Büyük endişe, ABD-İran savaşı çıkacak mı?

Hamas İsrail Filistin ABD İran Doğu Kudüs Mısır Üçüncü Dünya Savaşı Amerika Birleşik Devletleri balistik füze nükleer anlaşma f-35
Büyük endişe, ABD-İran savaşı çıkacak mı?

İsrail'in Filistin halkına yönelik kanlı saldırıları sonrası konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, ABD'nin İran'a saldırması durumunda büyük global savaşın kaçınılmaz olduğunu belirterek, "İran elindeki uzun menzilli füzeler ile İsrail'in nükleer tesislerini vurur" dedi.

İsrail'in Filistin halkına yönelik kanlı saldırıları sonrası Ortadoğu'da gerilim yükseliyor. Gazze'deki El Ehli hastanesine yönelik saldırının ardından çatışmaların bölge ülkelerine yayılmasından endişe edilirken, ABD-İran denklemi üzerinden değerlendirmelerde bulunan Başkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Hasan Ünal,  
"ABD, İran'ın kesinlikle Irak, Suriye, Libya gibi bir ülke olmadığını biliyor. Kaldı ki, İran'ın Ortadoğu'daki vekilleri çok güçlü. Bu ülkeye yönelik bir ABD saldırısı durumunda, Hizbullah başta olmak üzere, Şii örgütler, ABD'nin bölgedeki üslerine saldırıya geçer. Dahası İran elindeki uzun menzilli füzeler ile İsrail'in nükleer tesislerini vurur" dedi.

Büyük endişe, ABD-İran savaşı çıkacak mı? - Resim : 1
Prof. Dr. Hasan Ünal; ABD'nin İran'a yönelik bir saldırısı durumunda ABD saldırısı durumunda, Hizbullah başta olmak üzere, Şii örgütlerin ABD'nin Ortadoğu'daki üslerine saldırıya geçeceğini söylüyor. 

NATO'NUN DEĞİL ABD'NİN SAVAŞI OLUR

Türkiye'nin krizin başından itibaren dengeli ve dikkatli bir tavır sergilediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ünal, "Türkiye’nin bu çizgide kalması ulusal çıkarlar açısından önemli" uyarısında bulunurken, sorularımızı şöyle yanıtladı:

"ABD ile NATO'yu birbirinden ayırmamız gerekir. İran'a yönelik bir askeri girişimi ancak ABD ve İsrail iş birliği altında yürütülebilir. NATO ve dolayısıyla batı dünyası böyle bir çatışmanın içinde yer alması mümkün değil. Şu aşamada İsrail ve ABD'nin İran'a saldırması felaket olur. Böyle bir askeri operasyonda İsrail çok ağır bedel ödemek zorunda kalır."

 

Büyük endişe, ABD-İran savaşı çıkacak mı? - Resim : 2
ABD, İsrail'e destek amacıyla Akdeniz'e uçak gemileri ve kruvazörler gönderdi. 

UZUN MENZİLLİ FÜZELER VAR 

"Hizbullah çok güçlü silah sistemlerine sahip ve askeri organizasyon yapısı da İsrail’i ürkütecek düzeyde. 2006'da Tel Aviv dahil İsrail yerleşim yerlerini vuran Hizbullah’ın bugün itibariyle çok daha güçlü ve menzili uzun füzelere ve hava savunma sistemlerine sahip olduğu biliniyor."

İRAN KRİZİ ÇİN'İN İŞİNE YARAR 

"İkinci senaryodan bakacak olursak, İran, işgal edilecek, hava harekatıyla sindirilecek bir ülke değil. Dahası İran bölgesel bir güç olarak vurulmakla bitirilecek bir ülke değil. Hava savunma ve füze sistemleri güçlü bir ülke. Olası ABD-İran çatışması Çin'e rahat nefes aldırır. ABD, İran ile uğraştıkça Çin ticari ve askeri olarak güçlenmeye devam edecektir."

GLOBAL BÜYÜK SAVAŞ RİSKİ 

"Türkiye, olarak hangi şartlar altında olursak olalım kendi çıkarlarımızı düşünerek, kendi menfaatlerimize odaklı davranmamız gerekiyor. Suriye'den PKK/PYD'nin temizlenmesi, KKTC'nin tanınması üzerine yoğunlaşmamız lazım. ABD-İran çatışması dünyadaki petrol fiyatlarını etkileyeceği gibi, bu çatışma, kriz büyük global bir savaşa evrilebilir."

Büyük endişe, ABD-İran savaşı çıkacak mı? - Resim : 3
İsrail, Gazze'de hedef gözetmeksizin saldırılarını sürdürürken, bölgeden adeta katliam görüntüleri yansıyor.

FIRSATA ÇEVİRMENİN YOLLARI 

"Türkiye olası bir ABD-İran çatışmasında sınırlarını kapatarak, ülkedeki mültecileri de geri göndererek, tarafsız kalmalı, olası göç akınına izin vermemelidir. Bırakalım kim kimle savaşıyorsa savaşsın. Bizim Türkiye olarak davamız belli. Elbette mazlum Filistinlilerin yanında olacağız ve haklarını savunacağız. Ancak ABD-İran krizinin içinde olmak yerine, krizi fırsata çevirmenin yollarını aramalıyız. Böylesi bir krizde KKTC'nin tanınması noktasında ciddi kazanımlar elde etme stratejisine odaklanmalıyız."

KKTC ÖRNEĞİ MASAYA GELMELİ 

"Filistin sorunu ancak iki devletli çözümle aşılabilir. Uluslararası arenada Kıbrıs’ta 1974’den bu yana kan akmamasının sebebinin adada oluşturulan iki devlet sayesinde olduğuna da vurgu yapmakta fayda var. Öte yandan Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Herzog arasındaki yapıcı diyaloğun sürdürülmesine özen göstermek de gerekli. Yunanistan’ın pusuya yatarak tam kadro İsrail yanında yer aldığını unutmamalıyız. Yunanistan, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin tekrardan ve toptan kopmasını istiyor."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

İsrail gazze filistin Kudüs Tel Aviv siyonizm büyük israil Hamas Hizbullah İran Ortadoğu mert inan 3.Dünya savaşı Rusya Tahran dünya savaşı