Bu hafta Ordu'ya gideceğim, herkesin beklediği şey fındığın fiyatı ne olacak? Biz bu açıklamayı yapacağız. Biz Bay Kemal'in ağzına bakıp rakam açıklayamayız. Biz küfenin gereği neyse bu açıklamayı yaparız. 

- Ek gösterge konusu yıllardır gündemde olan bir konuydu, son düzenleme 1994'te yapılmış. 3600 ek gösterge için sene başında çalışmalara başladık. Bunlar halkımızın, memurumuzun sıkıntılarını gidermeye yönelik attığımız adımlardır. Ocak ayında tarihi bir adım atarak asgari ücretten vergi alınmaması yönünde düzenleme yaptık ve asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılmasını sağladık. Her zaman çalışanlarımızın yanında olduğumuzu ispatlamış olduk. 

KYK BORÇLARI KONUSUNDA MUHALEFET CEPHESİ

- Biz göreve geldiğimizde üniversite öğrencilerini aldığı burs 45 liracıktı ve harç alınıyordu. Harcı Bay Kemal ya da yanındaki ortağı mı söyledi de kaldırdık? Yeni bir zamla burs 850 lira gibi bir noktaya gelecek. Kredi alıyorsan bunu anında ödemen gibi bir şey yok. Mezun olacaksın, sigortalı bir iş bulacaksın, 2 yıl içinde bunu ödeyeceksin. Burada faiz falan yok. Başbakanlığım döneminde de açıkladığım bir şeydir. Ne faiz ne enflasyon, sadece ana para. Biz öğrencilerimizi kesinlikle muhalefetin saçma sapan yaklaşımlarına ezdirmeyiz. 

YAP-İŞLET-DEVLET PROJELERİ

- Muhalefetin yaklaşımı projelerin yapılması değil yapılmaması istikametinde. Yavuz Sultan Selim köprüsünün yapılmaması için denizden motorlarla Anadolu ve Rumeli Kavağına gelip gösteriler yaptılar. Türkiye batmış falan değil. Herkesin altında maşallah arabası var, taşımacılıklar devam ediyor, tüm bunlar devam ederken nasıl dersiniz battık? Osman Gazi Köprüsünü 4 Temmuz'da 43 bin 301 araç kullandı. Bay Kemal yap-işlet-devret nedir daha öğrenemedi. 18 Mart Köprüsü de 2 buçuk milyar avroya yapıldı ve Kore sağladı finansmanını, Türk firmasıyla ortaklaşa yaptılar. Dünyada en uzun açıklığa sahip böyle bir köprü. Biz eskiden ne çileler çekerdik orada. Bu köprü bizim için adeta boynumuzda bir altın kolye. Şu anda orayı kullananlar bize dua ediyor, biz de bundan mutluyuz. Mesela biz olmasak Şanlıurfa Adıyaman arasında böyle bir köprünün hayali bile söz konusu değildi. Şimdi 3 saat 15 dakikada İstanbul'dan İzmir'e ulaşabiliyorsunuz. Bütün bunlar kalkınmanın, medeni olmanın güzellikleridir. Biz işimize bakacağız. Ben onlara diyorum ki sizin 14 büyükşehir belediyeniz var. Şu anda bizim devlet olarak büyükşehirlere verdiğimiz para ciddi manada artış kaydetti. Yok para vermiyorlar şu bu, bunlar kayıtlı yapılan ödemeler. 1'e 5 artmış durumda. Bizim talihsizliğimiz böyle bir muhalefete sahip olmak, dürüst bir muhalefet yok. 

TOGG MÜJDESİ

- Üretim süreci devam ediyor. Hedefimiz bu yıl içinde çıkartıp keyfini beraberce tatmak. Avrupa'nın en temiz boyahane tesisinde kimyasal dolum aşamasına geçildi. Tesisler bu yılın son çeyreğinde seri üretime hazır hale gelecek. Türkiye'de bataryasının üretimi de yapılacak. ÖTV'yi yüzde 10'lara kadar düşürdük. 

2023 SEÇİMLERİ

- AK Parti'nin kazanması, Türkiye'nin kazanması demektir. 2023 seçimlerini bu zamana kadar girip galip çıktığımız tüm seçimlerden daha önemli görüyoruz. Bu seçimi de bir dönüm noktası olarak görüyoruz. En çok sevindiğimiz şey, denizin üzerinde dünyada 5 havalimanı var, biri Rize- Artvin, diğeri Ordu-Giresun havalimanları. 76 üniversiteden 208 üniversiteye çıktık. Üniversitesi olmayan ilimiz yok. 19 vilayetimizde şehir hastaneleri var. Olmasalardı Covid'i bu kadar rahat atlatamazdık. Bir yeni şehir hastanesi daha Ankara'da açılıyor.

MUHALEFETİN 6'LI TOPLANTILARI

- Biz şu anda Cumhur İttifakı olarak partilerimiz arasında sıkıntı söz konusu değil. Adayımız hazır, arazide çalışmalarını sürdürüyor. Millet, Zillet ne derseniz deyin adına, bu ittifak kimi çıkarır bu bizi ilgilendirmiyor. Biz kendimizden sorumluyuz. Masanın altında ayrı, üstünde ayrı hesaplar dönüyor. Rakibin kim olduğu bizi ilgilendirmez. Hayırlı işler uzatılmaz, bu masadan hayırlı bir şey çıkacak olsaydı bu kadar uzatırlar mıydı bilmiyorum. Masadakilerin işi gücü yalan dolan fitne. Ortak noktaları terör örgütlerinin savunucuları olmaları. Onlar o makamlara layık oldukları için gelmediler, getirildiler. Eğer onlara bakanlık başbakanlık verildiyse, hepsinde bir irade o makamları verdi. Onlar bunun kıymetini bilemedi. Masanın etrafında dönüp dolaşıp bir şeyler yapmaya gayret ediyorlar. 

GENÇLER

- Biz göreve geldiğimizde seçme ve seçilme yaşı 30'du. Seçme ile seçilmede bir ayrım yaptık, 25 ve 18. Sonra dedik ki hepsini 18 yapalım. Artık bu yaştaki gençlerimiz parlamentoda söz sahibi oldular. Benim partimin bu şekilde gençleri var. Bu onların heyecanını artırdığı gibi benimkini de artırıyor. Bu ayrı bir dinamizm kazandırıyor. Onların o dinamizmi bizi de dinamik kılıyor. Gittiğim her yerde gençlerden aldığım bu dinamik yapı beni de farklı kılıyor. Onlar daha çok spekülasyon yaparlar. Hiç öyle denildiği gibi bir şey söz konusu değil. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD PKK Kemal Kılıçdaroğlu Mısır Irak Dohuk KYK Yap İşlet Devret TOGG 2023 6'lı Masa Rusya Ukrayna savaşı İsveç Finlandiya NATO