Erdoğan'dan "Esad ile görüşme" açıklaması: Karşı taraftan cevap bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gündem haberleri ABD BM Suriye İsrail Lübnan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak için New York'a gitti. Erdoğan, ABD ziyareti öncesinde havalimanında açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin soruya, "Beşşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Karşı taraftan cevap bekliyoruz." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'a yapacağı ziyaret öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'dan "Esad ile görüşme" açıklaması: Karşı taraftan cevap bekliyoruz - Resim : 1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin soruya cevap vererek, "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz." dedi.

Erdoğan, ABD Başkanı Biden'la ikili görüşme olup olmayacağına dair soruya, "Ajandamız dolu dolu gidiyoruz. Orada sadece Biden değil birçok lider olacak. Şu an Biden ile görüşme olup olmayacağı kesinleşmiş değil. Biden veya daha başka sürpriz görüşmeleri oradaki gelişmelerle ele alacağız. Sayın Biden ile planladığımız ikili görüşme yok." cevabını verdi.

Erdoğan'dan "Esad ile görüşme" açıklaması: Karşı taraftan cevap bekliyoruz - Resim : 2

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Görüşmelerin ilk gününde, 24 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğim. Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek adımlara temas edeceğim. 

 Lübnan'a yönelik saldırılar, İsrail'in savaşı bölgeye yayma endişelerimizi haklı çıkardı. Türkiye olarak bu konudaki hassasiyetimizi daha önce defalarca ifade ettik. Bölgemizin felakete sürüklenmemesi için İsrail üzerindeki baskıların artırılması lazım. Bununla ilgili ikili görüşmeler ve bizden randevu isteyen devlet başkanlığı ve hükümet sözcüleriyle görüşeceğim. Ziyaretimizin ve görüşmelerin ülkemiz ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

"İSRAİL TERÖR ÖRGÜTÜ GİBİ DAVRANIYOR"

İsrail bir devlet gibi değil, terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor. Özellikle dijital saldırılar bunun çok net ifadesidir. İsrail bu saldırılarla sivil hassasiyetinin bulmadığını, nefret edici emellerine ulaşmak için her yolu deneyebileceğini açık ve net ortaya koymuştur. Bu saldırıların bir anlamı da bazı batılı ülkelerin desteklerini de alarak çatışmaları bölgeye yaymaktır. Gerçekten şu anda bölge açıklanamayacak derecede büyük bir krizle karşı karşıyadır. Lübnan İsrail'e karşı ne yapabilir? Bizim ne gibi desteklerimiz olabilir? Batılı ülkeler başta uluslararası toplum bu canice eylemleri izlemeyi bırakmalı caydırıcı adımlar atmalıdır. Lübnan'da düzenlenen saldırı milli teknolojinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Biz de tedbirler almak suretiyle bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız.

SURİYE İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Türkiye inşallah bu defa çok farklı görüşmelere, ilişkilere vesile olacaktır. Türkevi'nde yapacağım görüşmeler bunların adımlarını attığımız bir merkez olacaktır. Suriye'deki gerilimin sona ermesi gerektiğini, İsrail'in terör estirdiğini çok açık ortaya koyacağız. Batılı ülkeler bunu anlamamakta ısrar ediyor. Bizler de söylemekte ısrar edeceğiz. Bu gerginliğin sona ermesi, Suriye topraklarının tamamında huzurun sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte atabileceği adımları söyleyeceğiz. Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Beşşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Karşı taraftan cevap bekliyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni dönem de böyle bir görüşme neticesinde başlar diye inanıyorum.

BIDEN'LA GÖRÜŞME OLACAK MI?

Ajandamız dolu dolu gidiyoruz. Orada sadece Biden değil birçok lider olacak. Şu an Biden ile görüşme olup olmayacağı kesinleşmiş değil. Ana gündemde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve oradaki temaslar var. Biden veya daha başka sürpriz görüşmeleri oradaki gelişmelerle ele alacağız. Sayın Biden ile planladığımız ikili görüşme yok. 

Görüşeceğimiz tüm liderlerle başta Gazze olmak üzere Filistin topraklarında akan kanı durdurmayı ele alacağız. İnsanlar ölüyor. Rakam 45 binin üzerine çıktı. Türkiye olarak biz yine neler yapabiliriz bunun gayreti içerisinde olacağız. Elimizden ne geliyorsa bunu yapacağız.